Sarkoidoz Hastalığı Nedir

Sarkoidoz Hastalığı Nedir :

Yaklaşık olarak 20.yüzyıldan beri bilinen genelde genç yaştaki kadınları, erkeklere oranla daha fazla etkileyen bir hastalıktır. Hastalığa neyin sebep olduğu ve tedavisinin kesin olarak ne olduğu bilinmemektedir.

Bu hastalıkta farklı bir durum söz konusudur. Diğer hastalıkların aksine sigara için insanlarda daha az görülmektedir. Bazı durumlarda tedavi merkezlerinde testler haricinde hastalık en çok verem ve kanser ile karıştırılmaktadır. Bir anda ortaya çıkabilen varlığından bazen haberimizin bile olmadığı sinsice gerçekleşebilmektedir.

Organlarda varlığını gösteren sarkoidoz eğer aktif bir şekilde varlığına devam ederse en çok zararı akciğerlere vermektedir. Bununla birlikte akciğer rahatsızlıkları ile kendini belli etmektedir.

Kuru öksürmelerin başlaması, nefes almakta zorlukların çekilmesi akciğerden gelenlerin dışında deride morluklar meydana getirme, ateş yükseltme, lenf bezlerinde büyüme, eklem yerlerinde ortaya çıkan ağrılar ve gözün ışıklı nesnelere karşı hassaslık kazanması sakoidoz‘un en belirgin belirtileridir.

Hastalığın kesin tanısının koyulması için tedavi merkezlerine gidilmesi gerekmektedir. Belirtilere bakılarak yapılan bilinçsizce tedaviler, istenmeyen sonuçlar doğmasına neden olmaktadır.

Tedavi merkezlerinde çekilen röntgen ve lenf bezlerinden alınan doku örnekleri incelenerek tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca gerekli durumlarda başka organların etkilenip etkilenmediğini araştırmak için, biyopsinin genişletilmesi idrar tahlilleri yapılması daha iyi bulgular elde etmek için gerekmektedir.

Hastalığın güvenilir bir tedavisi hala bulunmamış, gerekli durumlarda kortizon verilmiştir. Kortizon hastalığın durumuna bağlı olarak gün geçtikçe azaltılmakta, tedavi süresi boyunca bu şekilde devam ettirilmektedir, 12-6 ay tedavi süreci olan bu hastalıkta akciğer dışına çıkmayan durumlarda kortizon tedavisi uygulanmamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp