Ses Kısıklığı Nedenleri

Ses Kısıklığı Nedenleri :

Ses kısıklığı esasen iki şekilde oluşur; akut (ani gelişen) ve kronik (müzmin) ses kısıklığı. Ani gelişen ses kısıklıkları genellikle gırtlaktaki bölgesel enflamasyonlar (örneğin akut larenjit) sonucunda oluşurlar. Etken çoğunlukla virüsler, sesin hatalı veya aşırı kullanımı ve sigaradır. Virüslerle gelişenler üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında ortaya çıkarlar. Gürültülü ortamlarda uzun süreli konuşma, ani bağırma ve çığlıklar, aşırı sigara kullanımı ses tellerinde şişliğe bazen kanamalara neden olur.

Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır. Bu tür ses kullanma alışkanlığı, ses telleri üzerinde nodül adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Nodüller genellikle sesini profesyonel nedenlerle uzun süre, ancak hatalı teknikle kullanan kişilerde (şarkıcılar, öğretmenler, politikacılar gibi) görülür. Ses tellerinin birbirlerine sürekli normalden fazla kuvvetle çarpmasına bağlı olarak gelişen nodüller ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kendiliğinden kaybolmazlar. Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içine küçük kanamalar meydana gelebilir; bu aşamada ses dinlendirilmediği takdir de bu kanama polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur.

Erişkinlerde ses kısıklığının sık görülen nedenlerinden birisi de yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki bir kasın zayıflığına bağlı olarak, mide içindeki asitli sıvının yemek borusundan gırtlak seviyesine yükselerek ses tellerini tahriş etmesidir; buna reflü adı verilmektedir. Ses kısıklığı özellikle sabahları fazladır ve gün içinde azalır. Ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sıkboğaz temizleme alışkanlığı da sık görülen belirtilerdir. Reflü nedeniyle ses kısıklığı olan hastaların çoğunda mide ile ilgili şikâyetler yoktur.

Sigara içimi ses kısıklığının bir diğer nedenidir. Sigara gırtlak kanserleri ve yutak kanserlerinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğundan sigara içen kişilerin düzelmeyen ses kısıklığı ile birlikte aşağıdaki yakınmaları da varsa:

  • Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması,
  • Öksürükle kan gelmesi,
  • Yutma güçlüğü,
  • Boyunda şişlik bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmaları şarttır.

Ses kısıklığının daha nadir nedenleri arasında allerji, guatr, sinir sistemi hastalıkları ve akciğer hastalıkları sayılabilir. Doğal yaşlanma ile birlikte bile bir miktar ses kısıklığı ortaya çıkabilir. Ayrıca herhangi bir patolojik durum olmaksızın fonksiyonel nedenlerle de ses kısılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp