Zehirli Guatr Bitkisel Tedavisi

Zehirli Guatr Bitkisel Tedavisi : Zehirli guatr, tiroid bezesinden salgılanan tiroid hormonlarının normal seviyelerinden daha yüksek olması sorununa verilen isimdir.Yeni yöntemlerle son derece riskli olan guatr ameliyatı korkusunu artık bir kenara bırakabilirsiniz. Guatr derdinden ilaç tedavisiyle kurtulmanız mümkün.Zehirli guatr hastalığı nodüllü veya nodülsüz olabilir.

Nodüllü zehirli guatr, genellikle sıcak otonom nodül ile birliktedir. Nodülsüz zehirli guatrda ise tiroid dokusu yer yer “yalancı nodül” görüntüsü verebilir.Kalp çarpıntısı, ellerde ve vücutta titreme, ani ve hızlı kilo kaybı, saç dökülmesi, bulantı, ishal, halsizlik gibi şikayetlerle kendini belli eder.Zehirli guatr, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. İster nodüllü ister nodülsüz olsun, her tür zehirli guatrda RAI kapsül tedavisi uygulanabilmektedir.

Kimlere ve hangi durumda uygulanır?

Hamile olan zehirli guatr hastaları dışında her yaştan zehirli guatr ve otonom sıcak nodüllü guatr hastalarında uygulanır. Zehirli guatrı olan bebeklerde dahi kullanımını tavsiye eden yayınlar olmasına rağmen, bu konudaki klinik deneyim henüz yeterli olmadığından tavsiye etmiyoruz.

Nodülsüz zehirli guatr (Basedow Graves) ve otonom sıcak nodül türü zehirli guatrda en etkili ve en ekonomik yöntemdir. Ameliyata göre birçok üstünlükleri vardır. Örneğin; ameliyat öncesinde hastanın tiroid hormon düzeylerinin normale düşürülmesi zorunlu iken bu tedavide böyle bir zorunluluk yoktur. Hastalarda hormon düzeyleri yüksekken de bu tedavi başarı ile ve risksiz uygulanır. Bu tedavi ayrıca, ses tellerine giden sinirlere ve kalsiyum bezelerine bir zarar vermez.

RAI kapsül tedavisi nedir?

Bu tedavide, hastaya düşük doz radyoaktif iyot (RAI) kapsülü vermekteyiz. İsmi “radyoaktif” olmasına rağmen, hastaya ve çevresindekilere verdiği radyasyon çok düşüktür. Bu tedavi sırasında alınan ilacın hastaya verdiği radyasyon, teşhis amacıyla bazı filmlerin çekimi sırasında hastanın maruz kaldığı radyasyon düzeyinden dahi düşüktür.

Guatr tedavisinin aşamaları

Tedavinin aşamaları; hastanın hazırlanması, kapsülün uygulanması, tedavi sonrası takip. Burada en önemli safha hastanın hazırlanmasıdır. Diğer bir husus da doz hesabı ve tiroid fonksiyonun belirlenmesidir. Doz hesabı, çok faktörlü bir değerlendirme sonucunda yapılır. Hasta hastaneye yatırılmadan (ayakta tedavi protokolü; out-patient) uygulanmaktadır. Uygulama sırasında hiçbir acı ve sıkıntı söz konusu değildir. Takip ise, tedaviden sonraki ilk aylarda başlayıp gittikçe seyrekleşen aralıklarla yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp