Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef Hastalığı Belirtileri : Sedef hastalığının klinik belirtilerinin birçoğu, hastalığın dokularda yol açtı­ğı değişikliklerin incelenmesiyle açık­lanabilir. Sedef hastalığı başta saçlı deriyi seçer ve yüzde görülmez. Ayrı­ca diz, dirsekler ve kuyuksokumu de­risi sedef hastalığının ıık görüldüğü bölgelerdir. Ama hastalığın tüm vücut­ta görülebileceğini de unumamak ge­rekir. Lezyonlar çeşitli büyüdükte ola­bilir. Madeni para büyüklüğüıde, avuç içi kadar ya da daha büyük hzyonlar görülebilir. Bu lezyonların biyüyüp birleşmesiyle geniş alanları, hata tüm deriyi etkileyen (eritrodermik y da genelleşmiş) sedef hastalığı biçimi or­taya çıkabilir.Hastalık genellikle yuvarlak ve kı­nı küçük lezyonlarla başlar; gümüş renginde pullanma görülür.

Daha son­ra lezyonlar yayılır ve deri üstünde birharita görünümü alabilir. Hastalığın bir başka biçimi dışa açık cilt yüzeyleri yerine koltukaltı, kasık gibi içe dönük yüzeyleri etkileyen "ters dönmüş" se­def hastalığıdır. Eklem hastalığıyla seyreden (artropatik) sedef de belirtile­rinin ağırlığı ve yol açtığı ciddi komp­likasyonlar nedeniyle önem taşır. Has­talığın bu biçiminden etkilenmiş kişile­rin çoğunda eklem yakınmaları vardır. Bazı hastalarda az sayıda ve küçük ek­lemlerde ağrıya rastlanırken, bazıların­da hemen hemen tüm eklemler yavaş ilerleyen bir biçimde etkilenip şişer. Yineleyen eklem iltihabı (artrit) nöbet­leri sonucu ağır hareket bozuklukları, eklem başlarında hasar, parmaklarda tipik biçim bozuklukları ortaya çıkar.

Genellikle kaşıntı görülmezse de, ba­zen özellikle saçlı deride kaşıntı olabi­lir. Eritrodermi gibi sıklıkla yanlış te­davi sonucu gelişen komplikasyonlar ve sedef hastalığı artriti dışında, hasta­ların genel durumu iyidir.Sedef hastalığı püstüllü biçimle kendini gösterebilir. Bu tablo uzun sü­re önce başlamış klasik sedef hastalığı­nın gidişi sırasında görülebileceği gibi, ilk belirti olarak da ortaya çıkabilir. Püstüllü sedef hastalığı, genellikle yüz, taban ve avuç dışındaki bölgelerde yaygın olarak görülür. Başka bölgeler­de hiçbir hastalık belirtisi olmadan ta­ban ve avuçlarda püstüllü sedef hasta­lığına rastlanabilmesi ilginçtir. Püstül- ler genellikle birinci1 biçimin kızartılı alanlarında birkaç stat (ya da 1-2 gün) sonra gelişir. Uzui süredir var olan lezyonların kenarUrında da belirebilir­ler.

Pullanma genellikle birkaç gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın püstüllü biçiminde bazrn yüksek ateş ve halsiz­lik görülür. Bıstanın genel durumu bo­zuktur ve haftalık ağır gidişlidir. Ayak bileklerindi şişlik olabilir. Bu sistemik belirtiler, ieriye ilişkin belirtilerle ko­şut bir gelişme gösterir. Yoğun pullan­ma döıemlerinde sistemik belirtiler geriler hatta kaybolur. Mukozalar püs­tüllü «def hastalığından çok seyrek et­kiletir.Püstüllü sedef hastalığı tipik bir ge­lişin gösterir. Deri lezyonlan sürekli hçim değiştirir; kızartılı, püstüllü ve pullu lezyonlar birbirini izler. İyileşme dönemleri kısa sürer, ama uzun dö­nemdeki gidişi iyidir. Seyrek de olsa kötü huylu bir gidiş görülür; bu du­rumda ağır komplikasyonlar ortaya çı­kabilir.Püstüllü sedef hastalığı bebeklerde çok seyrek görülür. Bazen doğumda/ ve ilk aylarda ya da 1-2 yaşında ortaya çıkar. Klinik tablo püstül ve yüksek ateşle aniden başlar. Deri belirtileri kamın yan bölümlerinde, koltukaltında ve kasıktaki kıvrımlarda görülür. Be­lirtiler sıklıkla yanıltıcı görüntü ver­diklerinden, sedef hastalığı tanısı ge­nellikle ilk belirtiden yıllar sonra ko­nur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp