Ventriküler Ekstrasistoller Kimlerde Riski Arar

Ventriküler Ekstrasistoller Kimlerde Riski Arar

Eğer kalp damarlarınız rahatsız ise, daha önce kalp krizi geçirdiyseniz, by-pass olduysanız, stent takıldı ise veya anjiyoda az da olsa damarlarınızda darlıklar varsa ventriküler ekstrasitollerin görülmesi iyi bir şey değildir. Araştırmalar bu kişilerde ölüm oranının hiç ekstrasistol olmayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. ÖNEMLİ NOT: Bu kişilerde ilaç tedavisi ile ventriküler ekstrasistolleri azaltmanın hastanın yaşam süresini uzatmadığı gösterilmiştir. (Bunu yazmamın amacı şudur, kalp damar hastalarının amacı ekstrasistollerden kurtulmak değil, iyi bir diyet ve spor yaparak kalp damarlarındaki yağlardan ve plaklardan kurtulmak olmalıdır. Yoksa ilaçlarla ekstrasistolleri baskılamak marifet değildir. Hiçbir yararı olmadığı gibi ilaçların yan tesirleri de yanınıza kâr kalır.)
EKG veya Holter takibinde ikili veya üçlü atım görülmesi (arka arkaya iki veya üç ventriküler atımın bitişik gelmesi).
Ventriküler ekstrasistollerin her on atımda bir veya daha sık olması halinde kalp ölümlerinin hiç ventriküler ekstrasistolü olmayanlara göre 2.5 misli arttığı gösterilmiştir.
Ekstrasistolleriniz bu sayıdan daha az ise bir önemi yoktur ve kalpten ölüm oranınız artmaz.
Ekstrasistoller multiformik ise (kalbin değişik bölgelerinden çıkan değişik şekilli ekstrasistoller) ölüm riski artar.
Egzersiz testi veya spor esnasında ekstrasistollerin artması (sayıca dakikada 7‘nin üzerine çıkması, ikili veya üçlü gelmesi ) ölüm riskini artırır. Bir başka çalışmada ekstrasistollerin efor esnasında artmasının önemli olmadığı eforun bitiminde artmasının daha önemli olduğu gösterilmiştir.
Devamlı bigemine ventriküler atımlar olmasının ciddi sonuçları olabilir.
Öte yandan eğer kalbinizde ekokardiyografi ile gösterilen bir kapak-duvar hastalığı yoksa, kalp damarlarınız sağlam ise ventriküler ekstrasistollerin tehlikesi yoktur ve sizini yaşam sürenizi kısaltmaz.
Kalbinde organik bir rahatsızlık olan kişilerde ekstrasistollerin bigemine karakterde gelmesi (bir normal atım bir ventriküler ekstrasistol) sevmediğimiz bir durumdur. Bu hastalarda diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sonuç alınamaması halinde ablasyon tedavisi düşünülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp