Kabakulak Belirtisi Nelerdir?

Kabakulak Belirtisi Nelerdir? :

KABAKULAK VE NEDENİ

Virüslerin, tükrük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümeye neden olmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Kulağın alt tarafında şişlik oluştuğu için kabakulak denir. Çocukluk çağında görülür, fakat bu hastalığı geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde de görülebilir. Kabakulak, kış ve bahar aylarında daha çok görülür. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşurması ya da başkalarını öpmesi sırasında bu virüsler damlacıklarla beraber havada uçuşur. Bu ortamda bulunan kişiler de nefes alırken, solunum yoluyla bu virüsü kaparlar. Böylece hastalık insandan insana bulaşmış olur. Hastalığın belirtileri, virüs vücuda girdikten sonra yaklaşık 3. haftada ortaya çıkar. Bu hastalığa bir kere yakalandıktan sonra vücut buna karşı bağışıklık kazanır. Tekrarlaması söz konusu değildir.

KABAKULAĞIN BELİRTİLERİ

Çenenin arka alt tarafında şişlik oluşur. Önce bir tarafta olur sonra diğer tarafta da görülür. Tükrük bezlerinde ağrı vardır. Boğazda da ağrı hissedilir. Ağız açıp kaparken, bir şeyler çiğnerken ağrı olur. Hafif ateş ve baş ağrısı ortaya çıkar. Hasta halsiz ve yorgundur. Yumurtalıklarda iltihaplanma olursa, hasta karın ağrısı çeker. Baş, şişlik olan tarafa doğru biraz yatık durur. İştah kaybı görülür. Hastalık şiddetli olursa ve iltihap yayılırsa boyunda tutulma olabilir. Bulantı ve kusma buna eşlik edebilir. Çok nadir vakalarda hastalık belirti vermeyebilir.

KABAKULAK HANGİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR?

Kabakulağa neden olan mikrop, kana girdiğinde yayılır ve diğer organlara da ulaşır. Buralarda iltihaplanmaya neden olur. Beyin zarına geldiğinde menenjite yol açabilir. Bu durumda baş ağrısı şiddetlenir ve hasta kusmaya başlar. Ense sertliği görülür. Mutlaka doktora başvurulmalıdır. Sadece beyin değil, başka yerlerde de iltihaba neden olur. Böbrekte, pankreasta, sinirlerde iltihap oluşabilir. Kadın ve erkekte yumurtalıkların iltihabı sonucu kısırlık gelişebilir. Hastalığın şiddetli seyrinde ve yayılmasından sonra sağırlık görülebilir. Kabakulak, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkarsa düşük gelişebilir. Gözyaşındaki bezler şişerse, görmede bozukluklar ortaya çıkabilir. Fakat nadir rastlanan bir durumdur. Sakatlığa yol açabilir. Kişinin, günlük yaşamını aksatmasına neden olur. İş ya da okul hayatına ara vermek zorunda kalır.

NASIL TANI KONUR?
Tanı koymak zor değildir. Hastanın doktora verdiği bilgiler ve yapılan fizik muayene sonucu tanı konabilir. Kabakulak olan biriyle yakın temasta bulunma, tanı konmasına yardımcıdır. Tükrük bezlerinin şişmesi de aynı şekilde kabakulak olduğunu gösterir. Genelde gerek yoktur ama kan tahlili sonucu kandaki antikor seviyesine bakılır. Çok fazla artması kabakulak tanısı için önemli bir bulgudur.

Kulağın önalt tarafındaki bezlerin bir veya her ikisinin şişmesi olarak bilinir.
Ateşlenme ve çiğnerken ağrı da olur. Genelde üç ila dört günde geçer, fakat hasta eğer üşütmüşse bazen tehlikeli olabilir. Daha az ya da çok ciddi komplikasyonlar artabilir.Kedi nanesi çayı eğer sıcak olarak içilirse Kabakulakta ağnları alır. Ağrımaya başladığında, bunu sıcak olarak için. Bunu çocuklarda da kullandım ve çok faydalı oldu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp