Sarkoidoz Bitkisel Çözüm

Sarkoidoz Bitkisel Çözüm :

Sarkidoz (Morbus Boeck) iltihaplı bir hastalık olur genelikle Akçiğerde görülsede nadirende deri, gözler, kemikler, lenf bezeleri, dalak, kalp, karaciğer, pakreas ce sinir sistemindede görülebilir.

Hastaların yarısında herhangi bir rahatsızlık görülmezken diğer yarısında ağrılı rahatsızlıklar görülebilir. Ocak şekilinde granül adı verilen yuvarlak veya başka şeklide doku düğümlerinden oluşur.

Hastalığın sebebi bilinmemektedir, araştırmacılar hastalığın genetik veya çevre faktörleri nedeniyle olabilieceğini ileri süremktedirler. Son yapılan araştırmalarda genin bozulmasının sarkidoza sebep olduğu idea edilmektedir. Ama genetik yapıyı bozsa bozsa henüz keşfedilmem,iş bir virüs veya virüsler sebep olabilir.

Sarkidoz normal olarak 15-60 yaşları arasında görülürsede nadiren yaşılarda vede daha küçüklerdede görülebilir. Sarkidoz en çok isveç , izlanda ve ABD?de ise zenciler arasında dahaço görülmektedir. Almanyada yılda ortalama 8-10 000 kişide sarkidoz hastalığı ortaya çıkmakta ve sürekli yaygınlaşmaktadır. Sarkidoz hastalığı genelikle kadınlarda daha çok görülmektedir.

Sarkidozun nedeni pek anlaşılamamıştır ve sebepleri konusunda araştırmalar sürmektedir. Hastaların çoğunda akçiğer rahatsızlığı görülür. Alınan nefesle birlikte akçüğere yerleşen zararlı maddeler tahribatta önemli rol oynarsada. Asıl bakteri, virüs ve mantarları yaptığı tahribatlara kimyasal ilaçlar ve kimyasal maddeler, ve tozlarında katkısı ile dahada komplaks bir durum ortaya çıkar. Genetik değişimlerinde sarkidozun yayılmasında önemli rol oynadığı 6 nolu kromosomdaki değişimlerin sarkidoza yakalanmayı kolaylaştırdığı tesbitedilmiştir. Genetik bozulmalar bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.

Sarkidozun devreleri.

Sarkidoz akut ve kronik olmak üzere iki devrede görülür.

Akut Sarkidoz genelikle yüksek ateşle birlikte görülür. Hastalık belirtileri hangi organda görülürse o organa göre belirir. Sarkidozun Löfgren sendromu diye bilinen türünde ise üç özellik bir arada bulunur. Bu özelikler düğümgülü (erythema nodosum), artist (eklem iltihapalanması ) ve lenf şişmesi gibi rahatsızlıklar aynı anada görülürse buna özel sarkidoz (löfgren-sendrom) denir.

Kronik Sarkidoz

Kronik ya hiç fakedilmeden ortaya çıkar veya yavaş yavaş sinsice gelişir. Fakat geenlikle herhangi bir rahatsızlığa sebep olmadan hastalık yayılır ve hastalığın teşhisi röntgenle teşhisedilir.Hastalık genelikle göğüs kafesindki lenf bezelerinde görülür. Bunun hariçinde hastalığın başka önemli faktörleri şunlardır.

Genel Halsizlik

Hafif Ateşlenme

Zayıflama

Nefes darlığı

Artirit (Eklem iltihaplanması ) ve ayak bileğinde ağrı

Deride morumsukızarıklık ağrılı lekeler, genelikle klaçada

Gözün iris tabakasında iltihaplanma

Hastaların yarısında bu rahatsızlıklar görülürken yarısısnda görülmez bu nedenlede hastalığı teşhis zamanında yapılamadığından çok geç kalınabilir.

Sarkidozun Teşhisi:

Sarkidozu akçiğerlerdeki ve lenf bezelerindeki tipik değişimler röntgenle veya bilgisayarlı tomografi ile teşhis konur. Kesin teşhis ise mikroskopik inceleme ile mümkündür. Akçiğer sıvısı alınır ve analizi yapılır. Lenf bezelerinden, akçğer dokusunda, karaçiğerde, deride ve diğer organlarda görülen değişimler doku alınarak analizi yapılır ve teşhisi yapılır. Sarkidoz hastalarının % 60?ının kanında angiotensin Convertin anziminde (ACE) yükselme olur.

Sarkidozu Tedavi:

Sarkidozun tedavisi mutlaka yapılmalırır ve hastalık akut iken teşhis konursa genelikle problemsiz % 60 oranında iyileşmektedir.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.

Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.

Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp