Epilepsinin Ayırıcı Tanısı

Epilepsinin Ayırıcı Tanısı : Epilepsi ile nöbetler halinde ortaya çıkan epileptik olmayan fenomenlerin ayırıcı tanısının yapılması gerekir. Bu ayırımda en önemli kriter epilepsilerin ortak özellikleri ve EEG fik tetkiklerdir.Epilepsilerde belirtiler nöbetler halinde ve genellikle aynı şekilde olur (stereotipik epizodlar). Nöbetlerin aniden başlaması,1-2 dakikalık bir süre devam etmesi ve kendiliğinden düzelmesi de ayrıca önemli kriterlerdir.Ayırıcı tanısı gereken epileptik olmayan fenomenlerin birkaç grupta incelenmesi mümkündür.

Bu gruplardan kardiovasküler, solunum sistem bozuklukları, metabolik bozuklukları, uyku bozuklukları ve histeri, katatoni hali gibi psişik bozukluklar sayılabilir.Kongenital kalb hastalığı, aort ve mitral stenozu, primer pul- moner hipertansiyon, karotid sinüs sendromu sonucu ortaya çıkan senkop halinin ve Adams-Stokes Sendromu ile görülen kollaps, şuur kaybı ve konvulsiyonların epileptik fenomenlerden ayrılması gerekir.

Dolaşım sistemine ait bozukluklar sonucu ortaya çıkan senkop hallerinin geçici iskemik atak belirtilerinin ve epizodlar halinde gelen migren nöbetlerinin de ayırdedilmesi gerekir.Gece korkuları, somnanbulizm, narkolepsi de epilepsilerden ayrılması gereken uyku düzensizliği sendromlarıdır.Ayrıca Vertigo diğer bazı organik proçeslere bağlı olabildiğigibi epilepsilerinde temel belirtilerden olduğundan ayırıcı tanıda önemlidir.

Metabolik bozukluklardan hipoglisemi, hipokalsemi de epilepsiye benzeyebilir.Fügler, panik atakları kızgınlık patlamaları ve histerik nöbetler gibi bazı psikiyatrik bozuklukların da benzer belirtilerle seyreden epilepsilerden ayırdedilmesi gerekir.Füg hali bilindiği gibi absans nöbetleri, temporal lob statüsü ve post-iktal devrelerde görülebilir. Panik atakları, temporal lob epilepsilerinde de görülen bir tablodur. Fakat psikiyatrik olarak ortaya çıkan panik hallerinde emosyonel faktörler ön plandadır.Kızgınlık nöbetleri epilepsilerde de görülür fakat organize ve belirli nedenlere bağlı değildir ve hastada amnezi hali vardır.

Psikiyatrik Sendromlarda emosyonel faktör ve gayeli davranış belirgindir (Marsden 1976).Histerik nöbetlerin de Grand Mal nöbetlerinden ayrılması gerekir. Histeri’nin dikkat çekme eğilimi, telkiniyet hali; emosyonel tema ve hastanın kendisine zarar vermeyecek şekilde davranması önemli özelliklerindendir. Ayrıca amnezi olmaması, idrar kaçırma, dil ısırma gibi belirtilerin bulunmaması dikkati çeker.Fakat epilepsi ile histerinin ayrı hastada da birlikte olabileceği ve ayrıca, refleks epilepsi olarak affektif uyaranlarla epilepsi nöbetlerini ortaya çıkarabileceği de düşünülmektedir.

Epileptik psikozlarla endoı'en psikozların ayırımı da önemlidir.Epileptik psikozda psikotik davranışın nöbetler halinde ortaya çıkması, arada tam normal devrelerin bulunuşu ve EEG bozuklukları ayırıcı tanıda önemli öğelerdir.Psikomotor epilepsi nöbetleriyle psikopati bazen klinik olarak karışabilir fakat impulsif, agressif ve emosyonel dengesizlik belirtilerinin psikopatlarda devamlı oluşu tanıyı kolaylaştırmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp