Menenjit Geçirenler

Menenjit Geçirenler

Menenjit Geçirenler Hakkında Genel Bilgiler

Menejit,Beyin Zarının İltihaplanması İle Oluşan Bir Merkezi Sinir Sistemi Hastalığıdır.Menenjit ,Menenjit Geçirenler,Menenjitin Bulaşma Yolları,Menenjit Sonrası,Bebeklerde Menenjit,Menenjit Hastalığı,Bebeklerde Menenjit Belirtileri,Menenjitin Belirtileri,Menenjit Aşısı,Menenjitin Tedavisi,Menejit Çeşitleri,Menejit Sebepleri Ve Daha Fazlası Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıda Sizin İçin Hazırladığımız Yazımızı Okuyabilirsiniz..

Menenjit Hastalığı

Nadiren de olsa çocuklarda görülen ve beyin zarlarının iltihaplanması şeklinde kendini gösteren menenjit hastalığına, beyin omirilik sıvısına giren mikrop neden olur. Beynin zarlarının tahriş edip, kızartan ve şişmesine yol açan mikroplar, kan yolu ile ulaştıkları beyin omirilik sıvısına zarar verirler. İnsan kanına da burun veya boğazdan ya da apse tarzındaki enfeksiyonlardan geçen mikroplar, menenjite dönüşür. Menenjit bazen çok daha basit şekilde meydana gelir. Örneğin bir kaza sonrası burunda veya kafada kırık oluşması, omiriliklerde açıklık oluşması da menenjite yol açabilir. Yine spina bifida hastalığı olan bebeklerde menenjit görülme riski vardır. Şayet bebek tedavi edilmez ise enfeksiyon beyne ilerleyip bebeğin menenjitten ölmesine yol açar. Kan kanseri ile kanser tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar da menenjit riskini arttırıyor. Zira bunlar vücut direncini düşürüyor. Menenjit hastalığına çocukların yakalanma riski daha yüksek. Örneğin 1 yaş altı her 100 bin çocuktan on altısında bu hastalık görülebiliyor. Tabi 25 yaş üzerindeki yetişkinlerde de menenjit vakasına rastlanıyor. Menenjite özellikle yaşlılıkta da sık rastlanıyor.

Menenjit belirtileri

Menenjitin belirtileri genelde ilk birkaç saatte görülmeye başlıyor. En ciddi menenjit belirtisi, çok şiddetli baş ağrısı… Yine ışığa bakınca artan göz ağrısı da görülebiliyor. Menenjit geçiren kişinin ateşi yükseliyor, karanlıkta sessizce, hareketsizce yatmayı istiyor. Yine menenjit belirtileri arasında ense sertliği ile bulantı ve kusma da bulunuyor. Menenjit geçiren kişide hareketsizlik olabileceği gibi fazla hareketlilik de görülebiliyor. Menenjit geçiren bebek de ateşleniyor, kusuyor. Bebeklerde iştahsızlık ve huzursuzluğun yanı sıra havale de görülebiliyor. Bebeğin bıngıldağı kabarık ve ensesi sert ise menenjit şüphesi artıyor. Doktorlar bebeklere menenjit teşhisi koymada zorlanıyor. Bu konuda annenin vereceği bilgiler büyük önem taşıyor. Eğer çocuğunuzda menenjit hastalığından şüphe ediyorsanız, derhal hastaneye götürün. İlk etapta kan tahlili, göğüs ve baş röntgeni çekiliyor. Eğer şüpheler ileri derecede ise belde su alınıyor. Şayet alınan su bulanık ise menenjit ihtimali yüksektir.

Menenjit geçiren çoğu kişi bu hastalıktan tamamıyla kurtulurken, bazen ölümle de sonuçlanabilir. Ya da hastalık sonrası sakatlıklar kalabilir.

Menenjitin çeşitleri

Bakteriyel menenjit

Bakteriyel menenjitin en önemli nedeni Hib bakterisidir.1993 yılından itibaren uygulanan aşı programı sayesinde Hollanda‘da bu hastalık hemen hemen hiç görülmemektedir.Hollanda‘da menenjite neden olan diğer mikroplar: meningokok ve pnömokok‘tur. Bebeklerde görülen menenjite neonatal menenjit denir ve etkenleri grup B streptokoklar, E. koli ve nadiren listerya‘dır.Bu mikroplara karşı henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir.

Viral menenjit
Çok çeşitli virüslerin neden olduğu viral menenjit nadiren ölümle sonuçlanır. Hastalık genellikle bakteriyel menenjitten daha hafif geçmesine karşın, hastaların bitkin düşmesine, baş ağrısı , yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi uzun süren şikayetlere neden olabilir.Viral menenjit bakteriyelden daha sık oluşur. Bu tip menenjite karşı antibiyotik kullanımının herhangi bir yararı olmayıp, tek tedavi şekli istirahattir.Nadiren bazı mantar çeşitleri de menenjite neden olabilirler. Bu tip menenjit genellikle kanser ya da benzeri bir hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görülür.

Menenjit tedavisi


Menenjit teşhisi konulan hastaya derhal yüksek dozda antibiyotik tedavisine başlanıyor. İlaç genelde damardan veriliyor. Hastalığın tedavisinde en çok kullanılan antibiyotikler penisilin ve kloramfenikol… Elbette hastayı rahatlatmaya yönelik ağrı kesici tarzı ilaçlar da veriliyor. Menenjit iyileşme oranı çok yüksek bir hastalık. Hasta iyi bir tedavinin ardından bir ay olmadan tamamen toparlanır. Fakat menenjit geçiren her 100 kişiden 6-‘sının öldüğü, bir kısmının sakat kaldığını veya kalıcı bozukluk ile karşı karşıya kaldığını unutmamak gerekir. Genelde küçüklerde görülen sakatlık; zekada gerilik, epilepsi, spastisite veya sağırlık şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda menenjit geçiren çocuğun kafası, hidrosefali adı verilen durum nedeniyle hızla büyür. Kısacası her hastalıkta olduğu gibi menenjitte de erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Ayrıca sık sık elleri yıkayarak, genel temizlik kurallarına uyarak tehlikeli mikropların vücudumuza girmesini, dolayısıyla menenjit türü hastalıkları önleyebiliriz. Çocuklarda menenjit etkenleri olan pnömokok ve H.influenza isimli bakterilerden aşı ile korunabilir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp