Konuma Bağlı Baş Dönmesi

Konuma Bağlı Baş Dönmesi : Bu tip baş dönmesi yalnızca baş belli bir yöne çevrildiğinde ortaya çıkar. Fenalaşma hissi ya da ortostatik hipotansiyonla karıştırılmamalıdır. Ortostatik hipotansiyon beynin kansız kalmasından (iskemi) kaynaklanır ve bazı hastalarda yatarken ya da otururken birden ayağa kalktıklarında ortaya çıkar.Hasta yatakta bir yana döndüğünde, başını hızla çevirdiğinde ya da yukarıya bakmak için büktüğünde başı döner. Bu tür baş dönmesi genellikle geçicidir ve başın bazı hareketlerine ya da konumlarına bağlı olarak ortaya çıktığından hasta baş dönmesini önlemeyi öğrenir.

Baş dönmesi tipik olarak 20-30 saniye sürer; daha sonra bütünüyle durur. Bu süre içinde hasta bulantı duyar ve terleyip soluklaşabilir. Baş dönmesine yol açan konumdan çıkarken aynı belirtiler yinelenir.Konuma bağlı baş dönmesi tanısı konum testiyle doğrulanır. Bu testte hastaya takılan Frenzel gözlüğü, bir yandan bakışları sabitleştiren, bir yandanda gözbebeklerini daha iyi izleme olanağı veren, büyüteçli özel bir gözlüktür. Hasta gözlükleri taktıktan sonra başı bir yana dönmüş olarak yatağa oturur. Daha sonra hızla sırtüstü yatar. Böylece başı yatay düzlemle 30°'den daha az bir açı yapacak duruma gelir. Gözler açık ve hekime yönelik tutulur. Yapılan incelemede nistagmus hareketinin olup olmadığı, varsa ne kadar sürdüğü ve ne tip olduğu saptanır.

Baş öbür yana döndürülür, daha sonra da dik tutulup geriye bırakılarak konum testi yinelenir.Hastanın başı nöbete yol açan konuma getirildiğinde birkaç saniyelik belirtisiz dönemden sonra dikey nistagmus ve baş dönmesi başlar. Genellikle şiddetli olan baş dönmesi hastayı baş konumunu değiştirmeye zorlar. Bu sırada kulağa doğru eğik bir nistagmus gözlenir. Titreme hızı birkaç saniye için artar ve hasta sakinleştikçe ortadan kaybolur. Korkusu geçen hasta oturtulunca, baş dönmesinin daha hafif bir biçimde yeniden başladığı görülür. Genel muayene, nörolojik muayene ya da kulak- burun-boğaz muayenesinde başka bulguya rastlanmaz. Bu tip baş dönmesi özellikle çok şiddetli bir gürültünün ardından ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp