Halsizlik Nedenleri Ve Çözümleri

Halsizlik Nedenleri Ve Çözümleri :

Halsizlik 

Fiziksel veya zihinsel ya da her ikisinin birden görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halidir.Orta yaş ve yaşlılıkta en sık karşılaşılan bulgulardan biridir.

Halsizlik, sadece belli bir hastalığa özgü bir belirti değildir

Farklı pek çok nedeni olabilir.Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Merdiven çıkmak ya da çalı çırpı toplamak ya da odayı toplamak gibi şeyler kişiye her zamankinden çok daha yorucu gelir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir.
 
Psikolojik halsizlikte ise, dikkati belli bir konuya vermek güçleşir. Belirtiler ciddileştiğinde hasta sabahları yataktan kalkmak veya günlük işlerini yapmak istemeyebilir.
 
Genellikle zihinsel halsizlik fiziksel halsizlikle birlikte görülür. Kişi uykulu ve dalgındır.Acile başvuran hastaların yaklaşık yarısından fazlasında halsizlik görülmektedir. Hemen herkes yaşamı boyunca muhakkak en az bir kez halsizlik şikâyetiyle acil polikliniğine başvurmaktadır. Kişiler acile başvur- masalarda bazen uzman polikliniğine hiçbir şikâyetleri olmadan sadece halsizlik şikâyetiyle başvurabilirler. Bu başvurular genelde dâhiliye yani iç hastalıklarına ya da psikiyatri polikliniğine olur.
 
Halsizliğin temel nedenleri sıklıkla stres, aşırı hareketlilik ve bunun sonucunda yorulma, kötü fizik kondisyon, yani bilinçsizce spor yapmak ve yetersiz uykudur.Bazen halsizlik çok ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Öyleki hem günlük yaptığımız işleri etkileyebilir hem de birkaç günden fazla sürebilir.

Halsizliğin Nedenleri

1) Beslenme yetersizliği halsizlik sebebinin en önemli nedenlerindendir. Protein ve kalorisi düşük gıdalarla yetersiz beslenme olursa iştah azlığı meydana gelir. Sonuçta vücudun ihtiyacı beslenmeyle karşılamaz duruma gelir ve halsizlik oluşur.
 
2) Kan düşüklüğünde, vitamin eksikliğinde ve besinlerle yeterli vitamin alınamaması durumunda halsizlik görülebilir.
 
3) Enfeksiyon hastalıklarında sıklıkla halsizlik olur. Her türlü enfeksiyon hastalıkları halsizlik sebebi olup ister virüslere bağlı gribal enfeksiyonlar, üşütmeye bağlı enfeksiyonlar ya da daha uzun sürecek enfeksiyonlarda, genelde bütün enfeksiyonlarda halsizlik görülür. Eğer yeni başlangıçsa belki halsizlik başlamadan iltihap atlatılabilir. Halsizlik yapan bazı enfeksiyon hastalıkları; Sıtma, tüberküloz(verem), HIV(AIDS) enfeksiyonu, farklı virüslerin neden olduğu hastalıklar, grip ve hepatit(sarılık hastalığı) sayılabilir.
 
4) Gece geç saatlere kadar çalışmak, uykuda nefesin durması, uykusuzluk hastalığı ve bu esnalarda midede yanma, ekşimenin olması ve devam etmesi, uyku problemlerini beraberinde getirebilir. Pek çok kişinin halsizlik nedeni de işte bu uyku problemidir.
 
5) İlaçlar, halsizlik nedeni olabilir. Örneğin, psikolojik ilaçlar uyku verebilir. Yine alerjiye etki eden ilaçlar uyku verebilir ve halsizlik yapabilirler. Bazı tansiyon ilaçları, bazı kalp ilaçları tansiyonu beklenenden fazla düşürürse halsizlik yapabilir. Kolesterol düşürücü ilaçlar özellikle yüksek dozda içilirse halsizlik yapabilir. Yine bazı ilaçlar vücudumuza ağır gelerek halsizlik ve alerji yapabilir.
 
6) Bazı metabolizma ve iç salgı bezinin hastalıkları halsizlik yapar. Cushing hastalığı, elektrolit problemleri, diyabet (şeker hastalığı), hipotiroidi (tiroid bezinin az çalişması), anemi (kansızlık), böbrek ve karaciğer hastalıkları belirtileri arasında halsizlik de yer alır.*(Cushing hastalığı, hipojiz bezinin aşırı derecede Adrenokortikotropik hormon (ACTH) salgıladığı bir rahatsızlıktır. Bu duruma, beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezindeki bir tümör neden olur.)*(Hipotiroidi, tiroit bezinin yeterli hormonüretememesi sonucu ortaya çıkan hastalıktır.)
 
7) Bazı akciğer ve kalp hastalıkları halsizlik yapabilir. Bunlardan bazıları; Zatürre (pnömoni), aritmi (kalpte ritim bozukluğu ve buna sebep olan kalp rahatsızlıkları), astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp kapak hastalıkları, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği başka belirtilerin yanı sıra halsizliğe neden olan hastalıklar arasındadır.
 
8) En önemli halsizlik nedeni, ilerlemiş ve son evreye ulaşmış malignitelerdir(kötü huylu kanserler). Halsizliğe en sık sebep olan malignite hastalıklarılösemi ve lenfomadır. Yine her türlü malignite (kanserli) hastalar da halsizlik görülür. Yine kanserli hastalara uygulanan kemoterapi, radyoterapi halsizliğin önemli sebeplerindendir. Özellikle ileri safhalardaki malignite, kanser hastalarında halsizlik belirtileri ileri derecededir.
 
9) Uzun süreli halsizliklerde ya da tıp diliyle “Kronik Halsizlik Sendromunda” boğaz ağrısı, kas ağrısı gibi hafif olgularda bile belirti ağır seyredebilir. Kronik halsizlik sendromu genelde 20-45 yaş arası kadınlarda ortaya çıkar. Sıklıkla hareketli hayat süren ve yüksek düzeyde stres içeren yaşam tarzı ile ilişkilidir.
 
10) Yas tutma, alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, anksiyete (endişelenme), ev değiştirme, can sıkıntısı ya da boşanma gibi nedenler psikolojik olarak yıpratıcı ve halsizliğe yol açabilecek nedenlerdir.
 
11) Kronik halsizliğin, yani halsizliğin sürekli olmasının en baş nedenlerinden biri depresyondur. Depresyon durumunda ise halsizliğe çoğu zaman duyguları kontrol edememe hastalığı, iştahsızlık, uyuyamama, organlarda fiziksel olarak bir bozukluk olmaksızın genel beden rahatsızlığı gibi nedenler eşlik edebilir. Özellikle yaşlı hastalarda halsizliğin sebebi bulunamıyorsa depresyondan şüphelenilmelidir. Depresyon halsizlik yaptığı gibi depresyon ilaçları da halsizlik yapabilir.
 
12) Uykusuzluk menopozun başlıca belirtilerinden biridir. Menopoz dönemindeki kadınlar uykuya geçmekte zorlanır. Bunun nedeni gece terlemeleri ve sıcak basmaları olarak sıralanabilir. Hastalar ateş basmasıoluyor derler. Ayrıca bu dönemde kadınların yaşadığı hormonal dengesizlikler uyku düzenini bozarak halsizliğe neden olabilmektedir.
 
13) Bazı meslekler diğerlerine oranla halsizliği daha çok tetikler. Yönetici, idareci, polis, doktor, hemşire, itfaiye görevlisi gibi çalışma ve uyuma saatleri düzensiz olan kişilerde bu düzensizlik sonucu halsizlik ortaya çıkabilir.
 
14) Kronik viral hastalıklar halsizlik nedenlerinden olabilir. Özellikle sarılık hastalıklarından olan Hepatit B ve Hepatit C hastalarmm ilerleyen dönemlerinde yada sık görülen Hepatit A hastalığında doktorlar sarılık var demişse halsizlik görülebilmektedir.
 
15) Bilinçsizce yapılan diyet veya sürekli hazır gıdalarla beslenme ya da düzensiz yeme saatleri de pek çok şekilde vücuttaki bazı dengeleri bozabilir ve halsizliğe yol açabilir.
 
16) Lif dokusu iltihabı (fibromiyalji), bazı romatizma hastalıkları özelliklede ağrılı dönemde, obezite (şişmanlık), büyük oranda kan kaybı ve zayıflayan bağışıklık sistemi halsizlik şikâyetinin ortaya çıktığı diğer durumlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp