Sara Hastalığı

Sara Hastalığı

Sara hastalığı tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak sara sara hastalığı tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır. Bitkisel sara hastalığı tedavisi için aşağıdaki makalemize bir göz atmanızı öneririz...

SARA (EPILEPSI)

.....SARA:
Tibbi ismi EPILEPSI'dir.Tekrarlayan nöbetlerle karekterize siklikla geçici bilinç kayiplarina neden olan bir durumdur. Ancak sara hastaliginda bilinç kaybi her zaman olusmaz.

.....Sara neden olusur?


1-Beyin tümörleri: Özellikle 35 yasindan sonra baslayan sara hastaliginda siklikla beyin tümörü tespit edilir.Beynin içinde büyüyen tümör baski yaparak beyinin elektrik düzenini bozar ve sara nöbetleri olusur.

2-Dogustan olusan bozukluklar:
Beyinin yapisal bozukluklari vardir ve dogustan gelir.Ailevi,yani kalitsal özelliklerde etkilidir.

3-Beyin ameliyatlarindan sonra sara hastaligi olusabilir.

4-Çocuklugunda havale geçiren insanlarin ileriki dönemde sara hastaligina yakalanma riski yüksektir.

5
-Beyine yeterli kan gitmesini engelleyen durumlarda beyin dokusundaki besin maddeleri ve oksijen azalir.Bu da beyin hücrelerinde hasara neden olur ve sara krizi olusur.

6-Tiroid bezinin hastaliklarinda sara meydana gelebilir.

7-Beslenme bozukluklari: B6 vitamini eksikliginde sara krizi olustugu tespit edilmistir.

.....TESHIS: Sara hastaliginin kesin teshisi "sara nöbetinin direk olarak hekim tarafindan gözlenmesi" ile koyulur.Uzman hekim bayilmanin sara olup olmadigini net olarak anlayabilir.,

.....Teshisde EEG denilen ve beyin elektrik dalgalarini ölçen bir tetkikden de yararlanilir.Ancak EEG %50 oraninda kesin teshis aracidir.Yani EEG normal çikan bir insanda kesinlikle sara yoktur denemez.

.....TEDAVI: Bayilmayi engelleyici çesitli ilaçlar vardir.Bu ilaçlar mutlaka bir nörolog veya beyin cerrahisi uzmani tarafindan seçilmelidir.Hastaligin sekline uygun ilaç baslandiktan sonra bayilma nöbetleri azalacaktir.

Unutulmamasi gereken önemli nokta; antiepileptik denen bu ilaçlar kullanildigi takdirde, bayilmanin tamamen geçecegi, bir daha hiç olmayacagi diye bir kural olmamasidir.. Amaç; bayilma siddetini azaltmak,nöbetler arasindaki süreyi uzatmaktir. Düzenli tedavi gören vakalarda nöbetler aylarca olusmayabilir.Ilaç kullanilirken bayilma olsa dahi tedavi asla birakilmamalidir. Bazi hastalar tekrar bayilinca tedavinin etkisinin olmadigini düsünerek, ilaçlari birakmaktadirlar. Yine xxx rastlanan hatalardan biriside,uzun zaman bayilmayan hastalarin "artik iyilestim" diyerek ilaçlarini birakmalaridir.Her iki durumda da hastalik siddetini arttirarak devam edecektir. Ilaçlarla kontrol altina alinamayan durumlar vardir.

Gün içinde onlarca kez nöbet geçiren hastalarda ilaç tedavisi etkili olmazsa cerrahi tedaviye basvurulur. Ancak bu ameliyatlar sara ameliyatlari konusunda özel bir ilgi gösteren merkezlerde, uzmanlari tarafindan yapilirlar. Ülkemizde sara cerrahisi yapan merkezler mevcuttur.

Buralarda oldukça basarili sonuçlar alinmaktadir.

****PRATIK BILGILER***

Evimizde, çevremizde zaman zaman bayilan insanlara rastlariz. Bunlarin sara veya sinirsel bayilma olup olmadigini anlamak yararli olabilir. Genelde sinirsel bayilmalar daha siklikla olmaktadir.

Acil servislere yildirim hiziyla, trafik içinde çesitli riskler göze alinarak getirilen hastalarin büyük çogunlugu sinirsel bayilmalardir.

SARA BAYILMASI

1- Hasta kütük gibi devrilir. Yer seçimi yapmaz. Atesin içine, tasa, suyun içine düsebilir..

2- Siklikla kafasini veya vücudunun çesitli yerlerini çarpma nedeni ile yaralayabilir.

3- Gözleri açiktir ve göz bebegi yukari kaymistir.Yalnizca göz akı görünür.

4- Etrafdaki konusmalari duymazlar.

5- Uyandiklarinda sersem gibidirler.Asiri derecede yorgunluk hissederler..

6- Genelde dillerini isirir ve yaralarlar..

SINIRSEL BAYILMA

1- Bayilacagi yeri seçer, genelde kendine zarar gelmeyecek yerleri seçer.

2- Vücudunda herhangi bir yaralanma olusmaz.

3- Göz kapaklari kapalidir ve gözlerini kirpistirirlar. Göz kapaklarina dokununca kirpistirma artar.

4- Etraftaki konusmalari duyarlar.

5- Aglayarak uyanirlar. Genelde bir tartisma sonrasi bayilirlar.

6- Yaralanma olmaz

***KRIZ GEÇIREN SARA'LI HASTAYA ILK YARDIM***

- Lütfen, kriz geçiren saralinin burnuna sogan dayamayiniz.

- Lütfen, agzina kasik, Çubuk vs. sokup çenesini zorlamayiniz. Dislerinin kirilmasina veya dilinin yaralanmasina sebep olabilirsiniz.

- Lütfen basina toplanip hava almasini engellemeyiniz.

- Lütfen; hastaya kolonya banyosu yaptirmayiniz.

....Hasta yüzüstü yatirilir.Soluk almasina engel olabilecek herhangi bir cisim varsa uzaklastirilir. Düstügü yerde ates, su vs. varsa derhal normal bir alana çekilir. Agzinda biriken köpükler bir mendil vasitasiyla silinir. Hastanin basinda sakin bir sekilde nöbetin bitmesi beklenir.

....Normalde nöbet bir kaç dakika sürer ve kendiliginden sonlanir. Sayet nöbet uzarsa ve hasta dakikalar sonra hala ayilmadiysa hemen bir hastahaneye müracaat etmelidir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp