Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?

Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?

Genellikle, boğaz ve gırtlağın enfeksiyöz hastalıklarında görülür. Ses kısıklığının tedavisi, nedene bağlıdır. Kronik, devamlı kısıklık, ses tellerinin aşırı kullanılmasına bağlı olabilir. Burada, ses telleri ödemleşir ve kalınlaşır, hatta üstlerinde polipler belirir. 
 
Tedavi, alçak perdeden konuşmaktır. Enfeksiyon ve fazla bağırma olmaksızın, ses kısıklığının belirmesi, doktora baş vurmayı gerektirir, çünkü, bir larenks tümörü belirtisi olabilir. Ayrıca, larenksi sinirlendiren nervus laryngeus recurrerıs''''in hastalığında, ses kısıklığı belirebilir. Bu sinir, boyun bölgesinde ilerlerken, tiroid bezi üstünde, akciğer tepesinde ya da aort’ta hastalanabilir. Tiroidin çıkartılması sırasında, bu sinir zedelenerek, ses kısıklığı ya da ses hafiflemesi görülebilir.

Bağırmak, uzun süre konuşmak ve şarkı söylemek ses kısılmasının başlıca nedenleri arasındadır. Eğer sigara kullanıyorsanız zaten sesiniz %90 sigara nedeniyle kısılmıştır. Ayrıca kış aylarında yaygın olarak görülen grip boğaz ağrısıyla birlikle sesin kısılmasına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak bulunduğunuz ortamın havası kuruysa veya klimada, otobüste, uçakta uzun süre kaldıysanız sesiniz kısılabilir. Nedenini bildiğiniz ses kısılması için aşağıdaki yöntemleri kullanarak ses tellerinizi ve boğazınızı biraz rahatlatabilirsiniz ancak sesinizin neden kısıldığını tam olarak kestiremiyorsanız veya ses kısıklığı 10 günden uzun sürdüyse nedeninin ne olduğunun tespit edilebilmesi için bir doktora gitmenizi öneririm.

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer

Ses kısıklığının meydana gelmesinde etkili olan faktörler genellikle sesin bir müddet kullanılmaması, dinlendirilmesi ve doğru ses kullanma alışkanlığının edinilmesinin ardından bir hafta içerisinde tamamen geçmektedir. Eğer bir şikayetiniz bulunduğu taktirde uzman bir kişi size sesinizi nasıl daha verimli ve zorlamadan kullanabileceğinizi açıklayabilir, rahatsızlığın şiddetine göre patoloğa gönderebilir veya polip gibi gözle görülür bir sebepten dolayı ses kısılması mevcutsa bu polipleri cerrahi operasyonla tedavi edebilir. Cerrahi operasyon geçiren hastaların dikkat etmesi gereken husus kesinlikle sigara içmemeleri ve gün içerisinde bol su tüketmeleri gerektiğidir.

Ses Kısıklığı Nedenleri

Ses kısıklığı sesinizin tam veya kısmi kaybını içeren bir durumdur. Bu durumda kişi; daha ince, daha kaba, çatallı, çabuk yorulan, sürekli kısılabilen, fısıltı şeklinde olan, hatta bazı enfeksiyonlarda hiç çıkmayan bir sese sahiptir.

Ses kısıklığının nedenlerinin başlıca sebepleri şunlardır:
  • Sesin kötü ve yanlış kullanımı (aşırı konuşma ya da bağırma, sigara, aşırı alkol ve kafein tüketimi, kirli havaya maruz kalma)
  • Larenjit (bakteriyel, viral veya fungal)
  • Boğaz reflüsü
  • Ses tellerinde kalınlaşma
  • Ses tellerinde nodül veya polip
  • Nörolojik Bozukluklar (Örneğin: Multipl Skleroz, Parkinson Hastalığı)
  • Boyun veya göğüs cerrahisi sonrası laringeal sinir yaralanması
  • Bazı psikolojik sorunlar
  • Ses teli felci
  • Gırtlak kanseri
Ses kısıklığı nasıl tedavi edilir?

Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığı yapan hastalığa göre değişir. Çünkü ses kısıklığı kendisi bir hastalık değil başka hastalıkların belirtisidir.

Bu nedenle tedavi, ses kısıklığına neden olan hastalıkların başlığında ayrıca incelenmelidir.

Tedaviler kısaca sınıflandırılırsa;
  • Ses teli iltihabı genel olarak ilaç ile tedavi edilir.
  • Ses teli felçleri bazen tümör gibi hastalıklara bazen de guatr ameliyatlarına bağlı olmaktadır. Eğer ses kısıklığı tümöre bağlıysa ilgili organın tedavisi gerekir.
  • Guatr ameliyatı sırasında bazen ses teli siniri kesilebilir. Bu durumda bazı sinir ve kas ameliyatları yapılabilmektedir.
  • Boğaz reflüsünden kaynaklanan ses kısıklığında hem ilaç tedavisi uygulanır hem de hastaya, beslenme başta olmak üzere bazı alışkanlıklarına dikkat etmesi önerilir
  • Eğer ses kısıklığı gırtlağın kötü huylu bir tümörüne bağlıysa hasta ameliyatla tedavi edilir. Bu ameliyatta tümörün yaygınlığına göre gırtlağın bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Ses fonksiyonu bu ameliyattan mutlaka etkilenir. Konuşma için bazı yardımcı yöntemler gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp