Tek Taraflı Yüz Ağrısı

Tek Taraflı Yüz Ağrısı :

Trigeminal nevralji, direk olarak beyinden çıkan 12 çift sinirden beşincisi olan “trigeminal sinir”in tutulduğu, çok şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalıktır. Trigeminal nevralji olabilecek en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir ve otuz yaş altında çok nadir olarak görülür.

Hastayı, günlük aktivitelerini, hatta yaşamsal işlevlerini dahi yapamaz duruma getirebileceğinden en kısa sürede tanının konması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Buna karşın hastalar genellikle çaresizlik içinde hekimden hekime dolaşır ve bu başedilmesi çok zor ağrılar nedeniyle ümitsizliğe kapılırlar.

Trigeminal nevraljinin en sık sebebi sinirin komşuluğundaki damarsal oluşumlardaki yapısal farklılıklar ve bozukluklardır. Bunun yanısıra kafa içindeki iyi veya kötü huylu kitleler veya Multipl Skleroz da trigeminal nevralji nedeni olabilirler.

Ağrı, trigeminal sinirin yayıldığı yüz bölgesinde, kısa süreli (birkaç saniye ile bir-iki dakika arası), tekrarlayan, elektrik çarpması tarzındadır. Genellikle yüzün dış kısmında, ağız içinde ağrının başlamasını tetikleyen noktalar bulunur. Bu sebeple hasta bu bölgelere dokunmaz, dokundurtmaz; yüz yıkama, diş fırçalama, hatta yeme gibi işlevlerden kaçınır.

Bayanlar olguların % 50 - 75'ini kapsar ve genelde 50 yaş sonrasının bir rahatsızlığıdır.

Trigeminal nevralji çözümü olan bir rahatsızlıktır!

Trigeminal nevraljide hastanın yaşı, sağlık durumu ve altta yatan neden tedavi seçimini etkileyen faktörlerdir. Genellikle ilk basamak ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde dikkat edilecek noktalardan biri de, ilaç dozunuzu hekiminizin önerileri dışında kesinlikle değiştirmemek ve tedaviyi kesmemektir; aksi taktirde ağrınız tekrar ortaya çıkacak ve kontrol altına alınması daha zor olacaktır.

İlaç tedavisi faydalı olmazsa 60 yaş altı hastalar için önerilen tedavi mikrovasküler dekompresyon ameliyatı, yani, trigeminal sinirin kendine baskı yapan damarlardan biraz uzaklaştırılması ameliyatıdır.

60 yaş üstü hastalarda ise uygun tedavi radyofrekans dalgaları ile trigeminal sinirin ısıtılarak, ameliyatsız olarak devreden çıkartılmasıdır. ilk uygulamada başarı oranı % 90 civarındadır.

Tüm tedavi yöntemlerinin kendine özgü yan etkileri bulunmaktadır.

Bugün için ilaçla tedaviye yanıt alınamayan 60 yaş altı hastalarda ideal tedavi ve çözüm mikrovasküler dekompresyon ameliyatıdır. Bu ameliyatta kulak arkası bölgesinden girilerek beyin sapında trigeminal sinirin çıktığı lokalizasyonda sinire bası etkisi olan damar mikroskop altında saptanır ve bu damar sinirden uzaklaştırılarak araya teflon denilen bir yalıtım maddesi yerleştirilerek sinir bu basıdan kurtarılmış olur. Başarı yüzdesi %90' ların üzerindedir ve deneyimli ellerde %1-3 riski bulunan bir ameliyattır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp