Florik Asit

Florik Asit : Folik asit nedir?

Folik asit B grubundan bir vitamindir (B9). Yeþil yapraklarda yaygýn olarak bulunduðundan bu ad verilmiþtir. Çünkü Latincede folum yaprak manasýndadýr. Mitchell ve arkadaþlarý bu vitamini, 1941 yýlýnda ýspanak yapraklarýnda keþfettiler.

Folik asit'in özellikleri


Kimyaca adý pteroil glutamik asit (PGA)dýr. Çünkü "pteridin", "PABA" ve "glutamik asit" bileþiminden oluþmuþtur. Bc faktörü de denir. Bu madde suda mýzrak þeklinde kristallenen portakal sarýsý renginde bir katýdýr ýsýtýlmakla erimez, fakat 250 °C'de esmerleþerek bozunur. Serbest asit halinde az, fakat sodyum tuzu halinde suda çok çözünür. Bazik ve nötr çözeltilerinde ýsýya pek dayanýklý deðildir.



Sindirimi


Bu vitamin, ince barsak epitelinde bulunan bir karbonksipeptidaz enziminin yardýmýyla, besinlerde bulunan poliglutamil þeklindeki folatlar parçalanarak serbest folat þeklinde ince barsaklarýn üst kýsýmlarýndan emilir. Bu arada bazý deðiþikliðe uðrayarak kanda metil tetrahidrofolat þeklinde bulunur. Karaciðerde de bu þekilde depo edilir. Bu depo 5 mg kadardýr. Barsakta da ayrýca bir miktar üretilir. Bir karbon atomlu köklerin, moleküller arasýndaki geçiþlerinde önemli rol oynar. Bazý amino asitlerden aldýðý köklerin pürin ve pirimidin sentezinde kullanýlýr. DNA'nýn sentezinde vazife alýr. Bu vazifeyi yapabilmesi için bu vitaminin 5,10- metiltetrahidrofolat halinde olmasý gerekir. Bu geçiþ ise B12 yokluðunda mümkün olmaz. Buna göre megaloblastik kansýzlýða, B12'nin, dolaylý olarak tesiri vardýr.
Folik asit, megaloblastik kansýzlýðýn tedavisinde günde 5-10 mg vererek kullanýlýr. Tedaviye demir de katmak gereklidir. Çocuklara koruyucu olarak 0,5 mg bu vitaminden verenler vardýr. Keçi sütü bu vitamin bakýmýndan fakirdir. Bu sütle beslenen çocuklara bu vitamin de ilave edilmelidir. Sara hastalarýna bu vitaminin B12 ile birlikte gerektiði zaman verilmesi uygun olur.

Günlük ihtiyaç ve kaynaklarý

Bu vitaminden günlük olarak serbest folat üzerinden 200, toplam folat üzerinden ise 300 mikrograma ihtiyaç vardýr. Günde 100 mikrogram olanlarda bile eksiklik görülmemektedir. Gebelikte ihtiyaç % 50 kadar artar. Bu vitamin nebati ve hayvani gýdalarýn bir çoðunda bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp