Osteoporoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteoporoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteoporoz erişkin çağda herhangi bir sistemik hastalık, uzun süreli kullanılan bir ilaca veya duruma bağlı olmaksızın geliştiyse (primer osteoporoz) doğru dozlarda ve uygun şekilde kullanımı sağlanmak şartıyla kalsiyum ve D vitamini ilavesi yapıldıktan sonra diğer ilaçlar yönünden değerlendirilir.
 

Osteoporoz ilaçları kimlere verilmelidir?

• 50 yaşın üzerindeki olgularda öyküsünde omurga kırığı varsa veya T skoru -2,5 veya daha altında ise.
• T skoru -1,0 ile -2,5 arasında ve aşağıdaki koşullardan biri var ise:
 
1. Uzun süreli kortizon tedavisi uygulanacaksa,
2. Öyküsünde küçük bir travma ile kırık varsa,
3. Dünya sağlık örgütünün "FRAX calculator" Kişi kendi bilgilerini girer: cins, boy, kilo, ilaç kullanım bilgisi vd., ve femur boynuT skoru ve karşısına 10 yıllık kalça kırığı riski ve osteoporoz nedeni ile kırık riski çıkar. 10 yıllık kalça kırığı riski % 3 ve üzerinde veya osteoporoz nedeni ile kırık riski % 20 ve üzerinde ise.mesidir. ilaca başladıktan 2 ay sonra olguyu tekrar değerlendirmeli, tedaviye uyumu ve ilacın etkinliğini denetlemeli ve buna göre tedaviyi sürdürmelidir. Osteoporoz tedavisi doktor kontrolünde yapılır.

Osteoporoz tedavisinde amaç nedir?

Osteoporoz tedavisinde amaç, mevcut kemik kitlesinin korunması ve artırılması, kırıkların önlenmesi ve varsa tedavisidir.
 
Osteoporoz tanısı konanlarda tedavi ile kemikler normale dönebilir mi?
Osteoporotik kemikler,primer osteoporozda genellikle mevcut tedavilerle yaşa veGünümüzde osteoporoz tedavisinde kullandığımız bir çok ilaç grupları vardır. (Tablo 4) Bu ilaçlar etkin, az etkin, pahalı, çok pahalı olmak üzere değişiklik göstermektedir, ilaç seçiminde temel unsur, endokrinoloji uzmanının osteoporozu olan olguyu her yönden titizlikle değerlendikten sonra olguya en uygun, en etkin ve en ucuz ilacı seçcinse göre tam normale dönemeyebilir. Ancak kemik kaybı, tedavi ile durdurulabilir, hatta bazen bir miktar kemik kazanılır, ilaç tedavisi ve düzenli egzersiz ile kemik kitlesi artırılır, ayrıca düşmelerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması kırık riskini önemli ölçüde azaltır. Sekonderosteoporozda ise osteoporoza neden olan hastalık tedavi edilirse kemikler iyileşir.

Osteoporoz' un belirtileri, tanı ve tedavisi

Osteoporozun en önemli belirtisi kırıklardır. Halk arasında osteoporozla ilgili yanlış bilinen şey, osteporozun ağrıya neden olabileceğidir. Kırık olmadığı sürece osteporoza bağlı ağrı oldukça nadir görülür. Omurga üzerinde ortaya çıkan kırık sonucu; boy kısalır, duruş bozukluğu ve kamburluk ortaya çıkar. Kamburlaşma sonucunda kemikler, karın boşluğu ve göğüse baskı yapar. Buradaki organlar olumsuz etkilenirken hastanın vücut imajı bozulur. Bu da psikolojik sorunların ortaya çıkmasına, osteoporoz hastasının toplumdan uzaklaşmasına neden olur.

Hastalığın tanısı nasıl konuluyor?

Osteoporozun tanısındaki ve tedavinin takibindeki altın standardın, kemik mineral yoğunluğu ölçümü. Bunun yanı sıra kırık olup olmadığını anlamak için hastaların sırt ve bel filmlerini rutin olarak isteniyor. Ayrıca osteoporoza neden olabilecek diğer hastalıkların varlığını sorgulamak açısından kan ve idrar tahlilleri yaptırılıyor.  

Osteoporoz nasıl tedavi ediliyor?

Osteoporozun tedavisinde geçmiş yıllarda akıllara ilk olarak hormon tedavisi gelirdi. Ancak son yıllarda bu tedavi yöntemi pek önerilmiyor. Hormon tedavisinin sadece terleme, ateş basması, uykusuzluk, sinirlilik gibi menopozun diğer etkilerinin yoğun olarak yaşandığı zaman kullanılması gerekiyor. Onun dışında sadece osteporoz tedavisinde hormonun yeri yok. Osteoporoz tedavisinde amaç; kırıkların önlenmesi, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve hatta arttırılması, kırığa ve duruş bozukluğuna bağlı şikayetlerle mücadele ve günlük aktivitelerin maksimuma çıkarılarak yaşam kalitesinin artırılması olmalı. Onun yerine bifosfonatlar, stronsiyum gibi elementler, selektif östrojen reseptör modülatörleri yani SERM`ler, kalsitonin, parathormon, bitkisel kaynaklı östrojen ihtiva eden ilaçlar tercih ediliyor. Tedavide mutlaka kemiğin yapı taşı olan kalsiyumun ve kalsiyumun emilimini artırmak için D vitamininin yer alması gerekli.

Osteoporoz’dan korunma

    Düşmenin önlenmesi.
    Beslenmenin düzenlenmesi.
    Fiziksel aktivite ve egzersizin teşvik edilmesi.
    Risk faktörlerinden korunma.
    Beslenmenin düzenlenmesi
    Yeterli kalsiyum alımı.
    Yeterli D vitamini alımı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp