Zatürre 3

Zatürre 3 :

Akciğerlere dökülen kan nedeniyle meydana gelir. Ateşle seyreden titremeyle kendini gösterir. Zatürree, dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biridir. Günümüzde de en gelişmiş ülkelerde bile, düzinelerce antibiyotiğe, tanı yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanakları çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan bir hastalıktır. Zatürree, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından birisidir. İstatistiklere göre yılda her bin kişinin 10-15' i Zatürre geçirmektedir. Buna göre, Türkiye' de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı hesaplanmaktadır. Zatürree her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla birlikte, en çok bebek ve küçük çocuklarla yaşlılarda rastlanır. Yılda 5 yaş altındaki her 1000 çocuğun 36'si, Yılda 60-74 ya~ arasındaki her bin kişinin 15' i, yılda 75 yaş üzerindeki her 1000 kişinin 34' ü Zatürree olurken, 15-19 yaşları arasındaki gençlerde ise 1000' de 6 kişi zatürreeye yakalanmaktadır. Zatürree, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek, bronşit hastalarında ölümlere yol açabilmektedir.

Pratik Bitkisel Formüller

- 1 bardak kaynar suya, 4 gram sığırkuyruğu çiçeği konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.

- 1 kilo kaynar suya, 20 gram sığırkuyruğu çiçeği, 20 gram gelincik çiçeği, 10 gram ebegümeci konulur. 10 dakika bekletilip, balla tatlandırılıp, günde 2-3 bardak içilir. - 1 bardak limon suyu, 3 bardak suyla karıştırılır. Balla tatlandırılıp günde 3-4 bardak içilir.

- Ilık olarak ve bolca ıhlamur içilir.

- Nane haşlanır, ılık olarak bolca içilir.

- Nane, ıhlamur, ebegümeci bir arada haşlanıp içilir.

- 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı hatmi kökü toz halinde konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2 bardak içilir.

- 3 bardak suya, 20 gram köpek üzümü yaprağı konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde 3 bardak içilir.

- 4 bardak suya, 5 adet incir doğranır. 15 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Günde 3 bardak sıcak olarak içilir.

- Badem, dövülmüş gül ve kafur gül suyunda ezilip, göğse sürülür.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Karahindiba (Taraxacum officinale): Çok sayıda klinik araştırmalar, karahindibanın zatürree, bronşit ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı, etkili bir bitki olduğunu göstermiştir. Bitkinin kökleriyle yeşil kısımlarını pişirerek yemenizi öneririz. Yeşil kısımlarını pişirdikten sonra kalan suyu içmeyi de unutmayın.

Sarımsak (Allium sativum): Sarımsak enfeksiyon tedavilerinde mucizevi ilaç tanımına en yakın bitkidir. Zatürre, bronşit gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarında günde en az 4-5 diş sarımsak yemek fayda sağlar. Mümkünse sarımsak yemeği bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Sarımsağın kokusunu ağzımızda çiğneyip yutacağımız birkaç maydanoz parçasıyla yok edebiliriz.

Hanımeli (Lonicera japonica): Bitkinin çiçeklerinden elde edilen özüt, bir çok bakteri ve virüs türüne karşı son derece etkilidir. Yaz mevsiminde bir bardak hanımelini bir bardak suda kaynatın ve bitki atıklarını süzerek için. Daha da güçlü bir etki elde etmek istiyorsanız, hanımelini hor çiçeğiyle karıştırarak kullanabilirsiniz. Ho çiçeği de çeşitli antiseptik ve anti viral bileşikler içerir.

Soğan (Allium cepa): Soğan, sarımsaklarla aynı sülfür içerikli bileşikler taşır. Zatürre dahil olmak üzere her türlü solunum yolları şikayetleriniz için soğan çorbasını önerebiliriz. Eğer soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre için tercihiniz tavuk çorbası olursa, tarifi n içine birer parça soğan ve sarımsak eklemeyi unutmayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp