Sarkoidoz Belirtisi

Sarkoidoz Belirtisi :

Sarkoidoz temel olarak akciğer olmakla birlikte tüm organları tutabilen, kronik granülomatöz (dokuda granülomların izlendiği) bir hastalıktır. Henüz nedeni tam olarak aydınlatılamamış olmasına karşın genetik yatkınlık zemininde kronik bir enfeksiyonun neden olduğuna dair bilimsel kanıtlar vardır.

Hastaların %90'ında akciğerde granülom olarak adlandılan iltihaplı dokular izlenir. Sıklıkla 30-40 yaşlarında başlar ve kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Türkiye'deki sıklığı kesin olarak bilinmemekle birlikte her 100.000'lik nüfusda 40-50 kişide sarkoidoz olduğu düşünülmektedir.

Sarkoidozun belirtileri nedir?

Hastalığın en sık belirtileri halsizlik, sebebi belli olmayan ateş, solunum güçlüğü (dispne) gibi yakınmalarla olmakla birlikte, deri, göz, sinir sistemi, karaciğer, böbrek ve kalp gibi tuttuğu organdaki işlev kaybına bağlı olarak oldukça değişik yakınmalar izlenebilir. Sarkoidozu olmasına rağmen hastaların bir kısmında ise hiçbir yakınma olmayabilir.

Bu hastalar başka nedenle çekilen akciğer grafisi veya akciğer tomografisinde lenfadenopatilerin (büyümüş lenf bezleri) görülmesi ile tanı alırlar. Akciğerle ilgili belirtiler dışında özellikle bacak derisinde eritema nodusum adında sıklıkla ağrılı şişlikler, karaciğer veya dalakta büyüme veya lenf bezlerinde büyüme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Nörosarkoidoz nedir?

Sarkoidozun nörolojik tutulum yapması sonucu oluşan hastalığa verilen isimdir. Sarkoidoz beyni, beyin zarını, omuriliği veya sinirleri tutabilir. Nörosarkoidozda tutulan organa veya dokuya göre farklı bulgular ortaya çıkmakadır.

Sarkoidoz hastalarının sadece %10'unda belirti veren nörolojik tutulum izlenmektedir. Otopsi çalışmalarında ise sarkoidoz hastalarının %50'sine yakınında, hastaların yaşamları süresince belirti vermemiş nörolojik değişiklikler izlenebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp