Tarsal Tünel Sendromu’nun Nedenleri Ve Tedavisi

Tarsal Tünel Sendromu’nun Nedenleri Ve Tedavisi : Tarsal tünel sendromu çok seyrek görülen bir hastalıktır.Ön ve arkada olmak üzere iki şekli vardır.
 
 Ön tarsal tünel sendromu derindeki baldır sinirine (nervus pero- naeus profundus) yapılan baskıdan oluşur. Bu sinirin sıkışmasıyla ayağın arka kısmında ağrı başlar, dar ayakkabıyla birlikte ağrı şiddetlenir. Tedavi baskıyı azaltmakla başlar (dinlendirme ve ödemi giderme) ve devam etmesi durumunda nervus ischiadicus bloke olur.
 
Arka tarsal tünel sendromu kaval kemiğinin ön kısmındaki sinirin (nervus tibialis posterior) sıkışması sonucu oluşur. Bunun işaretleriyse özellikle yürürken ve gece uyurken ayak tabanında görülen uyuşma ve ağrıdır. Ayak bileğinin arka kısmında bir baskı görülür. Bunun tedavisi de baskıyı azaltma ve rahatlatmayla başlar. Semptomların devam etmesi durumunda sinirin ameliyatla rahatlatılması ve nervus ischiadicu- sun bloke edilmesi gerekir.

Tarsal tünel hastalığının bulguları nelerdir?

Ayakta uyuşma ve karıncalanma, yanma tarzı ağrılar sık görülür. Bazı hastalarda semptomlar aktivite ile artarken, bazı hastalarda gece ağrısı ve yanmalar olur. Tinnel bulgusu, dediğimiz tarsal tünel üzerine refleks çekici ile küçük darbelerle vurulduğunda ayak tabanına yayılan elektriklenme hissi, hasta tarafından ifade edilir. Ayağın yukarı ve dışa bükülmesi ile de sinir gerildiğinden uyuşma hissi oluşur. Yukarıya doğru yayılan ağrı bazı hastalarda görülür.

Tarsal Tünel Hastalığının tanısı nasıl koyulur?

Tarsal tünel bulgularının sinirin tarsal tünel içinde sıkışması sonucu olup olmadığını anlamada klinik bulgu ve muayenenin yanında EMG testi yapılır. EMG testi sonrasında tanı doğrulandıktan sonra, gerekli olgularda MR ve radyografil tetkikleri yapılarak tarsal tünel içinde bası oluşturan lezyonun varlığı araştırılabilinir.

Tarsal Tünel Hastalığının Tedavisi nasıl yapılır?

Tarsal Tünel hastalığında tedavide ilk olarak, antiemflamatuar ilaçlar ve gerekli olgularda ortopedik tabanlık tedavisi uygulanır. Bu tedaviye rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda tarsal tünel cerrahi olarak gevşetilir. Son yıllarda tarsal tünel gevşetilmesi operasyonunu endoskopik olarak iki küçük delik yolu ile yapmaktayız. Bu şekilde hastalar daha çabuk mobilize olabilmektedir ve iyileşme daha hızlı olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp