Oruçluyken Ağız Kokusu

Oruçluyken Ağız Kokusu

Oruçluyken Ağız Kokusu Sorununa Çözüler

Oruçluyken ağız kokusu, gün içerisinde dilin susuzluk nedeniyle kuruması sonucu yaratabileceği kokuyu önlemek için dişlerimizi fırçalarken dilimizide temizlemek gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için yazımızı okuyunuz. Oruçluyken Ağız Kokusu Sahurda Gerektiği Kadar Temizlik Yapmadığımızdan Kaynaklanmaktadır Gün İçindede Huzursuzluk Yaratabilir.

Oruçluyken Ağız Kokusu

Özellikle ramazan ayında pek çok kişi açlık ve susuzluğa bağlı olarak ağız ve nefes kokusu, ağızda kötü tat sıkıntısı çekmektedir. Bunun sebebi açlığa bağlı vücutta oluşan biyokimyasal tepkimelerin yan ürünleri, iyi temizlenemeyen diş ve ağız yüzeylerinde biriken bakteriler, susuzluğa bağlı ağız kuruluğudur. Normal tükürük salgısı ağız ve diş dokusunu hem yıkama görevi görür hem de koruyucu rol oynar. Azalması ile beraber bireylerde ağız enfeksiyonuna yatkınlık ve koku ortaya çıkar. Dolayısıyla oruç dışı saatlerde bol miktarda su ve sıvı tüketilmelidir. Ramazanda artan şeker tüketimi sebebiyle daha çok ağız içinde bakteri ürer. İşte bu nedenlerden dolayı ağız bakımına ekstra dikkat edilerek dişlerin yanısıra dilin sırtı ve arkası, yanağın iç yüzeyleri temizlenmeli, fırçanın yanında diş ipi ve ara yüz fırçaları ile temizlik desteklenmelidir. Tüm bunlara ek olarak antiseptik solüsyonlar da önerilir.

Bu durum hem oruç tutan kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız ediyor. Oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemenin yolu ise sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamaktan geçiyor. Diş Hekimi Alper Çıldır, Ramazan‘da ağız bakımı için önerilerde bulundu.

Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana gelebiliyor. Ağız kokusunun yüzde 87‘sinin dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, “Ramazanda oruç tutanların büyük derdi olan ağız kokusunu yenmek için uygulanacak basit yöntemlerle ağız kokusu sıkıntı olmaktan çıkabilir” dedi.

Oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemek için dişleri fırçalamanın önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Alper Çıldır, “Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncasının olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylanmıştır.

Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın oruca bir zararı bulunmamaktadır” dedi

Diş Hekimi Alper Çıldır, Ramazan‘da ağız bakımı için önemli önerilerde bulundu;

1- Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka iki dakika fırçalayın

2- İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın katın

3- Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin

4- Lokmalarınızı iyi çiğneyin

5- Yemeğin yanında limonlu su için

6- Dişlerinizi fırçalarken dil sırtını ve yanak içlerinizi fırçalayın

7- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve ağız gargarası kullanın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp