Sirozun Son Aşaması

Sirozun Son Aşaması ,Sirozun Belirtileri,Siroz İçin,siroz nedenleri,siroz hastalığının tedavisi,siroz hastalığının tedavi yöntemleri,siroz hastalığının bitkisel tedavi yolları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.siroz hastalığı ve bu hastalıkla ilgili tüm bilmek istediklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Siroz; karaciğer işlevlerinin yitimiyle sonuçlanan, normalde karaciğerde bulunan lobül işlevsel birimlerinin sertleşme ve nebdeleşme ile yerini geridönüşümsüz fibrozis dokusunun aldığı patolojik duruma verilen addır. Ancak bu terim neredeyse her zaman kronik karaciğer yangısı için kullanılır.
Siroz sözcüğü Antik Yunanca'da portakal sarısı ya da koyu sarı renk anlamına gelen "scirrhus" sözcüğünden kaynaklanmakla birlikte ilk defa 1826 yılında Laennec tarafından kullanılmıştır.
Türkiye'de sirozun en sık nedenlerinden ikisi viral hepatit enfeksiyonları ve alkolizm. Ayrıca biliyer siroz gibi bazı otoimmun hastalıklar ve hemokromatozis, alfa 1 antitripsin eksikliği gibi metabolik hastalıklar da siroza neden olabilir. Ülkemizde en sık siroza neden olan etken hepatit B ve C virusleridır. Atatürk'ün ölüm nedeni de bu hastalık olmuştur.

Sirozun Belirtileri

Hafif olgularda genellikle halsizlik dışında yakınma mevcut değildir.

Hastalık ilerledikçe;


- Ciltte ve mukozalarda sararma,
- Vücutta kaşıntı (özellikle "primer bilyer siroz" ve hemokromatoz da belirgindir.)
- Palmar eritem
- Karında sıvı (asit) toplanması
- Bacaklarda ve ileri vakalarda vücudun tümünde basmakla iz bırakan şişme (ödem)
- Ciltte spider anjiom adı verilen vasküler oluşumlar.

Dekompanse (kontrolden çıkmış) vakalarda ise;


- Ellerde flapping tremor (kanat çırpma şeklinde titreme)
- Konuşma ve hareketlerde yavaşlama
- Kişilik değişiklikleri ve hırçınlaşma
- Hepatorenal sendrom olarak adlandırılan, idrar çıkımında azalma ve böbrek fonksiyonlarında bozulma
- Hepatopulmoner sendrom olarak adlandırılan solunum yetmezliği
- Emek borusunda varis olarak adlandırılan damar genişlemelerinin neden olduğu ciddi kanamalar görülebilir.

Tedavi

Hastalık bulguları ortaya çıktıktan sonra yapılacak tedaviler küratif olmaktan çok palyasyona yöneliktir. Bilinen en etkili tedavi kadavra veya canlı donör kaynaklı karaciğer naklidir. Viral nedenli sirozlarda sebebe yönelik interferon ve antiviral ilaç tedavileri kısmi fayda sağlayabilir. Bu durumlarda hastalığın ilerlemesi bir süre için durdurulabilmektedir.Sindirim sistemi hastalığıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp