Şeker Hastaları İçin Şifalı Bitkiler

Şeker hastaları için şifalı bitkiler,şeker hastalığının tedavisinde yardımcı rol oynayan bitkiler ile ilgili makalemiz aşağıda yer almaktadır.Şeker hastaları için şifalı bitkiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize göz atmanızı öneririz.

Diyabet çok önemli bir sağlık sorunudur. Eğer diyabet hastasıysanız, kesinlikle bir doktorun kontrolü altında olmanız gerekir.Bunu kontrol atlında tutabilmenize yarayacak birçok şey vardır.

İkinci tip şekere sıklıkla obezite de eşlik ettiği için, diyabetiklerin dikkat etmeleri gereken en önemli unsur, kilolarını kontrol altında tutmaktır. Bunu sağlamanın en iyi yolu yağ ağırlığı düşük bir diyet ve düzenli olarak yapılan egzersizlerdir. Size tavsiyem, her gün yürüdüğünüz mesafeyi yavaş yavaş artırmanızdır.

Nasıl olsa yürümeyi biliyorsunuz, öyleyse neden gidip bir spor salonuna ya da satın alacağınız özel spor ekipmanlarına para ödeyesiniz ki?

Eğer hiçbir zaman fiziksel olarak aktif biri olmadıysanız dahi umutsuzluğa kapılmayın. Yürümek ve makul ölçülerde yapılacak diğer egzersizler, en hareketsiz kimselere bile büyük yararlar sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra, takviyelerin de bazı diyabet komplikasyonlannı önlediğine dair kanıtlar da vardır. Bunların arasında B6, C ve E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, manganez, fosfor ve çinko ile omega-3 ve omega 6 yağ asitlerini sayabiliriz. Doktorunuzdan size, sizin için en uygun beslenme programım hazırlayacak olan bir kliniksel beslenme uzmanı tavsiye etmesini isteyin.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Çemenotu (Trigonella foenum-graecum): Çemen otu tohumunun yaklaşık yarısı mucilage adı verilen çözünebilen liflerden oluşur. Tohum, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan altı çeşit bileşik içerir. Çemen otu aynı zamanda kandaki HDL (iyi kolesterol) seviyesini de artırıp, total kolesterolü düşürür ve böylece diyabetiklerde en yüksek risk olan kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Soğan (Allium cepa): Soğan Asya'da halk arasında çok eskilerden beri besin desteği olarak kullanılmaktadır. Buna hiç şaşmam çünkü soğan, özellikle de soğanın kabuğu, son derece zengin bir kuersetin -diyabetik retinopati gibi, diyabet hastalarında sık görülen göz sorunlarında etkili bir bileşik kaynağıdır.

Çeşitli fasulyeler (Phaseolus): Yapılan çok sayıda araştırma, lif bakımından zengin yiyeceklerin, özellikle de fasulyelerin, öğünlerden sonra kan şekerinin yükselmesini en aza indirgediğini ve daha sonra da kan şekerinin düşmesini geciktirdiğini ve hu sayede kan şekerini istenilen seviyede tuttuğunu göstermiştir. Eğer diyabet hastası olsaydım, bolca fasulye yer, bolbol fasulye çorbası içerdim (Hem soğandan, hem de fasulyeden yararlanmak için Dia-Beanie çorbamı denemenizi öneririm).

Acı sukabağı (Momordica charantia): Pelesenk armudu olarak da bilinen bu bitki, kan şekerini düzenleyici özelliğiyle büyük bir ilgi görmektedir. Acı sukabağı hakkındaki ilk araştırma 1960'larda Hindistan'da yayınlandı ve o tarihten bu yana yapılan araştırmalar,acı su kabağının diyabeti kontrol altında tutmakta faydalı olduğunu ortaya koydu. Yapılan bir deneme, günde 5 gr. (yaklaşık 2 çay kaşığı) acı sukabağının kan sekerini % 54 oranında düşürdüğünü göstermiştir. Bir diğer araştırma, günde 50 ml. acı sukabağı özütünün de,kan şekerini yaklaşık % 20 oranında düşürdüğünü göstermiştir.

Eğer özütlerle uğraşamam diyorsanız, bitkinin kendisini yardımcı yemek olarak da yiyebilirsiniz. Bunun yanında bitkinin suyunu sıkıp içebilir ya da 110-120 gram acı su kabağını yarım litre suda yavaş yavaş kaynatarak elde ettiğiniz sıvıyı günde bir kez içebilirsiniz.

Sarımsak (Allium sativum): Soğan gibi, sarımsağın da mükemmel bir kan şekeri kontrol özelliği vardır. Eğer yapabiliyorsanız sarımsağı çiğ yiyin, ya da yemeklerinizin içinde pişirin.

Makadam yemişi (Macadamia): İkinci tip diyabet hastalarına 1986 yılından beri önerilen diyet tavsiyelerinde gereken kalorinin %15 ila 20'sinin proteinlerden, % 35'den daha azının yağlardan ve %55-60'ının da karbonhidratlardan alınması uygun görülüyordu. Yapılan son çalışmalar, karbonhidratlar yerine alınacak bazı sağlıklı yağların -tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)- kolesterol seviyesini yükseltmeden kan şekerini kontrol altında tuttuğunu göstermiştir.

Zeytinyağı: En önemli TDYA kaynağıdır fakat eğer zeytinyağından hoşlanmıyorsanız ya da TDYA'ni daha basit bir şekilde alayım diyorsanız, makadam yemişini deneyin. Bu yemiş % 59 oranında TDYA içerir. TDYA bakımından zengin diğer kaynaklar arasında avokado, şamfıstığı, maun cevizi, yer fıstığı ve Brezilya kestanesini sayabiliriz.

Hatmi çiçeği (Althaea offitinalis): Hatmi çiçeğinin kökleri, pektin olarak bilinen çözünebilen bitkisel lifler bakımından zengin bir kaynaktır. Pektin kullanımı, kan şekeri seviyesini düşürmek için en etkili yolardan bir tanesidir. Benim yaptığım gibi, hatmi köklerini gece boyu ağır ağır kaynatın ya da piyasadaki hazır ürünlerden satın alın. Diğer zengin pektin kaynaklan havuç, kuşburnu, elma ve incirdir.

Yerfıstığı (Arachis hypogaea): Fasulye gibi yerfıstığı da kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Her ne kadar yağ oranının yüksek olması nedeniyle çok sıcak bakılmasa da, ben sık sık atıştırmaktan ve yararlarını her tarafa yaymaktan hoşlanıyorum.

Çay (Camellia slnensls): Hintli araştırmacılar, siyah çayın anti-diyabetik özellikler taşıdığını yaptıkları araştırmalarla göstermişlerdir. Araştırmalar, laboratuvar hayvanlarına verilen siyah çay özütünün kan şekerini hatırı sayılır derecede düşürdüğünü ortaya koymuştur. Eğer diyabet sorunum olsaydı bol bol çay içerdim. Hatta daha fazla yarar sağlamak için, çayıma kan şekerini düşürücü özellikleri olan bazı baharatları da eklerdim ya da insülinade adlı tarifimi denerdim.

Defne (Laurus nobilis) ve diğer baharatlar: Amerikan Tarım Bakanlığından eski bir meslektaşım, Dr. Richard Anderson, yarım çay kaşığı gibi çok az miktarlarda kullanılması halinde dahi, defne yaprağının vücudun insülini çok daha verimli kullanmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Laboratuvar hayvanlar ile yapılan deneyler de, defne yaprağının kan şekerini düşürdüğü görülmüştür. Ben defne yaprağını Dia-Beanie adını verdiğim çorbamın içinde tarçın, karanfil ve zerdeçal ile birlikte kullanıyorum.

Gurmar (Gymnema sylvestre): Hindistan'da hakkında en az dört tane araştırma yapılmış olan bu bitki, folklorik Hint tedavi yöntemleri içinde, diyabet tedavisinin en gözde bitkisidir. Bu bitkinin çayının vücutta insülin üretimini hızlandırdığı sanılmaktadır. Aynı zamanda, pankreastaki insülin üretici hücreler olan Langerhan adacıklarını da çoğalttığına dair ilgi çekici kanıtlar vardır. Şifalı bitki ticareti yapan bazı ileri görüşlü tüccarlar sayesinde, bitki pazardaki yerini çoktan almıştır.

ENSÜLİNADE

Yapılan araştırmalar, kan şekerini düşürücü özellikler taşıyan çok sayıda baharat olduğunu göstermiştir. Bunların arasında ilk akla gelenler defne yaprağı, tarçın, karanfil ve zerdeçaldır.

Çaydanlıkta demlediğiniz çayınızın içine, bu baharatların her birinden birkaç tutam atıp, çayınızı lO dakika kadar dinlenmeye bırakın ve sonra çayınıza buz koyun. Ben bunlara ek olarak birer tutam da kişniş ve kimyon karıştırıyorum. Araştırmalar bu iki baharat üzerinde pek durmuyorlar fakat hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, her ikisinin de kan şekerini bir dereceye kadar da olsa düşürdüğünü göstermektedir. Eğer çemen otundan hoşlanıyorsanız, çayınıza bu bitkiden de bir tutam katabilirsiniz.

DIA-BEANIE ÇORBASI

Fasulyeler kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yarayan bir tür lif,soğan kabuğu da aynı işi gören kuersetin adlı bir bileşik içerir. Çorbayı pişirirken soğanı kabuğuyla kullanırsanız, içerdiği kuersetinin tamamının çorbaya geçmesini sağlarsınız.

Yarım litre su

1 tane kabuğu soyulmadan dörde bölünmüş soğan
1 kutu barbunya fasulye konservesi
1 tane küp şeklinde doğranmış küçük boy havuç
Yarım bardak yer fıstığı
2 defne yaprağı
4 diş doğranmış sarımsak
Bir tutam tarçın
Bir tutam öğütülmüş karanfil
Bir tutam zerdeçal
Çeyrek bardak çemen otu filizi ya da yarım çay kaşığı çemen otu tohumu

Geniş bir tencereyi ateşe oturtup içine suyu ve soğanı koyup kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra barbunya fasulye, havuç, yer fıstığı, çemen otu filizlerini ya da tohumlarını, defne yapraklarını, sarımsakları, tarçını, karanfili ve zerdeçalı karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika ya da soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kevgirle çıkardığınız soğanların kabuğunu soyup atın. Soğanları bir çatalla hafifçe ezin ve tekrar tencereye koyduktan sonra defne yapraklarını çıkarıp atın. Dört kişilik çorbanızı sıcak olarak servis yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp