Fmf Hastalarının Yapmaması Gerekenler

Fmf Hastalarının Yapmaması Gerekenler :

FMF hastalığı (ailevi akdeniz ateşi) ailesel bir hastalık olup özellikle anadoluda yaşayan insanlarda (türkler, araplar, yahudiler) sık görülmektedir. FMF hastalığının tanısında tipik karın ağrısı öyküsü olması, aile anamnezi olması, MEF geni denilen genin (+) olması ve kolşisin isimli bir ilaç başlandıktan sonra şikâyetlerin azalması önemlidir.

FMF ataklarında karın ağrısı , ateş, ayak bileklerinde kızarıklık ve şişlik, nefes alırken göğüste batma hissi gibi şikayetler olur. Karın ağrısı şiddetlidir (hastayı kımıldatmaz, karnına dokundurtmaz. Öyle ki doktora gidildiğinde apandisit teşhisi rahatlıkla konur, bu yüzden bu hastaların büyük çoğunluğu apandisit ameliyatı olurlar) ve karın ağrısı olduğu dönemde kabızlık sonrasında ishal yakınması görülür.

FMF hastalığında ataklardan daha çok amiloidoz (biriken ve o organda hasar yapan bir madde) gelişmesinden ve buna bağlı böbrek yetmezliği oluşmasından korkulur. Amiloidoza bağlı oluşan böbrek yetmezliğinde böbrekten ciddi miktarda protein kaçağı olur ve ellerde, ayaklarda şişme meydana gelebilir.

Tedavide verilen kolşisin hem atakların sıklığını ve şiddetini azaltır hem de amiloidoz gelişmesinden korur. Bu nedenle hastalar atak geçirmeseler bile kolşisin almaları önerilir. Doktorunuza başvurmanız ve tetkiklerinizin yapılması ve öncelikle bu şikâyetlerinizin nedeninin anlaşılması gerekir.

Fmf Hastalarının Yapmaması Gerekenler: Çoğunlukla Türkiye ve Akdeniz bölgesine kıyıları olan ülkelerde görülebilen bir hastalık olup,kişiye genetik olarak aileden geçen bu hastalığın ilk belirtileri ateş,karın ağrısı ve eklem ağrıları şeklinde ataklar yapabilen bir hastalıktır. Bu ataklar genel olarak ortalama 24-48 saat arası olur.Ailevi akdeniz ateşinin nükseden bu ataklar dışında var olabilen herhangi bir belirtisi yoktur ve bu hastalığı yaşayan insanların normal sağlıklı bireylerden farksız olarak hayatını sürdürür.

Akdeniz Hastalığında yapılması ve yapılmaması gerekenler;

*Peynirden uzak durulmalı

*Siyah çay,kola ve kahve tüketilmemeli.

*Salam,sucuk gibi besinlerden belirli süreler uzak durulmalı

*Tatlı,patates ve hamurlu yiyecekler akşam üzeri yenilmemesi gerekir.Çünkü akşamları yenilen yemenklerin sindirimi zor olduğundan hastayı olumsuz etkileyebilir.

*Fazla şeker kullanımı bağırsakları olumsuz etkilediğinden dolayı uzak durulmalı

*Akşam yemeğinde yoğurt,meyve,sebze ağırlık beslenmeye dikkat edilmeli.

Yorumlar

  • Bed** ça*******
    7 yıl önce
    akdeniz ateşinin tedavisi var mı? varsa nedir yardımcı olur musunuz?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hastalık uzun dönemde Kalp ve böbrek yetmezliği , bilinç kaybı , felç gibi sorunlara sebep olabilir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır . Bu set ilk etapta atakları ve amiloidoz gelişimini engeller. tedavide izlediğimiz yol ile ilgili detaylar linktedir,inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Suz** Bİ******
    7 yıl önce
    meraba ben erkek arkadaşım ailesel akdeniz fmf hastası ve nelere dikkat etmeli ve inşaata çalışıyo acaba bu işte çalışmasının bir zararı var mıdır?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hastalık uzun dönemde Kalp ve böbrek yetmezliği , bilinç kaybı , felç gibi sorunlara sebep olabilir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır . Bu set ilk etapta atakları ve amiloidoz gelişimini engeller. tedavide izlediğimiz yol ile ilgili detaylar linktedir,inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı: 0224 234 5678
  • Ays**** Ayy*****
    7 yıl önce
    iyi gunler oglum ucbucuk yasinda yenidogan sariligiyla dogdu arkasindan iki ay hastanede kaldik buarada hus tanisi konuldu 11seans plasma verildi kontrol altina alindi birbucuk yasina geldiginde cok siddetli kabizlik gibi karin agrisi basladi ama kabiz degildi birbucuk yil boyunca hep agri kakasini yapinca biraz rahatliyo ama agrilar cok siddetlendi takiplerin sonrasi genetik test yapildi alti ay once ailevi akdeniz atesi bulundu colchisine yeni basladik bundan sonra ne yapabilirim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Bebek ve çocuklara ürün öneremiyoruz malesef, doktor kontrolünde olması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp