Myom Embolizasyonu

Myom Embolizasyonu

Myom embolizasyonu, Kasık damarlarından sokulan bir kateter röntgen takibi altında rahim damarlarının çıkış noktasına kadar getirilir. Yazımızın devamı ve konu hakkındaki çarpıcı bilgileri görmek için makalekmizi mutlaka okuyunuz.



Myom embolizasyonu nedir belirtileri nelerdir?

Doğurganlık ve myom embolizasyonu

Myom embolizasyonu sonrasında meydana gelen hamileliklerin sayısı üzerinde yapılan araştırmalar henüz tamamlanmamıştır. Myom embolizasyonundan sonra bir kaç kadının hamile kaldığı, Fransa'da yayımlanan bir tıp dergisinde bildirilmiştir. Aralarında bir kaç ikizin de bulunduğu sağlıklı doğumlarla sonuçlanan rahat hamilelikler söz konusuydu. Embolizasyondan sonra hamilelik için yaklaşık %30 olasılık bulunduğu, Amerika'dan bildirilmiştir. Embolizasyondan sonra hamile kalma şansı ile ilgili dünya çapında henüz az bilgi vardır. Bu nedenle, bilgilendirmede ve mevcut verilerin kullanılmasında temkinli olunmaktadır. Uterus myomu şikâyetine sahip ve (gelecekte) çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda, hasta ile tedavi eden doktor arasında (bir kaç) görüşme ve olası embolizasyon tedavisinden önce bir düşünme süresi gereklidir.

Belirtiler nelerdir?

Belirtiler myomun yerine, büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır. Şu şikâyetler ortaya çıkabilir:

  • Ağır ve uzun süren âdet ve bazen ağrılı ve/veya büyük pıhtılı anormal aylık kanamalar. Bu kanamalar sıklıkla kansızlığa ve yorgunluğa yol açar.
  • Kalça bölgesinde ağrı, basınç hissi veya ağır duygu.
  • Sırtta veya bacaklarda ağrı.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Sürekli idrar yapmanız gerektiği duygusu veren idrar kesesi üzerinde basınç hissi veya belin üst kısmında ağrıya yol açan böbreklerde sıvı birikimi.
  • Kabızlık ve iç organlar üzerinde basınç veya şişkinlik hissi.
  • Karnın büyümesi.


Myom embolizasyonu bir girişimsel radyolog tarafından uygulanır. Girişimsel radyolog, hastanın kasığı yoluyla kan damarlarında (örneğin "balon tedavisi" gibi) tedavi yöntemleri konusunda uzmanlaşmış bir tıbbi uzmandır. Girişimsel radyolog, embolizasyonda olduğu gibi kan damarlarını açıp kapatabilir. Myom embolizasyonunda girişimsel radyolog, cildin uyuşturulmasından sonra kasık kıvrımında (yarım santimetreden az) küçük bir kesim yapar ve atardamara bir kateter sokar. Girişimsel radyolog dikkatlice yolunu ararken kateter atardamar yoluyla rahme gönderilir. Girişimsel radyolog bu işlemi yaparken televizyon ekranındaki görüntüden yararlanır. Girişimsel radyolog, kanı myoma taşıyan damara küçük plastik veya jelatin parçacıklar enjekte eder. Böylece, kan damarı kapatılacak ve myom zamanla büzülecektir. Bu tedavinin tipik özelliği, rahmin her iki tarafının tedavi edilmesiyle bütün mevcut myomların tek bir defada embolize edilmesidir.

Uterus myomlarında embolize tedavisinin uygulanmasında, genellikle 2 (veya en fazla 3) gün hastanede yatmak gerekir. İlk 8 saat içinde mide bulantısı ortaya çıkabilir. Bunun için ilaç verilir. Bazen ortaya çıkabilecek olan ateşe karşı antibiyotik uygulanır. Genellikle 2 hafta içinde hasta günlük uğraşlarına geri dönebilir. Myomun hacmi embolize tedavisinden sonra küçülür. Hemen hemen bütün durumlarda mevcut myomların büyüklüğü, 3 - 6 ay sonra ilk büyüklüklerinin yarısı kadar olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp