Down Sendromu Tedavisi Var mý?

Down Sendromu Tedavisi Var mý? : Canlýlarýn genetik yapýlarýnýn deðiþtirimesi mümkün olmadýðýndan dolayý down sendromu tedavisi yoktur. Down sendromunu, hastalýktan ziyade bir oluþum olarak tanýmlamak gerekir.

Down sendromlu çocuklarýn yaþam kalitelerinin artýrýlmasý için bir çok þey yapýlabilir. Ýyi bir eðitim alýrlarsa normal bir insan gibi yaþamlarýný sürdürebilirler.

Erken yaþtan itibaren iyi bir eðitim alan down sendromlu çocuðun zeka seviyesi yükselebilir.

Down sendromlu çocuklara uygulanacak fizyoterapi ile kýsýtlý olarak yapabildikleri bir çok hareketi daha rahat yapmalarý saðlanabilir.

Vücuttaki tüm hücrelerde deðiþiklik olduðundan, özel bir tedavi yöntemi yoktur. Günümüzde gen mühendisliðinden ya da biyogenetikten sýkça söz edilmektedir; ne var ki, bu yöntemlerle oluþumu tamamlanmýþ bir canlýyý deðiþtirmek olanaksýzdýr. Kromozom kusuruna baðlý olarak ortaya çýkan deðiþikliklerin, kalp, sindirim kanalý ve gözdeki oluþum bozukluklarý, diþlerdeki biçim bozukluklarý ile iþitme ve zekâ yetersizliklerinin tedavi edilmesi gerekir.

Bu çocuklarýn, özellikle zekâ geriliði fazla olanlarýn ana babalarý çocuklarýnýn iyileþmesi için her türlü özveriyi göstermeye hazýrdýr. Bu nedenle, para kazanmaktan baþka amacý olmayan ve garip tedavi yöntemleri uygulayan bazý sahtekârlarýn kurbaný olurlar.

Bu çocuklara, baþka çocuklarla ayný biçimde yaklaþmak, öte yandan, sorunlarýyla birlikte ele almak, daha etkili yardým programlarýnýn geliþtirilmesini saðlamýþtýr. Günümüzde sýk sýk eriþkin Down sendromlular görülmektedir. Bu arada, ortaya çýkabilecek hastalýklarýn önlenmesine ve Var olanlarýn tedavisine iliþkin yaklaþýmlar kökünden deðiþmektedir.

Down sendromlu bebeðin doðumunu izleyen dönemin anne baba için de ne kadar zor olduðunu gördük; bu durumla ilgili olarak erken dönemde bilgilenme, tüm önyargýlarýn ortadan kaldýrýlmasý ve soruna yalnýzca karamsar bir açýdan bakýlmamasý çocuðun daha iyi kabul edilmesini ve anne babanýn bu dramatik tabloyu daha az sýkýntýyla yaþamasýný saðlar.

Bu açýdan Down sendromlu çocuklarý olan öteki anne babalarýn katkýlarý oldukça önemlidir; genellikle ayný sorunu yaþayan kiþilerle iliþki kurmak daha kolaydýr. Batý‘da Down sendromlu çocuklarýn anne babalarýnýn kurduðu dernekler birçok büyük merkezde etkinlik göstermektedir ve giderek yayýlmaktadýr. Dernek üyeleri kendi aralarýnda yardýmlaþmakla kalmayýp, gerekli yerlerde hekimlerin, psikologlarýn, terapistlerin ve eðitimcilerin dikkatini çekerek ve edindikleri bireysel deneyimleri aktararak sürekli geliþmekte olan eðitim programlarýnýn daha da iyileþmesine yardýmcý olmaktadýr.

Ýlk yýllardaki programlar oyuna dayanýr; daha sonra çocuklan en uygun koþullarda ilkokula hazýrlayabilmek için bir okulöncesi evresine geçilir. Kuþkusuz, ilkokul eðitiminin ilk dönemleri gerek çocuk ve anne babasý, gerek öðretmenler için sorunlu olabilir. Genellikle sorunla karþýlaþmaya yeterince hazýr olmayan ve etkinliklerinde desteklenmeyen öðretmenler büyük zorluklar yaþamaktadýr.

Down sendromlu çocuðun ulaþabileceði zihinsel geliþme düzeyi çok deðiþkendir ve ilk yýllardan öngörülemez. Özellikle yeni eðitim programlarýnýn uygulandýðý ülkelerde iyi sonuçlar elde edilmektedir; bu ülkelerde yüksekokula giden, baðýmsýz olarak yaþayabilen, toplumsal açýdan tecrit edilmemiþ ve bir iþi olan Down sendromlular görülebilir.

Bütün anne babalara çocuklarýnýn bü düzeye gelebileceðini söylemek onlarý aldatmak olur, ama bu çocuklann ulaþtýðý sosyalleþme düzeyi, anne babanýn çocuðuna duyduðu sevginin yaný sýra güven ve saygýyla ve rehabilitasyon programýyla doðrudan baðlantýlýdýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp