Kalp Nasıl Çalışır

Kalp Nasıl Çalışır

Kalp rahatsızlığı ve doğal öneriler ile ilgili bilgileri aşağıdaki makalemizde açıklayıcı olarak bulabilir ve/veya dahası için altta bulunan linke tıklayabilirsiniz...

Kalp Nasıl Çalışır?


Kalp vücudumuza gerekli besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sistemimiz içinde hareket ettiren, çok dayanıklı kas grubundan oluşan bir pompadır. Kalp göğsünüzün ortasında göğüs kemiğinin hemen altına yerleşmiştir. Kalbin dış yüzünü perikard denilen çepeçevre bir zar kaplar. Bu zar ile kalp arasında, kalbin çalışırken rahat hareket edebilmesi için çok az miktarda kayganlaştırıcı sıvı bulunur. Bir pompa sistemi gibi, kanı damar sistemi ile vücuttan toplar, oksijenlenmesi için akciğere yollar ve oksijenden zenginleşmiş kanı tekrar vücuda pompalar.


Kalp kendi üzerinde bulunan elektriksel uyarı odaklarından kaynaklanan uyaranlar ile harekete geçer. Kalp ortalama olarak dakikada 72, günde 104,000 ve yılda 38,000,000 kez kasılarak, içinde bulunan kanı vücuda göndermektedir. İnsan ömrünü ortalama 70 yıl olarak kabul edersek, bu sürede yaklaşık 2.5 trilyon kez kasılmakta ve yine yaklaşık olarak 200 milyon litre kanı pompalamaktadır. Bütün bunları yapan kalbimiz, bir erkeğin yumruğu kadar ve yaklaşık 280-300 gr ağırlığındadır.


Kalp 4 odacıktan oluşur ve kalbin kapakları tek yöne açılan kapılar gibi, kanın 4 odacıkta akışını sürekli kontrol ederler. Dolaşım vücuddan gelen kanın “vena kava superior” ve “vena kava inferior”dan sağ üst bölüme (sağ atrium) girmesiyle başlar ve “trisküspid” kapağıyla sağ alt bölüme (sağ ventrikül) geçmesi ile devam eder. Buradan pulmoner kapaktan geçerek “pulmoner arter” ile akciğerlere gider. Kan akciğerde oksijenlendikten sonra kalbe “sol ve sağ pulmoner venler”den sol üst bölüme (sol atrium) girer. Mitral kapağı geçerek sol alt bölüme (sol ventrikül) geçer. Sol alt bölümün (sol ventrikülün) güçlü kasları kasıldığında oksijenden zengin kan “aort kapağı”ndan geçerek, “aort” adı verilen ana atar damar ve dalları ile dağılarak vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılar.


Kalbinizin de diğer organlar gibi oksijenlenmiş kana gereksinimi vardır. Kalbin kanlanması, aortadan çıkan “sol ana koroner arter” ve “sağ koroner arter” denilen, kalbin yüzeyinde bir uçtan bir uca dallanarak uzanan iki damar sistemi tarafından sağlanır. Kalbin kas dokusunun büyük bir kısmının kanlanmasını sol ana koroner arter sistemi sağlar. Sol ana koroner arter aortadan çıktıktan hemen sonra sol ön inen arter (LAD) ve circumflex (Cx) arter adında iki dala ayrılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp