Çocuklarda Büyüme

Çocuklarda Büyüme

Çocuklarda Büyüme hakkında merak edilenler;

Çocuklarda büyüme hakkında. Havaların soğumasıyla çocukların üst solunum yolları iltihapları artmaktadır.. Çocuklarda zeka gelişimi, pişik ve burun kanamaları hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir. Kız çocuklarının büyümedeki hızlanması; meme gelişmesinin başladığı ve yavaş yavaş geliştiği erken döneme rastlıyor. Erkek çocuklarda ise büyümedeki hızlanma, ergenliğin ilerleyen dönemlerinde oluyor. Erkek çocuklar, cinsel organlarda kıllanma tamamlanmış, yüzde de sakal ve bıyık gibi kıllanma başlama aşamasında iken en hızlı büyümelerini yaşıyorlar. Ergenlik dönemi, büyüme için yolun sonudur aslında! Çocuk gelişimi için önemli bir dönemdir, ama ergenlik dönemi başladığı zaman büyüme de tamamlanmış olacaktır. Bir çocuk, kısa boylu olarak ergenliğe girerse, örneğin bir kız çocuğu 125 cm. ile ergenliğe girdi; 20 cm uzarsa 145 cm.'de kalır. Daha fazla uzama şansı da artık kalmamıştır. Şu nokta çok önemlidir: 'Çocuğun ergenlik başladığındaki boyu, erişkin boyunun en belirleyici özelliğidir. Bunun için ergenliğe girdiği boyun kısa olması şansızlıktır, kısa boylu kalması açısından risk faktörüdür.'

* Büyüme hormonu eksikliği tedavisinin başarı oranı nedir?


Zamanında teşhis edildiğinde çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Kesinlikle tedavisi mümkün olan bir problem bu. Büyüme hormonu tedavisinin çok düzenli yapılması gerekir.

* Çocuklarda vitamin eksikliği veya protein takviyesi, büyümede ne kadar etkili? Nasıl beslenmeli?

D vitamini eksikliği, özellikle büyümede çok etkili. Kalsiyum alımının da yeterli olması gerekir. Bunun için her gün iki su bardağı süt, 1 kase yoğurt ve bir dilim peynir yenmelidir. Vitamin eksikliğinin yanı sıra mineral eksikliği, özellikle de iyot eksikliği çok önemli. Toplumsal olarak iyotlu tuzların kullanılması yaygınlaştırılmalıdır. Gerekli iyot alınmalıdır. İyot eksik alınıyorsa, tiroid hormon sentezi yetersizleşiyor, buna bağlı guatr ve tiroid eksikliği ve büyüme yavaşlığı görülüyor. Proteinler de büyümenin yapıtaşı, onlar olmazsa büyüme olmaz. Biz özellikle dikkat ediyoruz; protein açığı olmaması gerekiyor ki, büyüme baskılanmasın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp