Eeg Nedir?

Eeg Nedir? :

Beynin elektrik aktivitesininkağıt üzerine kaydıdır.

EEG çekimi acı vermez. EEG çekimi için çocuğa hiçbir madde verilmez.Çocuk laf anlamayacak kadar küçük yaşta ise, EEG çekimi sırasında başını hareket et- tirmeden sakin duramaz. Sonuç olarak, başa monte edilen elektrodlar bulundukları yerden kayarak radyodaki ya da televizyondaki ses paraziti gibi bir soruna yol açabilirler. Buna engel olmak için, çocuk hafif bir uyku ilacı ile uyutulur. Bu şekilde uyutulmak anestezi değildir.Daha iyisi, EEG çekimi sırasında çocuğun kendiliğinden uyumasıdır. Bunun için tetkik erken uyandırılırsa, EEG sırasında kolayca uyuyabilir.Anlaşılıyor ki her kasılma epilepsi değildir. Bazı kasılmalar nöbet (yani anormal elektrikdeşarjı) ama epilepsi değil, bazı kasılmalar ise nöbet bile değildir. Bu kasılmaların epilepsi nöbeti olup olmadığı en iyi elektroen- sefalografi (EEG) ile anlaşılabilir. Kalp de beyin gibi elektrik enerjisi üreten bir organ olduğu için, onun elektrik faaliyeti de elektrokardiyografi yani EKG ile anlaşılır.EEG de EKG de, vücuda yabancı bir madde verilmesini gerektirmeyen, sadece bu iki organın elektrik faaliyetini saptamaya yarayan zararsız ve acı vermeyen tetkiklerdir.

EEG günü sakın olun!Çocuğunuza gerginliğinizi yansıtmamaya çalışın...

EEG günü bizler oldukça stresli oluruz. Çünkü “EEG nasıl çıkacak?”, “Çocuk kolay uyuyacak mı?”, “Tekrar tekrar gelmek zorunda kalacak mıyız?” gibi sorulara, olumsuzluklara gebe günlerdir. Maalesef, EEG çekimgünü bizlerin stresi çocuğa da yansır. Çocuğumuz normalde uyuduğu saatte uyumaz olur.Ayrıca EEG çekilen ortamda diğer hastaların varlığı, istenilen sessizliğin sağlanama- masına sebep olur. Böyle bir durumda çocuk uyuyamaz. Zaten uykusuz bırakıldığı için fazladan huzursuzlanır. İşte, tetkikin kendisine ait olmayan bu gibi çevresel nedenlerden ötürü, EEG çektirmek, özellikle 2-5 yaş çocukları için moral bozucu hale gelir.Doktorlar da, EEG teknisyenleri de sizin bu sıkıntınızı anlayamazlar. Sizin EEG için birkaç gün hastaneye gidip gelmeleriniz onlar için bir anlam ifade etmez. Ben burada onların bizi anlamayarak haksızlık ettiklerini ima etmiyorum. Onlar teşhis ve tedaviye yönelik çalışıyorlar. Bizlerin bu sıkıntısı doğal olarak onların ilgi alanı dışında kalıyor. Üstelik bu konuda yapacakları fazla bir şey de yok. Belki, EEG çekiminin çok izole ve sessiz bir ortamda yapılmasını sağlayabilirler.Elektrik kontağının im zilimin akmağını ölmeden anlamakmümkün miklür''k Bunun Çİhi, nöbetin ne zaman akmağını örmeden anlamak maa/esel mümkün değildir“

EEG’ye bakıp nöbetin olup olmayacağını söyleyemiyor.” diye bir doktora sinirlenip, muska yazdırmaya gittim

EEG, sadece beynin nispeten kafatasına yakın bölgelerinden kaynaklanan elektrik deşarjlarını saptayabilir. Beynin daha alt tabakalarından kaynaklanan elektrik faaliyetini görmek gerektiğinde doktorlar burundan beyne elektrod uzatabilirler. Hatta beyin ameliyatları sırasında, gerek görürlerse, beynin deşarj uyaran bölgesinin içineancak mikroskopla görülebilen çok ince elektrodlar uygulayabilirler.O halde, bazı anormal deşarjları, saçlı deriye monte edilen elektrodlar ile çekilen EEG’de görmek mümkün olmayabilir. Ayrıca, beynin elektrik deşarjı, elektrik kontağı, şimşek ya da yıldırım gibi anlık bir olaydır. EEG sırasında bu deşarj olmamış olabilir. Ancak bir daha hiç olmayacağı anlamına da gelmez.Elektrik kontağının ne zaman olacağını önceden anlamak mümkün müdür? Bunun gibi, nöbetin ne zaman olacağını önceden anlamak maalesef mümkün değildir.

Bazı deşarjlar bazen beynin bir bölgesinden, bazen başka bir bölgesinden çıkabilirler.
Bu gerçeği bilmezsek, her defasında farklı bir bölge gösteriyor diye EEG’ye güvenimiz sarsılır. EEG düzeldikten sonra deşarjlar tekrar ortaya çıkabilir. Bu durum her defasında epilepsinin kötüye gittiği anlamına da gelmez.“Peki, neden EEG çektiriyoruz?” diye düşünebilirsiniz. Birincisi; bazı epilepsilerde, nöbet olmadığı zamanda da EEG’de bazı bozukluklar olabilir. Doktorlar bu bozukluğu saptamak için EEG isterler. Nöbetlerin beyinde yeni bir hasara yol açıp açmadığını saptamak için isterler, tedaviyi yönlendirmek için isterler. Yalnız, EEG yorumu için bu konuda uzman olmak gerekir. Biz annelere düşen, EEG’nin normal ya da anormal olmasının doktor yorumuna açık bir konu olduğunu anlamaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp