Tremor - Familyal Tremor Nedir?

Tremor - Familyal Tremor Nedir? : Nörolojik olan ve olmayan çeşitli sendromlarda görülen tremor, vücudun bir bölümünün sabit bir nokta çevresinde az yada çok ritmik olarak ossilasyonudur. Genellikle tarafların distalini, başı dili, çeneyi tutar. Tremorlar dağılımlarına, amplitüdüne, düzenlilik ve istemli hareketle ilişkilerine göre çeşitli tiplere ayrılırlar. Parkinson hastalığında uzvun istirahat halinde görülen statik bir tremor vardır.

Serebellar sistem hastalıklarında ise istemli bir hareketle beliren ve özellikle hareketin devamı ve hedefe yaklaşma ile artan bir tremor görülür ki bu entansiyonel tremor adını alır. Bir de yine istemli akti- vite ile artan, fakat taraflar belli bir pozisyonda aktif olarak tutulduğu zaman ve istemli hareket boyunca devam eden, fakat entansiyonel tremordaki gibi hedefe doğru artma niteliği göstermeyen kaba bir tremor şekli vardır ki bu aksiyon tremoru adım alır. Normal ya da fizyolojik tremorun egzajerasyonu olarak kabul edilir.

Uzuv tam gevşe- tildiği zaman kaybolur. Bu tip tremor bazı kimselerde tek belirti olarak ve çok defa bir ailenin birden fazla ferdinde görülür. Bu, familyal yada herediter tremor adını alır. Daha çok erkeklerde raslanan bu tremorun ilginç bir özelliği alkol alımı ile geçici olarak kaybolmasıdır. Ancak alkolün etkisi geçtikten sonra artmış olarak belirir. Familyal tremor parkinsonizmden diğer parkinson belirtilerinin bulunmayışı ile oldukça kolaylıkla ayırt edilir. Beta blokerler bu tremorda yararlı olabiliyor (propranolol). Geç yaşlarda ortaya çıkan parmaklardaki kaba tremor senil tremor adını alır. Çok defa baş tremoru ile beraberdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp