Gaz Söktürücü

GAZ SÖKTÜRÜCÜ

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır. Bunlar; kalın bağırsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gaz ve hava yutma yoluyla oluşan gazdır.

Adaçayı

Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri haziran ve temmuz aylarında açar. Oldukça keskin kokuludur. Çiçek açınca toplanır ve kurutulur. Taze yaprakları da kullanılır. Kaynatılıp günde üç defa birer bardak içilir.

Kekik

Odunsu saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen, çok yıllık kokulu bir bitkidir. İçeriğinde thymol vardır.Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermesinden dolayı baharat olarak kullanılır. Kekik kaynatılıp günde üç defa birer bardak içilir.

Melisa

Çok dallı, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Boyu 20-70 santim kadardır. Yaprakları ince ve yumuşak tüylüdür. Yapraklarında tanen, reçine ve uçucu bir yağ vardır. Oğulotu olarak da bilinir. Melisa kaynatılıp sabah, öğle ve akşam birer bardak içilir.

Meyan

Ortalama olarak bir buçuk metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, salkım şeklinde, mavimsi çiçekler açan, sıralı ve sık yaprakları olan çok yıllık otsu bitkidir. Kullanılan kısmı kökleridir. Meyan kökü saponin, flavorı, glikoz, asit çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Meyan kökü kaynatılıp sabah ve akşam birer bardak içilir.

Zencefil

Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitkidir. Kökleri yassı ve gri renktedir. Kökü kullanılır. Kokusu kuvvetlidir. Su ile içilebileceği gibi, salatalara konularak veya balla karıştırılarak yenir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp