Sarkoidoz Belirtileri

Sarkoidoz belirtileri vücudun hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak tamamen değişiyor. Yine duruma göre belirtiler hafif ya da ağır olabilir. Çoğunlukla belirtiler belirsiz şekilde başlıyor ve yorgunluk, ateş, kilo kaybı, eklem ağrısı, nefes darlığı ve öksürük gibi işaretlerle ilerliyor.

Sarkoidozdan en çok etkilenen bölge akciğerler. Sarkoidozla doktora başvuran 10 hastadan 9‘u akciğer sorunları yaşıyor. Akciğer sarkoidozu ciddi bir hastalık olabilir. Çünkü ciğerlerdeki dokulara zarar veriyor, ciğerlerde yaralara neden oluyor. Bu etkiler nefes alıp vermeyi de olumsuz etkiliyor.

Sarkoidozdan etkilenen tek organ akciğer değil. Bacaklarda oluşan kızarıklıklar ve döküntüler de sarkoidoz belirtilerinden. Karşılaşılan sarkoidoz vakalarından %20 - 30 gibi bir kısmındaysa gözler de etkileniyor.

Gözler kızarıyor, yaşarıyor, nadiren de olsa ciddi vakalarda katarakt ve glokom gibi sorunlar görülüyor. Hatta körlüğe kadar gittiği durumlar bile var. Sarkoidoz bu kadarla da yetinmiyor. Beyni, sinirleri, kalbi, karaciğeri ve bazı hormon salgılayan bezleri de etkisi altına alabiliyor.

Akciğer sarkoidozunun en belirgin işaretleri:

• Bitmeyen kuru bir öksürük

• Nefes darlığı

• Hırıltı

• Göğüs ağrısı

Doktora gitmenizi işaret eden sarkoidoz belirtileri :

• Bir türlü iyileşmeyen öksürük

• Ani ve nedensiz cilt döküntüleri

• Ani ve nedensiz kilo kaybı

• Kronik yorgunluk hali veya kendinizi bir türlü iyi hissedememek

Sarkoidoz risk faktörleri neler?

Sarkoidozun nedeni hem tam olarak bilinmiyor hem de kişiden kişiye değişiyor. Çünkü bağışıklık sistemi kaynaklı bir sorun. Ama her sorunda olduğu gibi sarkoidoz için de risk faktörleri var.

Yaş ve cinsiyet. Sarkoidoz genellikle 20 - 40 yaş arasında geliyor. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın.

Irk. Türkler için risk az. Ama siyah renklilerde sarkoidoz olma olasılığı beyazlardan daha yüksek.

Etnik yapı. Sarkoidozun özellikle İskandinav ve İngilizlerde çok sık rastlandığı dikkatleri çekmiş. Ama siyah tenlilerde daha ciddi hasarlara yol açtığı da bir gerçek.

Aile geçmişi. Ailenizde sarkoidoz geçirmiş biri varsa şanssızsınız. Çünkü bu sizin de risk altında olduğunuzu gösteriyor.

Sarkoidozun akciğerlerde yol açtığı yan etkiler

Sarkoidoza yakalanan hastaların yaklaşık üçte ikisinde sorun yan etkiye yol açmadan çözülüyor. Ama bazı kişilerde sarkoidoz kronikleşiyor ve istenmeyen yan etkileri beraberinde getiriyor. Örneğin akciğerlerde olan sarkoidoz iyileştirilmezse ya da tedavisinde geç kalınırsa geri dönülemez hasarlara yol açıyor. Akciğerlerdeki hava keselerinin arasındaki dokular inciniyor, yara oluyor, iyileşmesi zorlaşıyor. Sonucundaysa nefes alıp verirken zorlukları beraberinde getiriyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp