Subseröz Myom Nedir

Subseröz Myom Nedir : Bazı kadınlar, hiç bir belirti bulmadıklarından dolayı myomun farkına bile varmazlar. Bazılarında ise kadın doğum muayeneleri sırasında tesadüfen tespit edilirler. Ancak çoğu zaman büyümekle orantılı olarak aşağıdaki belirtileri vermeye başlarlar.Myomlara bağlı yakınmalar myomun yerleşim yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Büyük boyutlara ulaşmış herhangi bir yakınma yapmayan myomlar olabileceği gibi çok küçük boyutlarda ancak ciddi rahatsızlık yapan myomlar olabilir.

Fazla miktarda kanama

Myomlu kadınların yaklaşık %30'unda adet kanamaları normalden fazla olur. Yerleştiği yer rahimin iç kısmına yaklaştıkça kanama miktarı artar. Pıhtı tarzında, şiddetli ve düzensiz kanama yapabilir. En fazla kanamaya yol açan submüköz myomlardır. Kitle büyüdükçe endometrium dokusunu iter ve dolayısı ile bu dokunun yüzölçümü artar. Kanamaya müsait alan fazlalaştığı için kanamanın miktarı da artar. Başlangıçta kanamanın süresi aynı, kaybedilen kanın miktarı fazladır. Zamanla süre de uzamaya başlar. Bu fazla kanamalar bir süre sonra kansızlığa yani anemiye neden olur.Bazı myom türleri ise bir taraftan adet kanamasını artırır diğer taraftan ara kanamalara neden olur. Kanama sonrası meydana gelen kansızlık ise halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı gibi değişik şikayetlere sebep olur. Yani myom kadının sosyal hayatını da etkileyebilen bir hastalıktır. Myomda kanama nedenlerini şöyle sıralanabilir:

Endometrium yüzeyinin genişlemesi,
Rahimdeki damarlanmanın artması
Rahimin kasılması yetersiz olacağından damar ağızları kapanamaması

Myom tanısı nasıl konulur?

Kadınlarda jinekolojik değerlendirme (muayene ve ultrason) %99 doğrulukta tanı koydurur.
Ultrason: Vajenden veya karından yapılan ultrason myomu görüntülemede en sık kullanılan yöntemdir.
Histeroskopi: Kameralı sistemle rahim içinin incelenmesi esasına dayanır. Submüköz myomlarda hem tanı hem tedavi yöntemi olarak kullanılır.
Laparoskopi: Laparoskop adı verilen cihazla karından yapılan ufak bir kesiyle karın boşluğunun incelenmesi esasına dayanır.

Histerosalpingografi (HSG): Bu yöntem vajenden verilen ilacın rahim içi ve tüpleri geçerek tüplerin açık olup olmadığını ve rahim içinde yer kaqplayaqn myom veya polip gibi bir oluşum olup olmadığını saptamaya yarar.Myomlar rahimin değişik bölgelerinde bulunabilir. Rahimi tamamen büyüten myomlar olduğu gibi, rahim boşluğuna uzanan myomlar (submüköz myom), rahim duvarı dışına uzanan myomlar (subseröz myom) ve hem rahim duvarını kalınlaştıran hem de rahim boşluğuna doğru uzanan myomlar (intramural myom) gelişebilir.

Subseröz Myom Tek Myom

Bazı hastalarda tek bir myom mevcutken bazılarında çok sayıda myom görülebilir. Myomlar çok büyük çaplara ulaşabilir ve bazı durumlarda göbeğe kadar uzanan büyüklükte bir ur oluşturacak kadar büyürler. Rahim boşluğuna doğru gelişen myomlar rahim yüzeyini arttırdıkları ve düzensiz rahim duvarı dökülmelerine yol açtıkları için adet (regl) kanamalarının artması, uzaması veya düzensiz kanamalar olması şeklinde belirti verebilirler. Myomların hızlı büyümesi durumunda myomların damarları ile beslenmesi bozulur ve myomlarda dejeneratif değişiklikler ortaya çıkar. Bu dejeneratif değişiklikler kendini özellikle ağrı ile ortaya çıkarır.

Subseröz Myom Rahim Duvarı

Bazı myomlar rahim duvarına ince bir sap ile bağlıdırlar ve bu sapın kendi etrafında dönmesi (torsiyon) nedeniyle beslenmeleri bozulur ve ağrı şikayeti ve hatta daha ileri hallerde acil hastaneye başvurmayı gerektirecek belirtiler verebilirler. Rahim boşluğundan gelişen bazı myomlar ise rahim ağzını geçerek hazneye (vajene) doğru uzanırlar (vajene doğmuş myom).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp