Antibiyotik Adet Düzensizliği Yaparmı

Dünyada bir çok kadın adet dönemlerinde antibiyotik adet düzensizliği yaparmı diye, antibiyotik kullanma konusunda tedirginlik yaşarlar.

Regl döneminde ostrojen sıvısı normalinden fazla yükseldiğinden, damarlar genişler ve buna bağlı olarak baş ağrısı yapabilmektedir.Bu sıkıntıyla karşılaşan bayanların doktorunun tavsiye edeceği bir ağrı kesiciyi kullanması gerekir.

Adet gecikmesinin sebepleri:

- Stres regl gecikmesinin en yaygın nedenlerinden birisidir.
- Hastalık geçirmek
- Yaşam tarzı ve iş koşullarında, çalışma saatlerinde önemli değişiklikler. Örneğin güzdüz vardiyasındaki bir kadının gece vardiyasında çalışmaya başlaması gibi..
- Kullanılan bazı hormonal ilaçlar, doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri, progesteron hapları v.b. Antibiyotikler adet düzenini etkilemezler.
- Kilo alma ve kilo verme
- Troid (guatr) hastalıkları
- Depresyon
- Polikistik over hastalığı
- Emzirme
- Ciddi beslenme bozuklukları (anoreksia, bulumia)
- Aşırı egzersiz ve spor yapmak
- Cinsel ilişkiye yeni başlayanlarda adet gecikmesi görülebilir
- Yumurtlama düzensizliği ve yumurtlama tedavileri

Adet gecikmesi özellikle sürekli tekrarlıyorsa ve uzun süre (bir haftadan fazla) gecikmeler yaşanıyorsa mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi ve sebebinin araştırılması gereken bir durumdur.

Adet gecikmesi kaç gün olur? Kaç gün olması normaldir?

Bir kaç gün veya en fazla bir hafta adet gecikmesi stres, günlük yaşam değişiklikleri v.b nedenlerle olabilir.

Bunun senede bir kaç kere olması normaldir.Bir haftadan uzun süren adet gecikmeleri olabilir, bazen bir kaç ay gecikmeler olabilir, bu durumlarda mutlaka değerlendirme gerekir. Özellikle emziren annelerde, bazı hormonal bozukluklarda aylarca adet gürememe olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp