Ayakta Uygulanan Stres Önleme Çalışması

Ayakta Uygulanan Stres Önleme Çalışması

1) NEFES AL, NEFES VER
 
Ağırlık merkezini sağ ayağa taşıyın, sağ bacağı biraz bükün avuçları içi boş avuca dönüştürürken, sol topuğu yukarı kaldırın.Ara vermeden sol topuk ile sola doğru bir adım atın, Daoyin Yan Adımı. Böylelikle, ayaklar omuz genişliğinden biraz daha açık hale gelir. Ağırlık merkezini her iki ayağın arasına getirin ve her iki bacağı düzleştirin. Aynı anda, bedeni sol tarafa döndürün ve kolların dışa doğru dönmesini sağlayın. Ardından, içi boş avucun göz kısmıyla hafifçe vurun, sağ yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde, sol yumruk ise Mingmen DU-4 üzerinde bulunmaktadır. Sol tarafa doğru bakın. 
 
2) NEFES AL, NEFES VER
 
Sağa dön ve kolların dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından için boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sol yumruk Jiu- wei RN-15 üzerinde sağ yumruk ise Mingmen DU_4 üzerinde bulunmaktadır. Sağ tarafa doğru bakın.
 
3) NEFES AL, NEFES VER
 
Sola doğru dön ve kolları dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından içi boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sağ yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde, sol yumruk ise Mingmen DU-4 üzerindedir. Sol tarafa doğru bakın.
 
4) NEFES AL, NEFES VER
 
Sağa dön ve kolların dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından için boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sol yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde sağ yumruk ise Mingmen DU_4 üzerinde bulunmaktadır. Sağ tarafa doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
5) NEFES AL, NEFES VER
 
Sola doğru dön ve kolları dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından içi boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sağ yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde, sol yumruk ise Mingmen DU-4 üzerindedir. Sol tarafa doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
6) NEFES AL, NEFES VER
 
Sağa dön ve kolların dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından için boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sol yumruk Jiuwei RN-15 üzerinde sağ yumruk ise Mingmen DU_4 üzerinde bulunmaktadır. Sağ tarafa doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
7) NEFES AL, NEFES VER
 
Sola doğru dön ve kolları dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından içi boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sağ yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde, sol yumruk ise Mingmen DU-4 üzerindedir. Sol tarafa doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
8) NEFES AL, NEFES VER
 
Sağa dön ve kolların dışa doğru dönmesine izin ver ve ardından için boş yumruğun göz kısmı ile hafifçe vurun, sol yumruk Jiuvvei RN-15 üzerinde sağ yumruk ise Mingmen DU_4 üzerinde bulunmaktadır. Sağ tarafa doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.

Stresin Nedenleri

Hiç kimse ortada bir sebep yokken kendiliğinden strese girmez. Muhakkak stres yaratacak bir durumun etkisi altına girmiştir. Strese neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörleri uzmanlar 3 gruba ayırmaktadır. Bunlar fiziki çevreden kaynaklanan nedenler, iş konusundan kaynaklanan nedenler ve psikososyal durumlardan kaynaklı olan nedenlerdir.

Fiziki çevreden kaynaklanan stres nedenleri: Hava kapalılığı, hava kirliliği, Sıcaklık-Soğukluk, radyasyon, gürültü ve kalabalıktır.

İş konusundan kaynaklanan stres nedenleri: Zamanla yarışma, ağır iş yükü, iş ortamında alınan büyük sorumluluklar, rollerdeki sık değişim ve belirsizlikler, kararsızlık, iş tanımlarındaki eksiklikler, gece işi, yoğun iştir.

Psikososyal özelliklerden kaynaklanan stres nedenleri: İşten çıkarılma/işini kaybetme ya da iş değişikliği, hamilelik/doğum, evlilik veya boşanma, iş hayatına başlama, ergenlik dönemi, ciddi hastalıklar/yaralanmalar, okula başlama, okuldan mezun olma, iş bulamama, evde işlerin aksaması ve karşılaşılan aksilikler. Menopoz/andropoz, trafikte sıkışmak aile bireylerinden birinin kaybı, başka bir şehre ya da ülkeye taşınmak, akademik başarısızlık, okul değişikliği, taşınma, savaş halinde ya da doğal afet sırasında ölüm riski.

İnsanları en çok strese sokan faktörlerin başında işlerin yolunda gitmemesi gelir. Bazen olumsuzluklar o kadar arka arkaya hayret verircesine yaşanır ki, kişi neler olduğunu neden tüm bu olumsuzlukların kendini bulduğunu anlayamaz. Yapılan bir planın planlandığı şekilde sürmemesi veya sonlanmaması, alınan bir kararın bazı nedenlerden dolayı yerine getirilmemesi, aniden ortaya çıkan aksaklıklar ve sürprizler, beklenmedik olumsuz gelişmeler gibi çok sayıda faktör de kişileri yoğun stres altına sokabilir.

ani değişimler karşısında insanların etki altında kaldığı stres kolay atlatılmaz. Bir yakınının veya sevdiğinin kaybı, evliliklerin bitmesi, yuvaların dağılması, kişinin işini kaybetmesi ve yaşadığı ekonomik sorunlar gibi sorunlarda insanların stresi uzun sürer. Çünkü bu durumlar kolay kabullenilebilen ve alışıla gelmiş durumlar değildir. Bu nedenle de bu tür olaylara kişi bedenen ruhen ve zihinen hazır olduğunda stresi de azalmaya başlar.

Üzüntüsünü, stresini daha kontrollü yaşamaya başlar. Ancak bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Bazı ağır stres vakalarında ise bir psikoterapi veya psikolog desteği şart olabilir.

STRES NEDİR?

Stres, çok duyduğumuz, herkesin hayatı boyunca karşılaştığı bir durumdur. Kişinin çevreyle uyumunu bozar ve kapasitesini zorlar. Herkes streste olup olmadığını anlayabilir. Stresi tanımlamak gerekirse, bireyin kendisini rahatsız eden bir ortamda organizmanın verdiği cevaptır. Vücut, stresli halde her duruma aynı tepkiyi vermez. Yani güzel bir olayla da karşılaşsa, kötü bir olayla da karşılaşsa her iki duruma da adaptasyon (uyum) göstermek zorundadır.

Stressiz bir insan yoktur. Çünkü insanlar çevrede olup bitenlere tepki verirler. Eğer stres hiç yoksa kişi tepki veremez. Çünkü enerjisi yoktur. Bu da ölüm demektir. Bu yüzden stres hayatın bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bunun tam tersi bir durumda, yani aşırı streste de insan yaşayamaz. Çünkü aşırı bir şekilde enerjisini sarfetmektedir. Bu yüzden olması gereken düzeyde stres olmalıdır.

Stres zihnimizi ve fiziksel gücümüzü azaltabilir. Hayata negatif yönüyle bakar, karamsar bir ruh hali alırız. Bu stresin olumsuz tarafıdır. Olumlu stres ise, amaca ulaşırken kendi potansiyelimizi yeterince kullanmamızı ve bu doyumu hissetmemizi sağlar. Bu yüzden kendimiz için yoğun ve uzun olmamak koşuluyla bir miktar strese ihtiyacımız vardır.

Stresli olup olmadığınızı anlamak için şu sorulara verdiğiniz cevapların çoğunun evet olması gerekir:

Sürekli yorgun bir haldemisiniz? Sabahları yorgun bir halde mi kalkıyorsunuz?
Kendinizi sinirli, endişeli ya da panik halinde mi hissediyorsunuz?
Başkalarına karşı tahammül gösteremiyor musunuz?
Bir konuya yoğunlaşmakta güçlük mü çekiyorsunuz?
Uyku probleminiz var mı?
Genelde baş ağrısı çeker misiniz?
Daha önce yaptığınız işlerden zevk almıyor musunuz?
Kendinizi önemli biri değilmiş gibi mi görüyorsunuz?
Neşesiz ve depresif bir halde misiniz?
Soğuk algınlığına sık yakalanıyor musunuz?
Dinlenmek için herhanbi bir madde kullanıyomusunuz? (içki, sigara, uyuşturucu)
İştahınızda artma var mı?
Çabuk mu sinirleniyorsunuz?

STRES ANINDA VÜCUTTAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Günümüzde stresin bir çok sağlık problemine yol açtığı bilinmektedir. Stres anında beyinden vücuda savaş ya da kaç mesajı gelir. Bu sırada kalp daha fazla enerji üretmek için besinleri daha hızlı pompalar ve kalp daha hızlı atmaya başlar. Oksijen miktarını arttırmak için solunum hızı artar ve kan damarları genişler. Bir çok kişinin farkettiği bir durum olan göz bebeklerinin büyümesi gerçekleşir. Dalak daha çok kan üretir ve karaciğer kana daha fazla glukoz (şeker) üretir. Sindirim hızı yavaşlar.Böylece enerji beyin ve kaslar tarafından kullanılır. Bu durum uzun düre devam ederse vücuda zarar vermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp