Hafıza Kaybı Tedavisi

Hafıza Kaybı Tedavisi

Hafıza kaybı iyileşir mi, hafıza kaybı nasıl geçer, hafıza kaybı ne zaman geçer ve hafıza kaybı tedavisi hakkında bu makalemizde en ince ayrıntılara girmeye çalıştık. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu hastalık hakkında gelin daha detaylı bilgi alalım.

Geçirilen bir kaza sırasında baş bölgesine alınan kuvvetli darbeler, alzheimer rahatsızlığı, beyin kanseri, şizofreni, demans, bir dizi ilaçlar, akıl rahatsızlıkları, saldırı, cinayet işlemiş olma yahut cinayet işlemiş birisini görme, içki bağımlılığı, zehirlenme benzer oldukça fazla sebep bellek yitirilmesine neden olmaktadır. Bellek kaybının iyileştirilmesi ise hafıza kaybı (amnezi) sebebine ve türüne yönelik uygulanmaktadır. Hafıza kaybı iyileştirilmesi için şu metotlar tatbik edilir;

Tatbik edilecek amnezi iyileştirmesinde şayet hafıza kaybı sebebi ruhsal bir sarsıntıya psikoterapi hastalığın iyileştirmeye gereksinim bulunmaktadır. Bilhassa hipnoz oldukça fazla kişide müspet akıbet veriyor. Baş bölgesine alınan darbelerden ötürü meydana gelen amnezi iyileştirme şekilleri ise bir dizi ilaç kullanmaktan geçer. İlaçlar kan damarlarını büyültüyor ve beyne daha çok kan gitmesine olanak veriyor.

Hafıza Kaybı Neden Olur

Çoğu tıbbi sorunlar hafıza kaybına ya da bunama benzeri semptomlara neden olabilir. Bunların çoğu tedavi edilebilir olduğundan, geri dönüşümlü hafıza kaybı giderilebilir. Buna neden olabilen durumlar ise;
  • İlaçlar
  • Hafif kafa travmaları, yaralanmalar
  • Depresyon ve ruh sağlığı sorunları
  • Alkolizm
  • B12 vitamin eksikliği
  • Hipertiriodizm
  • Beyinde bulunan tümörler
Hafıza kayıplarından şikayetçi olma durumunda, hemen doktora danışılması gerekir. Bu sayede hafıza bozukluğunun derecesinin belirlenmesi için bazı testler yapılır ve bunun nedeni belirlenir. Hafıza kaybıyla başa çıkmak biraz zordur. Çünkü hastalar bunun nedenini belirlemeden gizlemeyi tercih ederler. Rahatsızlığın erken dönemde teşhis edilmesi, tedavi açısından çok önemlidir.

Hafıza Kaybı Çeşitleri

  • Anterograd hafıza kaybında yeni olayların uzun süre hafızaya aktarılamama sorunu yaşanır.
  • Travmatik hafıza kayıpları çoğunlukla baş yaralanmasıyla oluşur. Bunlar genellikle geçici olur.
  • Disosiyatif hafıza kaybında duygusal ya da psikolojik travmalar nedeniyle belleğin uzun süreli bastırılması söz konusudur.
  • Korsakov sendromunda uzun süre alkol kullanımı hafıza kaybına neden olur.
  • Laküner hafıza kaybında belli bir olay hakkında hafıza kaybı oluşur.
  • Disosiyatif füg durumunda geçici ve psikolojik travma neticesinde hafıza kaybı oluşur.
  • İnfantil hafıza kaybında kişi çocukluk döneminde olanları hatırlamaz.
  • Global hafıza kaybında tam hafıza kaybı vardır. Bu travmatik olay sonrasında meydana gelen savunma mekanizması olarak kabul edilir.
  • Posthipnotik hafıza kaybı hipnozda olan olayların unutulması ya da eski anıların yeniden hatırlanamamasıdır.
  • Psikojenik hafıza kaybında beynin yaralanması, fiziksel travma ya da hastalık dışında psikolojik nedenlerden oluşan durum söz konusudur.
  • Kaynak hafıza kaybında kişi belli bir anıyı hatırlamakta fakat bunun hangi kaynaktan geldiğini hatırlamamaktadır.
Hafıza Kaybı Nedir

Hafıza kaybı, muhakeme, algılama, soyutlama, karar verme, planlama, organize etme, dikkati sağlama, inisiyatif kullanmak gibi zihinsel faaliyetlerden birisi olan hafızanın bir takım bilgileri hatırlama yeteneğinin ortadan kalmasıdır. Bu farklı hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilir. Hafıza kaybı beynin şakak bölümlerinde, prontal bölgelerde ve bu bölgeleri etkileyen hastalıklarda olabilir. Bu etki beynin algılama, muhakeme, yargılama gibi fonksiyonlarını da etkiler.

Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık önceleri hafif şekilde, hastaların bile fark edemeyeceği şekilde başlar. Hastalar daha önceden bildiği muhiti bile bulmakta zorluk yaşayabilir, eşyaların yerini bulmakta zorlanabilir. Hafıza kaybıyla birlikte diğer fonksiyonlarda değişimler olabilir. Ayrıca bir tür depresyona girme söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta yakın çevresiyle, ailesiyle sorunlar yaşayabilir.

Hafıza kaybı ve unutkanlık arasındaki fark nedir?

Unutkanlıkta sadece bellek etkilenmemekte, bunun dışında zihinsel yetilerde bozulma, davranış bozukluğu, psikolojik etkiler, halüsinasyon gibi etkilerde olmaktadır. Hastalar günlük yaşamda daha önce yaptıklarını yapamama, kullandığı cihazları kullanamamaya, malzemeleri unutmaya başlar.

Hafıza kaybına neden olan hastalıklar nelerdir?

Tümörler, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, beyin damar hastalıklarının hafıza kaybını tetiklediği bilinmektedir. Bazı durumlarda hafıza sorunları demans adı verilen rahatsızlığın parçası olarak yaşanabilir. Burada hafıza dışında, diğer zihinsel yetilerde bozulmalar eşlik eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp