Menopozda Kilo Alımı

Menopozda Kilo Alımı :

Menopoz döneminde kilo alımı hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır... Konunun detaylarına ve merak ettiklerinize bu sayfamız üzerinden ulaşabilir %100 bitkisel ürünlerimiz hakkında bilgi edinebilirsiniz...
Menopoz döneminde kilo alımının en önemli nedeni, metabolizma hızının azalması ve hareketsizlik. Aslında yağlanma çoğunlukla menopoz öncesi dönemde başlıyor. Menopozda devam ediyor. Österojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kollar ve bacaklarda incelmeler, karın bölgesinde ise erkek tipi kilo alımı görülüyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu anlattı:
Hormon tedavisi menopoza giren her kadında adet kanamalarını başlatır mı?

Hayır. Adet kanaması yaptıran ve yaptırmayan diye iki yaklaşım var. Erken menopoza girenlere 48 yaşına kadar her ay düzenli adet görmesini sağlayacak ilaçlar veriyoruz. Aksi taktirde kemik erimesi ve erken yaşlanma gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.
41-48 yaş arasında doğal menopoza giren kadınların da bir-iki yıl adet görmelerini sağlarız. Çünkü bu kadınlar uzun süre düzensiz adet gördükleri için rahim iç zarı kalınlaşmasıyla karşı karşıyadır. Kalınlaşma rahim kanseri riskine yol açabilir. Kalın tabakayı inceltmek için bir-iki yılı geçmemek şartıyla kadınların her ay düzenli adet görmesini sağlarız. Ama 48 yaşın üzerindeki kadınların adet görmesinin hiçbir anlamı yok. Bu nedenle ilaç dozunu çok düşük tutarız.

60 yaşına kadar adet görülebilir!

Menopoz yaşı geciktirilebilir mi?

Menopozu sırf adet kesilmesi olarak düşünüyorsanız dışarıdan hormon tedavisi verdiğiniz sürece değil 48, 60 yaşına kadar bile bir kadının adet görmesini sağlayabilirsiniz. Ama 50 yaşından sonra adetin doğal şekilde devam etmesi bile tehlikeli. Bazı kadınlar geç menopoza girdiğine sevinir ama istatistikler, 50 yaşın üzerinde menopoza giren kadınlarda meme ve rahim kanserinin daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle 50‘den sonra kadınlara adet gösterecek kadar değil sadece sıcak basması gibi şikayetleri ortadan kaldıracak dozda hormon veririz.

Peki geç menopoza giren kadınların tedavi edilmesi gerekir mi?
Eğer 52 yaşından sonra hâlâkadının adetleri kesilmemişse, sadece progesteron hormonu tedavisine başlarız. Östrojen vermeyiz çünkü bu kadınlarda zaten östrojen fazla miktarda var. Progesteron bu dönemde meme kanseri riskini ortadan kaldırmıyor ama kadınları rahim kanseri riskinden koruyor.

Progesteron geç menopoza girenlerde adeti kesiyor mu?
52 yaşın üzerinde kadınlar genç kadınlar gibi her ay değil, üç-dört ayda bir adet görür. Progesteron kadınların bir süreliğine, her ay düzenli adet görmesini sağlar. Tedaviden altı ay-1 yıl sonra genellikle kanamalar kesilir. Bu durumda tedaviyi sonlandırırız.

Menopozda kilo alma sorunu çok sık mı görülür?
Evet. Menopoz döneminde kilo alımının en önemli nedeni, metabolizma hızının azalması ve hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi. Aslında şişmanlama menopoz dönemiyle sınırlı değil. Önceki yıllarda başlayan yağlanma, bu dönemde de devam eder. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kollar ve bacaklarda incelmeler, karın bölgesinde ise erkek tipi kilo alımı görülür. Uygun bir tedavi hem hastada ateş basması, terleme, stres gibi yakınmaları kaldırır hem de kilo artışı sorunundan korur.

Peki menopoz dönemindeki kadınların beslenmede nelere dikkat etmesi gerekir?
Menopoza girişte ve girdikten sonra mümkün olduğunca karbondihratlardan ve doymamış yağ asitleri içeren gıdalardan uzak durmak lazım. Porsiyonlar küçültülmeli. Sebze-meyve gibi vitamin içeriği daha yoğun olan besinlere yönelmekte fayda var. Kalsiyum çok önemli. Ama litrelerce süt içerseniz bu sefer de kolesterolünüz yükselir. Bu nedenle dışarıdan kalsiyum takviyesi almak gerekir. Posalı gıdalar tercih edilmeli. Yemeklerde tuz tüketimine dikkat edilmeli, salamura besinlerden uzak durulmalı. Günlük D vitamini ihtiyacı için güneş ışınlarından düzenli olarak yararlanılmalı. Sigara içilmemeli. Beyaz ekmek yerine kepekli veya çavdar ekmeği yenilmeli.

Menopoz döneminde hangi egzersizler yapılmalı?
Egzersiz hem menopozdan sonra süratlenen kemik erimesinden korur hem de kilo almayı engeller. Haftada 5 gün, günde 20-30 dakika yürüyen bir kadın kemiklerini bütün ilaçlardan daha iyi korur. Çünkü kemik istirahata çekildiğinde erimeye başlar. Kemiği hareket ettirdiğinizde kemik yapımı hızlanır. Hormonları ne kadar iyi olursa olsun bir genç kızı altı ay yataktan çıkarmazsanız kemik erimesi başlar.

Neden menopoz sonrası kemik erime görülme sıklığı artıyor?
Kemik dokusu çocukluk ve ergenlik döneminde son şeklini almaya başlar. Doruk kemik kütlesine yaklaşık 30 yaşında ulaşılır. Bu yaştan sonra hem kadınlar hem de erkekler her 10 yılda bir yüzde 3-4 oranında kemik kütlesinden kaybeder. Erkeklerde kemik kütle kaybı tüm yaşam boyunca belli oranda devam ederken, kadınlarda menopozdan sonra bu kayıp hızlanma gösterir. Çünkü menopozda vücutta kemik kütle üzerinde koruyucu etkiye sahip olan österojen hormonunun üretiminde belirgin bir düşüş olur. Kaybedilen kemik dokusu miktarı, kadının ileride kemik kırığıyla karşılaşıp karşılaşmayacağını belirleyen en önemli etkenlerden biri. Kemik erimesi vakalarının yüzde 47‘si omurlarda, yüzde 20‘si kalçada, yüzde 13‘ü bileklerde ve yüzde 20‘si diğer kemiklerde görülür. Özellikle ileri yaşlarda boyda kısalma, hafif düşmeler sonucunda ya da kendiliğinden kemiklerde kırıklar meydana gelebilir.

Kemik erimesi riski nasıl önlenir?
İlk beş yıl içinde yeterli dozda hormon tedavisi kemikleri korur. Östrojen hormonunun hem bel hem de kalça kemiği kırılmalarını önlediği ispatlandı. İlk 5 seneden sonra artık çok fazla hormon yükleyemeyeceğimiz için bazı alternatif ilaçlardan yararlanırız. Örneğin fosfonatlar kullanılabilir. Bu arada menopoza girerken ve ilk beş senenin sonunda kemik sayımının yapılması gerekiyor. Böylece kemiklerin hangi noktada olduğu ortaya konulur ve daha sonraki yıllarda tedavi buna göre planlanır.

Menopozu rahat geçirin
* Menopoza erken yaşlardan itibaren bilinçle hazırlanmak için belirtileri beklemeden, mutlaka bir jinekoloğa başvurun.

* 40 yaşından sonra meme röntgeni ve ultrasonunuzu ihmal etmeyin.

* Hormon destek tedavisinin gerekliliğine inanın ve doktorunuza danışarak kendiniz için en uygun tedavi yöntemini öğrenin.

* Yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirin ve dengeli beslenmeyi amaç haline getirin.

* İdeal vücut ağırlığınızı korumaya özen gösterin.

* Günlük öğün sayınızı artırın, artan yaşla beraber düşen metabolizma hızınızı korumaya çalışın.

* Yeterli miktarda kalsiyum alımına dikkat edin. Menopoz dönemi öncesi günlük kalsiyum ihtiyacı
1000 mg, menopoz sonrası ise 1500 mg‘dır. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, fındık, badem, kuru incirin en iyi kalsiyum kaynakları olduğunu unutmayın.

* Aşırı protein tüketiminden kaçının. Yüksek proteinli diyet, idrarla kalsiyum atımını artırarak kemik erimesi için önemli bir risk faktörü oluşturur.

* Yemeklerde tuz kullanımına dikkat edin, salamura besinlerden uzak durun.

* Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneş ışınlarından düzenli olarak yararlanın.

* Sigara içmemeye özen gösterin.

* Düzenli olarak egzersiz yapın. Her gün en az yarım saat yürüyün.

* Açık çay ya da kuşburnu, yeşil çay gibi bitki çayları için.

* Bol su tüketin.

* Kafein vücuttaki kalsiyumu azalttığı için kafeinli içeceklerden, alkol ve çok acılı yiyeceklerden, üç beyazdan (un, tuz ve şeker) uzak durun.

* Posa yönünden zengin sebze ve meyvelere ağırlık verin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp