Psikolojik Sorunlarda Tedaviye Karşı Farklı Direnç Düzeyleri

Psikolojik Sorunlarda Tedaviye Karşı Farklı Direnç Düzeyleri : Çeşitli sarsıcı olaylarda olduğu gibi, tedaviyle ilgili karar da hastanın benliğinde bir ikiliğe yol açar. İlişkiler ya da duygular düzeyinde rahatsızlıklar varsa, bu ikilik daha da belirginleşir."Us" ile "bilinçaltı" arasındaki ikilemi yansıtan bu ikilik, gerçek ile düş arasında büyük bir kararsızlık yaratır.Gerçekçi benlik gerçeğin verilerine, hastalığın us yoluyla algılanmasına ve karar verilmiş ya da uygulamaya konmuş tedavi süreçlerine tutunur.

Bu benlik tedavi nesnesi olarak tıbbi tedavilere güvenir. Oysa hayalci benlik "tedavi edilemeyen" ya da "affetmeyen" hastalığı algılayan bilinçaltına bağlı ölüm hayalleri üzerinde durur. Hekimin saptamış olduğu tedavilere ve tedavi amaçlarına bilinçaltına dayalı bir tepki göstererek tedaviye karşı direnir.Psikoterapik girişim, sanılanın tam tersine gerçekçi benliğin enerjisini bir araya toplamaktan çok hayalci benliği zayıflatmaya yönelik olmalıdır.

Çünkü gerçek benliğin akılcı reaksiyona tepkilerini düzenlemek, hayalci benliğin ürünü olan hayalleri etkisiz hale getirmekten ya da zayıflatmaktan daha zordur.Hayalci benliğin genel bütünlük üzerinde etkisini sınırlandırmak için bazı "amaçların" saptanması uygun olabilir: Hasta duygusal, iş yaşamına ilişkinya da toplumsal uyanlarla güdülendiri- lebilir.Yıkıcı hayaller az ya da çok düzeyde kalıcı olabilir. Bu noktada hayallerin köklerinin ilk çocukluk çağında yattığını ve bir hastada canlılık kazanmasının büyük ölçüde psikolojik önem taşıyan gerileme mekanizmalannın varlığına işaret ettiğini anımsamak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp