Fekal İnkontünans (dışkı Kaçırma)

Fekal İnkontünans (dışkı Kaçırma) :

Tuvalete yetişemeden dışkı kaçırmaya fekal inkontinans denir. Gaz, sıvı veya katı dışkı kaçabilir. Toplumdaki oranı yaklaşık %2-4 arasındadır, Amerikada 6.5 milyondan fazla kişide bu şikayet vardır. Kadınlarda erkeklerden, erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür. Bu kişiler hastalıkları nedeniyle oldukça sıkıntılı ve utangaçtırlar, bu nedenle çoğu kişi aile ve toplum içine girmekten kaçınır.

Sebepler:

Birkaç sebebi vardır; anal sfinkter kaslarının tahribi, anal sfinkter ve rektum kaslarının sinirlerinin tahribi, rektumun depo görevinin kaybı, ishal ve pelvisin tabanının disfonksiyonu. Anal sfinkter kaslarının tahribatı bayanlarda daha çok doğumu takiben gelişir. Hemorroid cerrahisini takiben de gelişebilir.

Sinirlerin tahribatı; doğumdan sonra, uzun süreli ıkınmalardan sonra, beyin felçlerinden sonra, diyabet ve multipl sklerozis gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Rektumun depo görevinin kaybolması, rektum cerrahisi, ışın tedavisi ve inflamatuar bağırsak hastalıklarını takiben gelişir, rektum dışkıyı tutamayacak derecede daralmıştır. İshalde dışkı sıvı şekilde olduğundan katı dışkıya göre rektumda tutulmasının kontrolü daha zordur. Pelvik tabanı disfonksiyonu: buda genellikle doğumdan sonra başlar ama 40-50 yaşlarından önce ortaya çıkmaz.

Tanı:
· Anal manometre: anal sfinkterin sıkılığını kontrol eder.
· Anorektal ultrasonografi: rektum ve anal kanalda yapısal lezyonları saptar.
· Proktografi veya defekografi: rektumun dışkıyı ne oranda tutabileceği veya boşaltabileceğini gösterir.
· Rektosigmoidoskopi: rektum içinde olan anormallikleri gösteren görüntülü bir inceleme metodudur.
· Anal elektromyografi: sinir tahribatının varlığını gösterir.

Tedavi
Hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi değişir. İlaçlar, dışkılama alışkanlığındaki değiştirilmesi, cerrahi tedavileri vardır. Birden fazla tedavi daha başarılı görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp