Evde Stresi Azaltma Yöntemi

Evde Stresi Azaltma Yöntemi

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezi sağ ayakta, sağ bacağı az miktarda kırın ve el bileklerini bükerek sol topuğu kaldırın.Böylece parmak uçları kalçayı işaret eder.Ara vermeden sol tarafa doğru sol ayak ile bir adım atın: Daoyin Yan Adımı. Böylelikle, ayaklar omuz genişliğinin iki katı açık hale gelir. Ağırlık merkezi iki bacağın arasına transfer edilir ve ardından yavaşça bacaklar düzleştirilir. Bu sırada, kolları omuz seviyesine kadar avuçlar aşağıyı gösterir durumda kaldırın. Aynı anda kollarıomuz seviyesine kadar avuçlar aşağıyı gösterir durumda, dizleri bükün ve at duruşuna geçin. İleriye doğru bakın. 
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol selamlama duruşunda, üst beden sol tarafa bakacak şekilde döndürülürken sağ bacağı düzleştirin. Topuğu yan tarafa itmek için sağ ayak parmağı köklerinde dön ve ağırlık merkezini sol ayağa geçirin.Aynı anda, sol Zhigou SJ-6 sağ Neiguan PC-6'ya zıt yönde baskı yapana kadar, parmaklar kol hareketini izler durumda sağ kolu yukarıya doğru sonra aşağıya ve ardından sol kolu aşağı sonra yukarı doğru döndürün. Bu uygulamanın ardından, parmaklar yukarıyı işaret eder durumda sol eli bükülme noktasının üst limitine kadar gerin ve sağ eli parmaklar aşağıyı işaret eder durumda gevşetin. Bakışları sol taraftan ileriye doğru yöneltin.
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sağ ayak üzerinde dön ve topuğu ilk pozisyonuna geri getirin.At duruşunda ağırlığı eşit olarak dağıt ve üst bedeni sağ taraftan ileri doğru bakması için çevirin. Aynı esnada, sağ kolu kaldırın ve sol kolu düşürün. Her ikisini de göğsün önünde top tutma duruşuna getirin. Ara vermeden, sağ kolu, yukarı-dışa-aşağı doğru bir kavis ile sağ tarafa, sol kolu, sol yukarı-dışa doğru bir kavis ile sol tarafa her iki kol avuçlar aşağıya bakar durumda omuz yüksekliğine ulaşana kadar döndürün. İleriye doğru bakın.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sağ selamlama duruşunda üst bedeni sağ tarafa bakmak için döndürerek sol bacağı düzleştirin. Topuğu geriye doğru hareket etmek için sol ayak parmağı köklerinde dönün, ağırlık merkezini yavaş bir şekilde sağ ayağa transfer edin.Aynı anda, sağ Zhigou SJ-6 sol Neiguan PC-6 ya zıt yönde baskı yapana kadar, parmaklar kol hareketini izler durumda sol kolu yukarıya doğru sonra aşağıya ve ardından sağ kolu aşağı sonra yukarı doğru döndürün. Bu uygulamanın ardından, parmaklar yukarıyı işaret eder durumda sağ eli bükülme noktasının üst limitine kadar gerin ve sol eli parmaklar aşağıyı işaret eder durumda gevşetin. Bakışları sağ taraftan ileriye doğru yöneltin. 2. basamağın zıt yönde uygulanışıdır.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol ayak üzerinde dön ve topuğu ilk pozisyonuna geri getirin. At duruşunda ağırlığı eşit olarak dağıt ve üst bedeni sol taraftan ileri doğru bakması için çevirin. Aynı esnada, sol kolu kaldır ve sağ kolu düşürülür. Her ikisini de göğsün önünde top tutma duruşuna getirin.Ara vermeden, sol kolu, yukarı-dışa-aşağı doğru bir kavis ile sol tarafa, sağ kolu, sağ yukarı-dışa doğru bir kavis ile sağ tarafa her iki kol avuçlar aşağıya bakar durumda omuz yüksekliğine ulaşana kadar döndürün. İleriye doğru bakın. 3. basamağın zıt yönde uygulanışıdır.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol selamlama duruşunda, üst beden sol tarafa bakacak şekilde döndürülürken sağ bacağı düzleştirin. Topuğu yan tarafa itmek için sağ ayak parmağı köklerinde dön ve ağırlık merkezini sol ayağa geçirin.Aynı anda, sol Zhigou SJ-6 sağ Neiguan PC-6 ya zıt yönde baskı yapana kadar, parmaklar kol hareketini izler durumda sağ kolu yukarıya doğru sonra aşağıya ve ardından sol kolu aşağı sonra yukarı doğru döndürün. Bu uygulamanın ardından, parmaklar yukarıyı işaret eder durumda sol eli bükülme noktasının üst limitine kadar gerin ve sağ eli parmaklar aşağıyı işaret eder durumda gevşetin. Bakışları sol taraftan ileriye doğru yöneltin. 2. basamağın tekrarıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sağ ayak üzerinde dön ve topuğu ilk pozisyonuna geri getirin. At duruşunda ağırlığı eşit olarak dağıt ve üst bedeni sağ taraftan ileri doğru bakması için çevirin. Aynı esnada, sağ kolu kaldır ve sol kolu düşürülür. Her ikisini de göğsün önünde top tutma duruşuna getirin.Ara vermeden, sağ kolu, yukarı-dışa-aşağı doğru bir kavis ile sağ tarafa, sol kolu, sol yukarı-dışa doğru bir kavis ile sol tarafa her iki kol avuçlar aşağıya bakar durumda omuz yüksekliğine ulaşana kadar döndürün. İleriye doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü gevşetin, pelvisi gevşetin, alt karnı gevşetin ağırlık merkezini sağ ayağa transfer edin ve sol ayağı sağ ayağın arkasına getirin. Bu sırada, başlangıç pozisyonuna geri dönmek için her iki kolu da bedenin iki yanına getirin.

Stresin Nedenleri

Hiç kimse ortada bir sebep yokken kendiliğinden strese girmez. Muhakkak stres yaratacak bir durumun etkisi altına girmiştir. Strese neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörleri uzmanlar 3 gruba ayırmaktadır. Bunlar fiziki çevreden kaynaklanan nedenler, iş konusundan kaynaklanan nedenler ve psikososyal durumlardan kaynaklı olan nedenlerdir.

Fiziki çevreden kaynaklanan stres nedenleri: Hava kapalılığı, hava kirliliği, Sıcaklık-Soğukluk, radyasyon, gürültü ve kalabalıktır.

İş konusundan kaynaklanan stres nedenleri: Zamanla yarışma, ağır iş yükü, iş ortamında alınan büyük sorumluluklar, rollerdeki sık değişim ve belirsizlikler, kararsızlık, iş tanımlarındaki eksiklikler, gece işi, yoğun iştir.

Psikososyal özelliklerden kaynaklanan stres nedenleri: İşten çıkarılma/işini kaybetme ya da iş değişikliği, hamilelik/doğum, evlilik veya boşanma, iş hayatına başlama, ergenlik dönemi, ciddi hastalıklar/yaralanmalar, okula başlama, okuldan mezun olma, iş bulamama, evde işlerin aksaması ve karşılaşılan aksilikler. Menopoz/andropoz, trafikte sıkışmak aile bireylerinden birinin kaybı, başka bir şehre ya da ülkeye taşınmak, akademik başarısızlık, okul değişikliği, taşınma, savaş halinde ya da doğal afet sırasında ölüm riski.

İnsanları en çok strese sokan faktörlerin başında işlerin yolunda gitmemesi gelir. Bazen olumsuzluklar o kadar arka arkaya hayret verircesine yaşanır ki, kişi neler olduğunu neden tüm bu olumsuzlukların kendini bulduğunu anlayamaz. Yapılan bir planın planlandığı şekilde sürmemesi veya sonlanmaması, alınan bir kararın bazı nedenlerden dolayı yerine getirilmemesi, aniden ortaya çıkan aksaklıklar ve sürprizler, beklenmedik olumsuz gelişmeler gibi çok sayıda faktör de kişileri yoğun stres altına sokabilir.

ani değişimler karşısında insanların etki altında kaldığı stres kolay atlatılmaz. Bir yakınının veya sevdiğinin kaybı, evliliklerin bitmesi, yuvaların dağılması, kişinin işini kaybetmesi ve yaşadığı ekonomik sorunlar gibi sorunlarda insanların stresi uzun sürer. Çünkü bu durumlar kolay kabullenilebilen ve alışıla gelmiş durumlar değildir. Bu nedenle de bu tür olaylara kişi bedenen ruhen ve zihinen hazır olduğunda stresi de azalmaya başlar. Üzüntüsünü, stresini daha kontrollü yaşamaya başlar. Ancak bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Bazı ağır stres vakalarında ise bir psikoterapi veya psikolog desteği şart olabilir.

Stres Nedir?

Stresi, günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı yada zorlanma durumu olarak tarif edebiliriz.

Stres hem bedenen hem de ruhen kişiye birçok zarar vermekle birlikte, belli bir stresin
faydalı olduğu durumlar da vardır.

Stresin zararları
Stres kişide bağışıklık sistemini zayıflatmakta, yorgunluk ve halsizlik meydana getirmekte, neden olduğu sıkıntı sonucu sinirlilik yapabilmektedir. Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere bir çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, birçok hastalığın da etkisini artırmaktadır.

Bu nedenle stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi (stres yönetimi) öğrenmek gerekir.

Günümüzde değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte stres de bir çok insan için tanıdık bir durum oldu. Stresi tamamen yok etmek belki mümkün olmayabilir. Zaten bu istenen bir durum da değildir. Çünkü belli orandaki stresin yararları vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp