Zatürre Tedavisinde Beslenme

Zatürre Tedavisinde Beslenme: Zatürre hastalığındaki hasta olan kişinin özelliklerine bağlıdır tedavi seçimi. Altta herhangi bir hastalığı olmayan genç sağlıklı erişkinlerde tedavi ayakta normal poliklinik muayene sonrası evinde istirahat koşullarında ilaçlarını düzgün almak kaydıyla da yapılabilir.

Çoğunlukla genç sağlıklı erişkinlerdeki tedavinin böyle yapılması gerekiyor ağızdan antibiyotiklerle ama altta yatan hastalığı olanlarda kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik kalp hastalığı, şeker hastalığı,bronşektezi, koah gibi hastalığı olanlarda ve yaşlılarda mutlaka hastanede tedavi yapmak gerekir.

Zatürrenin tedavi yöntemleri nelerdir?

Zatürrede öncelikle tedaviyi planlarken mutlaka zatürre olan kişinin özelliklerini dikkate almak gerekiyor.

Yani yaşı, altta yatan hastalığının olup olmaması, beslenme alışkanlıkları gibi durumlara bakılıyor. Genç, sağlıklı, altta yatan herhangi bir hastalığı olmayan, günlük yaşamı sırasında zatürre geçiren bir kişide laboratuar tetkikleri alındıktan sonra bu tür kişilerde en sık etken olan mikroorganizmaları kapsayacak şekilde bir antibiyotik tedavisi veriyoruz. Bu antibiyotik tedavisi genellikle 7 ila 10 günlük bir süreci kapsıyor.

Bazı atipik mikroplazma klamidye dediğimiz mikroplarda 14 güne kadar da uzayabiliyor. Eğer kişide altta yatan bir hastalık varsa yani şeker hastası, kalp hastası, kronik böbrek hastası, kronik akciğer hastası, kronik bronşit koahı varsa bu durumda bu kişilerde bahsettiğimiz mikroorganizmaların dağılımı değişebiliyor yani birden fazla mikrop etken olabiliyor ya da biraz daha yoğun infeksiyon yapan mikroplar olabiliyor.

Bu durumda bu hastalara mümkün olduğunca hastalığın özelliğine bağlı olarak hastane ortamında başangıç tedavilerini yani hastanın ilk infeksiyon bulgularının giderildiği ilk 3-4-5 günlük dönem hastanede,
sonra ardışık tedavi ve evinde tedavi etmek mümkün olabiliyor.

Daha ağır hastalara hastalık süreci boyunca hastanede özellikle damar yoluyla tekli hatta bazen
iki antibiyotik birden vererek tedavi etmek gerekebiliyor. Özellikle kronik hastalarda daha çok
mutlaka ateşli dönemde kan kültürü ve balgam kültürü almamız gerekiyor.

Çünkü bunlarda zaman zaman sık ataklar geçirdikleri için vereceğimiz antibiyotiklere direnç gelişmesi söz konusu olabilir ve dolayısıyla da başladığımız tahmini ampirik tedavi etkili olmayabilir. Zatürre tedavisinde tedavinin erken başlanması ve doğru tahmini tedavi verilmesi çok önemli. Hayati kaybedici riski azaltan bir yaklaşımdır, oyüzden de bütün rehberlerde bu belirtilir.

Ateş yükseldikten, yoğun belirtiler başladıktan sonra 8 saat içerisinde hatta son rehberlerde 4 saat içerisinde kan örneği, balgam örneği gibi örnekler alınıp hemen antibiyotik tedavisine başlanması gerekiyor, aksi taktirde çok ağır tablolara hastalar girebiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp