Ses Kısıklığı Ne İyi Gelir

Ses Kısıklığı Ne İyi Gelir

Ses kısıklığına yakalanmamak her zaman sizin elinizde değildir. Tabii bazı şeylere dikkat ederek bu durumdan korunmanız da mümkündür. Kimi zamanlarda boğaz ağrısı sonucunda da ses kısıklığı oluşabilir ve rahatsızlık verebilir. Ayrıca şiddetli grip yada nezle durumlarında yine bu rahatsızlığın görülmesi mümkündür. Yüksek sesle konuşmak yada bağırmak da bu duruma sebep olabilir. Özellikle yüksek sesle yapılan konuşmalardan yada maç da yapılan tezahüratlardan sonra da oluşabilir. Aşırı sigara ve alkol kullanımı da
  • Ses kısıklığı için bol miktarda su için.
  • Düzenli uyuyun. Uykusuz kaldıkça sesiniz düzelmeyecektir.
  • Yemekleri iyice çiğneyip öyle yutun. Çiğnemeden tam yutmayın.
  • Eğer bu sorunu yaşıyorsanız bir müddet çok konuşmamaya dikkat edin. Az konuşun.
  • Bu rahatsızlık için bitkisel tedavi yolları da mevcuttur. Örneğin ballı zencefil çayı bu konuda büyük yardımcınız olabilir. Zencefil çayı hazırlayın ve içine 1 çay kaşığı bal atın. Şeker ilave etmeyin. Zencefil çayını ılık olarak hazırlayın ve için. Bu iyi gelecektir.
  • Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
  • Portakal, mandalina gibi C vitamini içeriği yüksek meyveler tüketmenizde de yarar Ses Kısıklığıvar. Bu meyveler daha hızlı iyileşmenize yardım eder. Bu şekilde meyveler bitkisel çözüm olarak kullanılabilir.
  • Bir bardak suyun içine bir adet limonun suyunu sıkın. Ardından 3 çay kaşığı bal ilave edin. İyice karıştırın ve için.
  • Ses kısıklığı sorununu yaşarken havası kirli olan ortamlarda bulunmamaya özen gösterin.
  • Herkesin bildiği başka bir yol da yumurtadır. Bilindiği gibi çiğ yemek yerine rafadan yumurta şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Menekşe yağı da oldukça etkilidir. Menekşe yağı ile gargara yapılırsa oldukça büyük fayda sağlar.
Papatya çayı da içebilirsiniz. Çok sıcak olmayan, ılık bir papatya çayı ses tellerinizi rahatlatacak ve ses kısıklığını önlemeye yardım edecektir.
Turp kaynatılarak bu su ile de gargara yapılabilir. Turp suyunun da ses açıcı özelliği vardır. Turp da ses kısıklığı için faydalı bitkiler arasındadır.
İşte bu belirtilen yöntemler sayesinde ses tellerinin rahatlatılması, ses kısıklığını önlemek mümkündür. Tabii en önemlisi ses kısılmadan, ses telleri zedelenmeden önce önlem alarak dikkatli olmaktır. Yine de tüm bitkisel tedavilere rağmen şikayetiniz devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Ses kısıklığının sebepleri nelerdir?

ses kısıklığının sebepleriSes kısıklığı sesinizin tam veya kısmi kaybını içeren bir durumdur. Bu durumda kişi; daha ince, daha kaba, çatallı, çabuk yorulan, sürekli kısılabilen, fısıltı şeklinde olan, hatta bazı enfeksiyonlarda hiç çıkmayan bir sese sahiptir.

Ses kısıklığının nedenlerinin başlıca sebepleri şunlardır:
  • Sesin kötü ve yanlış kullanımı (aşırı konuşma ya da bağırma, sigara, aşırı alkol ve kafein tüketimi, kirli havaya maruz kalma)
  • Larenjit (bakteriyel, viral veya fungal)
  • Boğaz reflüsü
  • Ses tellerinde kalınlaşma
  • Ses tellerinde nodül veya polip
  • Nörolojik Bozukluklar (Örneğin: Multipl Skleroz, Parkinson Hastalığı)
  • Boyun veya göğüs cerrahisi sonrası laringeal sinir yaralanması
  • Bazı psikolojik sorunlar
  • Ses teli felci
  • Gırtlak kanseri

Ses Kısıklığında Bitkisel Tedavi

Bal: Gripseniz, çok öksürüyorsanız ve bu nedenle sesiniz kısıldıysa en eski yöntemlerden biri olan bal ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Bunun işin 2 yemek kaşığı balı yarım limonun suyuyla iyice karıştın ve 2-3 saatte bir 1 çay kaşığı bu karışımdan yiyin. Ama öyle hemen yutmayın, balın ağzınızda iyice dağılmasını bekleyin. Bal boğazı yumuşatırken limon antiseptik etkisiyle bakterileri temizler.

Zencefil Çayı: Aslında pek çok bitki çayı ses kısılmasına iyi gelir ancak zencefil çayı çabuk etki göstermesi nedeniyle bu çaylar arasında bir adım öne çıkıyor. 1 büyük kupa zencefil çayı hazırlamak için 4-5 ince dilim taze zencefil yeterli olacaktır. Suyu kaynatın, içine kabuğunu soyduktan sonra dilimlediğiniz zencefilleri atın ve 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Daha sonra ocaktan alın, zencefilleri süzün ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Çayınıza limon ve bal ekleyebilirsiniz. Evde zencefil yoksa papatya çayı, okaliptüs çayı veya kekik çayı da kullanabilirsiniz.

Tuzlu Suyla Gargara: Tuzlu suyla gargara boğaz tahrişini alır ve sesinizi açar. 1 büyük bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz attıktan sonra iyice karıştırın ve bu suyla gargara yapın. Gün içinde aralıklarla 2-3 kez tekrar edebilirsiniz. Gereğinden fazla tuz kullanmayın çünkü bu sefer fazla tuz boğazınızı tahriş edebilir.

Su: Hasta olun olmayın ses kısıklığının daha kısa sürede iyileşmesini istiyorsanız gün boyu bol bol su içmelisiniz. Su gırtlağın nemli kalmasını sağlar ve öksürük gibi ses kısılmasını tetikleyen hastalık belirtilerine karşı sizi korur. Çok soğuk veya çok sıcak su içmeyin.

Yağlar: Anti bakteriyel özelliği bulunan yağlar bakteri nedeniyle oluşan ses kısıklığı ve boğaz ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Bunun için en etkili yağlar lavanta ve papatya yağıdır. Yarım tencere suyu kaynattıktan sonra içine bir kaç damla papatya, bir kaç damla lavanta yağı ekledikten sonra buharı soluyun. Buharın daha etkili olması için başınızın üzerine havlu serebilirsiniz.

Zerdeçal: Zerdeçalı bakteriyel ve viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülen ses kısıklığı için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı toz zerdeçalı 1 bardak sıcak sütle karıştırarak ses kısıklığı geçene kadar günde 2 defa için.

Buhar: Sesiniz kısıksa evde almanız gereken ilk önlem havayı nemlendirmek olmalı. Özellikle kaloriferlerin, ısıtıcıların çalıştığı kış aylarında evin havası iyice kurur ve bu kuruluk boğazının tahriş olmasına yol açar. Beyaz eşya ve elektronik ürün satan mağazalarda bulabileceğiniz ev kullanımı için üretilen buhar cihazlarını kullanabilirsiniz. Bütçe ayırmak istemiyorsanız çorba kaselerine yarım su doldurup evin çeşitli noktalarına, kalorifer peteklerine veya ısıtıcılara yakın yerlere koyabilirsiniz. Aynı önlemi yatak odanızda da alın.

Soğan: Eğer soğanla ilgili bir sorununuz yoksa ses kısıklığı için öncelikle bu tarifi denemenizi öneririm. 3 adet soğanı kalın dilimler halinde kesip yarım tencere suda ağır ateşte 45 dakika kaynatın. Soğanları süzdükten sonra bu suyu büyük bir bardağa alın ve içine 1 yemek kaşığı bal ve yarım limonun suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 1-2 saate yayarak yudum yudum için.

Sirkeli Su: Sirkeli su özellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen ses kısıklığı için etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. 1 bardak ılık suya 2-3 çay kaşığı sirke ekleyip iyice karıştırdıktan sonra bu suyu içebilir veya içmek istemiyorsanız gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyona bağlı olarak kısılan ses için iyi bir doğal çözüm ama sarımsak kokusuna biraz katlanmanız gerekiyor. Antibiyotik etkisi bulunan sarımsak bakteri temizler ve ses kısıklığının daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Bunun için 1-2 diş sarımsağı çiğnemeniz yeterli. Sarımsak yemek istemiyorsanız iyice çiğnedikten sonra posasını atabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp