Çoçuklarda Kekemelik

Çoçuklarda Kekemelik

5 - 6 yaşlarında ortaya çıkan kekemelik erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülüyor. Sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen kekemelik tedavisinde başarılı olmak için, geç kalmamak gerekiyor. Ne kadar erken dönemde bir uzmana başvurulursa tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar artıyor.

Çoçuklarda Kekemelik

Kekemelik, konuşmanın tümünü etkileyen bir bozukluktur. Kekemeliğin tanımına ilişkin birçok görüş ortaya atılmaktadır. Akıcı konuşmanın tekrarlamalar, uzatmalar, duraklamalar, spazmlar ve araya ses, hece sokmalar (a,e, hım, şey, yani gibi) ile kesilmesidir. Kekemelerin çoğunda nefes alırken konuşmaya çalışma, nefesi bitene kadar zorlama, nefesi tutup konuşma gibi yanlış solunum paternleri de gözlenmektedir. Bazı durumlarda bu belirtilerin yanında el, ayak, baş ve yüzde tiki andıran vücut hareketleri ve kasılmalar da görülebilir.

Bir konuşma sorunu olarak kekemelik, dil ve konuşma gelişiminin ilk evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle 2 ve 4 yaşları arasında başlamaktadır. Kekemelik, yavaş gelişebildiği gibi aniden de ortaya çıkabilen bir konuşma bozukluğudur. Dil ve konuşma gelişimi evresindeki 100 çocuktan dördünü etkilemekte, erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık gözlenmektedir. Aileler ve ikizler üzerinde yapılan çalışmalar, kekemeliğin güçlü bir genetik faktörü oluşturduğunu göstermiştir. Birinci dereceden kan bağı olan akrabalar için kekemeliğin ortaya çıkma riski genel topluma göre 2-3 kat daha fazladır.

Kekeme küçük çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığındaki olağan aksaklıklardan ayırt edilmelidir. Bunlar, tüm sözcüğün ya da cümlenin tekrarlanması (örn. “Dondurma istiyorum, istiyorum”), tamamlanmamış cümleler, tamamlanamayan arar vermeler ve vurgulamalar şeklinde ortaya çıkar.


Kekemelik için tanı ölçütleri nelerdir?

A. Aşağıdakilerden birinin ya da birden fazlasının sık ortaya çıkması ile belirli, konuşmanın olağan akıcılığında zamanlama örüntüsünde bozukluk olması

1. Ses ve hece tekrarlamaları

2. Sesleri uzatma

3. Ünlemlemeler

4. Sözcüklerin parçalanması (örn. Bir sözcük içinde ara vermeler)

5. Duyulabilir ya da sessiz bloklar (konuşma sırasında doldurulan ya da doldurulamayan ara vermeler)

6. Dolambaçlı yoldan konuşma (söylenmesi sorunlu olan sözcüklerden kaçınmak için bu sözcüklerin yerine başka sözcükleri kullanma)

7. Sözcükleri aşırı bir fiziksel gerginlikle söyleme

8. Tek heceli sözcükleri tekrarlamaları (örn. “Be-Be- Be- Ben onu gördüm)

B. Konuşma akıcılığı bozukluğu okul başarısını, mesleki başarıyı ya da toplumsal iletişimi bozar.

C. Konuşmayla ilgili-motor ya da duyusal bir bozukluk ya da çevre yoksunluğu varsa bile konuşma zorlukları genellikle bunlara eşlik edenlerden çok daha fazladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp