Habituel Omuz Çıkığı

Habituel Omuz Çıkığı : Akut omuz çıkığı yetersiz tedavi edilir, yumuşak doku tamirine riayet etmeden erken hareket başlanırsa, özellikle dış rotasyon ve abdüksiyon zorlamaları tekrar çıkığa neden olur.

Daha sonra sık sık tekrarlıyarak habituel (itiyadi) omuz çıkığı gelişir. En çok 20-30 yaşlan arasında görülür. Bunlann çoğunda Bankart lezyonu veya HillSack lezyonu mevcuttur.

Aynca kapsül gevşekliği ve omuz etrafı adele gücünün yetersizliği de olaya neden olur. Habituel omuz çıkığında, dislokasyonu önleyici ve omuzu stabil hale getirmeyi amaçlayan bir çok cerrahi yöntem mevcuttur.

II- Omuz Arkaya Çıkığı: Tüm omuz çıkıklanmn % 2'si arkaya çıkıktır. Omuz addüksiyon ve içrotasyon zorlamaları ya da, kol addüksiyon ve ekstansiyonda iken açık el üzerine düşme sonucu oluşur.Klinik görünümde kol addüksiyon ve içrotasyondadır. Omuz ön kısmı düzleşmiştir.

Tanı daha güçtür. Arkaya çıkık düşünülüyorsa mutlaka ön,arka grafinin yanında transtorasik ve yan skapula grafisi ve axiller grafi çekilir.Psikiyatrik sorunu olanlarda ve omuz çevresi kasları çok zayıf olanl kişilerde, atravmatik (volanter) arkaya çıkıklar da olabilir.

Tedavide yine kapalı redüksiyon tercih edilir. Yerine oturmayan , anstabil olan durumlarda ve geç gelen vakalarda açık redüksiyon uygulanır.

III- Aşağı Omuz Çıkığı(Luxatio-erecta): Omuz eklemi inferior çıkığı da denir. Aşırı hiper extansiyon sonucu, humerus boynu akromiona dayanır ve kaldıraç etkisiyle humerus başı glenoid fossa altına çıkar, çok nadirdir. Tanı kolaydır, kol yukarda ve omuz 110-160° abdüksiyonda takılmıştır.

Erken dönemde kapalı redüksiyon ,geç dönemde açık redüksiyon gerekir.

IV- Yukarı Omuz Çıkığj: Çok nadirdir. Addüksiyondaki kolun aŞrı öne veyukarı zorlanması He oluşur. Kapalı redükslyon tercih edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp