Bebeklerde Diş Temizliği

Bebeklerde Diş Temizliği

Bebeklerde Diş Temizliği İçin Gerekli Olan Bilgiler

Bebeklerde diş temizliği, nemli ve yumuşak olmasına özen göstermeliyiz. Bebeklerde diş şikayeti olmasada yılda bir kez mutlaka hekime gösterilmelidir. Detaylı bilgi makalemizi okuyunuz. Bebeklerde Diş Temizliği Olgun İnsanlarınkinden Çok Daha Farklı Bir Şekilde Yapılır ve Çok Dikkatli Olunması Gerekmektedir.




Bebeklerde Ağız Bakımı


Bebeklerde diş fırçalama ve dişeti masajı şeklinde yapılacak günlük ağız bakım uygulamalarına ilk dişlerin sürmesiyle birlikte başlanmalıdır. Bu dönemde diş fırçası kullanımı oldukça zor olan bir uygulamadır. Diş temizliğinin diş fırçası yerine, sabah ve gece beslenmeleri sonrası, temiz nemli bir tülbent yada gazlı bezle yapılması yeterli olacaktır. Ebevynler bu yaşta diş temizliğinin zor ve gereksiz olduğu olduğu şeklinde bir kanıya sahiptir. Halbuki diş çürüğüne neden olan mikroorganizmalar ilk dişlerin sürmesiyle birlikte ağız boşluğuna yerleşirler. 1-1,5 yaş civarında kesici dişler tamamlandıktan sonra yumuşak ( X- soft ) küçük başlı bir diş fırçası ile diş macunu kullanmadan fırçalama yapılmalıdır. İki yaş civarında bir çocuk diş fırçasını kendi kullanıp fırçalama yapmak ister. Bu yaştaki bir çocuğun bilinçli fırçalama yapacak düzeyde motor fonksiyonlarının gelişmediği bilinmeli ve fırçalama sonrası bir de ebevyn kendi fırçalamalıdır. Bebekler 3 yaşına kadar macunu yutacaklarından macunsuz fırçalama yapılmalıdır. Bu dönemde dişlerde yaygın çürükler oluşmuşsa miktarı az olmak koşuluyla (mercimek kadar) 1-1,5 yaşından itibaren florürlü diş macunu önerilebilir.

Florür tabletlerinin gelişigüzel kullanılması durumunda kalıcı dişlerde renklenmeler görülür. Bu nedenle diş hekiminin gerekli görüldüğü hallerde verilen florür tabletlerini, önerilen dozlarda ve düzenli olarak kullanılmalıdır.

Bunun yanı sıra bebeklerin hiçbir şikayeti olmasa da 1 yaşından itibaren yılda en az iki kez düzenli olarak diş hekimine götürülmesi onda "diş hekimi korkusu" oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

Bebeğin dişlerinin bakımı esasında hamilelikte başlar. Bu nedenle annenin doğru beslenmesi ve antibiyotik kullanımıyla ilgili önlemler alması gerekir.

Çürüklere meydan vermemek için çocuğun aldığı besinlere önem göstermek gerekir. Şeker dişler için zararlı olduğundan şeker, kek ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın. Emziğini asla şekerli bir şeye batırmayın. Beslenme tarzının bol miktarda kalsiyum (süt, peynir, yoğurt ve yapraklı yeşil sebzeler) ve D vitamini (yumurta sarısı, yağlı balık ve süt ürünleri) içerdiğinden emin olun.

Diş çıkarmaya başladığı andan itibaren bebeğinizin diş ve diş etlerini temizleyin. Temiz bir mendili ıslatın ve üzerine bezelye tanesi kadar florürlü diş macunu sıkın. Florür, çocuğunuzun dişlerini, mine tabakasını sertleştiren bir madde olduğu için, diş macunun florürlü olması önerilir. Eğer bebeğiniz tadından hoşlanmadıysa ya da macunu yemeye kalkarsa macun kullanmayın.

Yeteri kadar büyüdüğünde kendi dişini fırçalaması için onu cesaretlendirmelisiniz. Bebekler için hazırlanan diş fırçalarını 12. ayda kullanmaya başlayabilirsiniz. Fırça daima küçük ve yumuşak olmalıdır. Böylelikle, çocuğunuz yaşam boyu sürecek diş fırçalama alışkanlığı oluşmasını sağlayacaktır.

Çocuğunuzun süt dişleri tamamlandığında (yaklaşık iki buçuk üç yaşında) dişlerinin altı ayda bir kontrol edilmesinin sağlayacak bir düzen kurmalısınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp