Yanma Sonucunda Bütün İlgilendiren

Yanma Sonucunda Bütün İlgilendiren : Bu değişiklikler ağrı, şiddetli vazo- dilatasyon plazma kaybı, hemoliz ve lezyon gösteren dokuda hücre destrük- siyonu sonucunda açığa çıkan toksik maddelerin absorpsiyonuna bağlıdır. Eğer yanma geniş bir alanı tutmuşsa kişi, ağrıya bağlı primer şoktan (nöro- jenik şok), ya da yanan bölgedeki plazma kaybından dolayı sekonder şok sonucunda 24 saat içinde ölebilir. Bu süre içinde ölmeyenlerde deliriyum, kusma, kanlı diyareler ve sirkülasyon yetersizliği gibi belirtiler görülür. Sirkülasyon yetersizliği, geniş deri yanıklarından dolayı kapillerlerden deri altı dokularına bol miktarda sıvı çıkması ve bunun sonucunda kanın konsantrasyonunun artmasından ötürüdür. Hastalarda sıvı ve elektrolit dengesinin bozukluğu, yanmadan birkaç gün sonra ölüme neden olur. Kanın konsantrasyonunun artması, özellikle ekstremitelerde ven trombozlanna neden olur.

Yüksek ısınedeni ile hemoliz de olabilir.Makroskopi ve mikrcskopi.Yanmadanhemen sonra ölenlerde, lokal deri lezyonlarmdan başka beyin ve me- ninkslerde hiperemi, ikinci gün ölenlerde sekonder şoka ait belirtiler bulunur. Organlarda kanamalar, akciğerlerde ödem ve seröz boşluklarda sıvı gibi şoka ait bulgular saptanır. Akciğerlerde, yanma sonucunda oluşan gazların inha- lasyonu ile ilgili belirtiler görülebilir. 3 gün sonra ölenlerde toksemik lezyon- lar görülür. Sürrenallerde kanama veya nekrozlar, endokart ve perikart altı kanamaları, özellikle yanık tedavisinde lokal olarak tannik asid kullanılan olgularda, karaciğer nekrozları4 mide ve özofagusta kanamalar, beyinde ödem, mide ve duodenumda akut ülserler bulunur (curling ülserleri). 7-10 gün sonra ölenlerde böbreklerde akut tubuler nef- ropati şeklinde epitelde degeneratif ve regeneratif değişiklikler veya iki taraflı böbrek korteksi nekrozu görülür. Bu olgular, oligüri ve anuri ile üremiden ölürler.

Geç ölüm olgularında yanma bölgesinde infeksiyon görülebilir ve bu infeksiyonun neden olduğu komplikasyonlar dikkati çeker. Yanan bölge epidermin destrüksiyona uğraması, organizmanın infeksiyon etkenlerine karşı önemli olan koruyucu bir örtüden yoksun kalmasına neden olur. Diğer taraftan lezyon bölgesine proteinden zengin sıvının çıkmış olması, infeksiyon etkenleri için uygun bir ortam hazırlamış olur. Geç görülen ölümde önemli diğer bir bulgu, duodénum ülserlerinin per- forasyonudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp