Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebeklerde Alerji Tedavisi :

Yapılan yeni bir araştırmada hamilelik ve daha sonrası emzirme döneminde ve sonrasında alınan kimi gıdaların, bebeğin daha ileriki yaşlarında astım olma ve alerji riskini arttırabileceğini ortaya koydu.

Alerji, yaz, kış demeden çocukların sağlığını tehdit ediyor. Ama bu hastalıklardan onları korumak hiç de zor değil. Tek yapmanız gereken gerekli tedbirleri almak ve geç kalmadan doktora başvurmak. Alerjik hastalıklarda tedaviye bir an evvel başlamak gerekir.

Bebeklerin alerjileri farklı

Bebeklik çağında, 5 yaşından büyük çocuklara göre daha farklı alerjenler gözleniyor. Çok küçük yaşlarda en çok görülen alerji türü besin alerjisi. Zaten alerji ilk kez alınan besinler nedeniyle ortaya çıkıyor. Bebeklik döneminde yumurta ve süt alerjileri görülüyor. Çocuğun kıvrım yerlerinde, poposunda ve yüzünde kaşıntı ve yanmalar oluyor. Eğer çocuğunuzda bu alerjik bir durum söz konusu ise dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü pediatrik alerji besin alerjileri ile başlıyor ve ileriki yaşta alerjik astıma kadar yol açabiliyor. Çocukluk çağında besin alerjileri ile başlayan alerji bir süre sonra geçiyor. Ancak bu sırada astıma benzer belirtiler ortaya çıkıyor. 7 - 8 yaş civarında ise alerjik nezleye dönüşüyor. Bu sebeple başlangıçtan itibaren destek almak gerekiyor.

Genetik faktörlere dikkat


Çocukluk çağında görülen alerjik hastalıklara son yıllarda daha sık rastlanmaya başladı. Günümüzde 10 çocuktan biri alerjik hastalıklara yakalanıyor. Üstelik anne ya da babada alerjik bir durum varsa bu oran yüzde 25‘lere çıkıyor. Ebeveynlerin ikisinde de alerjik rahatsızlık söz konusu ise bu oran % 70'lere kadar çıkıyor. Bu genetik etken nedeniyle alerjik bünyeye sahip anne ve babaların daha dikkatli olmaları şart. Her şeyden önce koruyucu önlemleri ihmal etmemek gerekiyor. Bu çocuklara anne sütü daha uzun süre verilmeli. Yumurta, balık gibi alerji yapan besinleri geciktirerek vermek gerekir. Enfeksiyonlardan mümkün olduğu kadar korumalı. Uyuduğu odayı halı kaplamamalı; odada tüylü oyuncaklar bulundurmamalı.

Genetik yatkınlık kadar etkili olan bir diğer faktör ise çevresel etkenler. Allerjen maddeler, hava kirliliği, sigara dumanı gibi faktörler bir araya geldiği zaman alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor.

Allerjen maddeler


Çocukluk çağında en sık olarak alerjik astım ve nezleye rastlanıyor. Bu hastalıklara yüzde 80 olarak ev tozu ve akarlar sebep oluyor. Yaşam biçiminin değişmesi nedeniyle kedi, köpek alerjileri de çok görülen nedenler arasında yer alıyor. Yetişkinlerde daha sık görülen polen alerjisine çocuklarda rastlanmıyor.

Besin alerjileri içinde en sık karşılaşılan yumurta alerjisi. Onun dışında soya, inek sütü alerjisi, buğday unu ve katkı maddeleri alerjileri görülüyor. Ama bir konuda rahat olun. Bazı besin alerjileri yaşla birlikte düzeliyor. Süt ve yumurta bunların en iyi örneği.

Halk arasında özellikle alerjik astım için aşı tedavisi gerektiği yönünde bir inanış var. Ancak bazı alerji türlerini aşı ile tedavi etmek mümkündür ama bunu iyi seçmek gerekir. Her alerjik hastalıkta mutlaka aşı kullanmalı diye bir kural yok. Aksine aşının da birtakım sakıncaları var.

Örneğin, aşı yapılan bir hasta tıpkı penisilin alerjisinde olduğu gibi aniden ölebilir. Demek ki aşının birtakım riskleri var. Ancak alerjik nezle ve astımda, özellikle bu ikisinin bir arada bulunduğu durumlarda ve ilaçla iyi sonuç alınamazsa etkilidir.

Tedavi süresi için kesin bir zaman dilimi vermek mümkün değil. Ancak aşı tedavisi ortalama 4 yıl sürüyor. İlaç tedavisi ise hastadan alınan reaksiyona göre değişiyor. Ancak şu bir gerçek ki tedavinin başarısı yaşa göre değişiyor. Küçük yaşta başlanan tedavi daha başarılı oluyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp