Doğuştan Olan (Konjenital) Kalp Hastalıkları

Doğuştan Olan (Konjenital) Kalp Hastalıkları :

Doğuştan kalp hastalıkları, anne rahminde (Uterus) kalbin gelişimindeki bozukluklardan ileri gelir. Doğumdan sonra yaşayan bebeklerin her iki yüzde birinde Konjenital Kalp hastalığı bulunduğu kabul edilmektedir. Kalp, gebeliğin ikinci ayının sonunda oluşumunu hemen hemen tamamlar. Konjenital Kalp hastalığını ortaya çıkaran etkenler, bu nedenle gebeliğin ilk iki ve üçüncü ayında önemli rol oynarlar. Bu Konjenital (Doğuştan) Kalp kusurlarına neden olan etkenlerin en önemlileri şunlardır:

Kızamıkçık, başta olmak üzere diğer virüs hastalıkları, beslenme bozuklukları, Thalidomide ve benzer ilaçlar, Antibiyotikler, Hipoksi (Kanda oksijen azlığı) şeker hastalığı ve Röntgen ışınları (Röntgen filmi çekildiği taktirde) olarak sıralanabilir. Bunların dışında Herediter (Kalıtsal) faktörlerin olduğu tezi de ileri sürülmekte ise de nispeten az etkili olduğu kabul edilmektedir.

Hamile hanımların gebeliğin ilk iki ve üç ayında yukarıda sözünü ettiğimiz zararlı etkenlerden korunmak suretiyle Konjenital Kalp hastalığı sıklığı, anlamlı bir ölçüde azaltılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp