çiçek bakımı menekşe

Çiçek : Belirtileri: Çok kolay yayılan ve vücuda her türlü vasıta ile bulaşabilen bir hastalıktır. Hastalık, çiçek virüslerinin vücuda girmesinden iki hafta sonra ortaya çıkar.

* İlk günü yüksek ateş, kol ve bacak ağnlan ile başlar. Baş dönmesi ve kusma da görülür.
* Dördüncü günde kol ve bacaklardan başlamak üzere kırmızı lekeler belirir; sonra gövdeye yayılır.
* Lekeler, topluiğne başı ile mercimek büyüklüğü arasında değişen hacimde kabarcıklar şeklindedir.
* Kabarcıklar bir-iki gün içinde su toplar ve bu arada vücut ateşi de yükselir.
* Sulu kabarcıklar yavaş yavaş iltihaplı sivilcelere dönüşürler.
* Sivilcelerin iltihap topladığı devrede hasta çok acı çeker.
* Sonra sivilceler patlayarak hafif bir kabarıklık bırakırlar.
* Küçük sivilceler patlarken birleşir ve daha büyük yaralar meydana getirirler.

DİKKAT: Sivilcelerin patlaması sırasında akan sıvı içinde kan görülürse buna “kara çiçek hastalığı” adı verilir ki, en tehlikelisi de budur.
* Sivilcelerin patlamalan sırasında hasta yutma güçlükleri çeker; yutkunurken boğazı şiddetli ağnr. Öksürürken yüzü kızarır ve vücudunu ateş basar.
* İkinci haftanın sonunda sivilceler kurumaya başlar. Vücut ateşi düşer.
* Kuruyan sivilceler kabuk bağlar.Kabuklann düşmesinden sonra, yerlerinde “çiçek bozuğu” adı verilen delikler kalır.

DİKKAT: Seyrek görülmekle beraber, sivilceler göze yayılabilmekte, kornea tabakasına rastlaması halinde körlüğe varan ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Ne Yapmalısınız?
* Çocuğunuza altıncı aydan sonra—mikroplarla savaşKanımızda bulunan akyuvarlar, mikroplara karşı savaşır. Bunun için askerler gibi hareket ederler. Nasıl ki askerî birlikler bazı sahalara mayınlar döşer, bazılarına dikenli tel çekerlerse, akyuvarlar da bağışık maddeler hasıl ederek, vücudun mikroba karşı gücünü artırırlar. Zaten aşılardan beklenen de budur. Meselâ tifo aşısı, tifo mikrobuna karşı, akyuvarları uyanık tutmak için yapılır. Bu hal, askeriyenin manevralarına benzer. Kumandan: “Falan hava üssüne düşman birlikleri indirme yapmış” diye genel durumu bildirir. Bu haberi alan birlik, hemen savaş düzeniyle, hava alanındaki düşmanla vuruşmak için ona yaklaşır. Bu sırada hava alanındaki düşmanla vuruşmak için ona yaklaşır. Bu sırada hava alanında bulunan küçük bir birlik çekirdeksiz mermilerle ateş etmeye başlar, derken düşman saf dışı edilir. Ve hava alanı kurtarılır. Burada bütün iş kumandana düşmektedir.

O, harita üzerinden savaş taktiğini açıklamak zorundadır: “Düşman şuraları işgal etmiş, şuraya ağır makineli tüfekle- rini, şuraya bazokalannı yerleştirmiş; şuradan da hafif silâhlı bir birliği ile sızarak, sabotaj yapmak istemektedir. Bu durum karşısında benim takınacağım tavır şöyle olmalıdır” diye hareket düzenini açıklar. Hatalı taraflar varsa düzeltilir, yoksa kabul edilir, zafer sağlanmıştır.Aynı şekilde, vücuda verilen cılız ü- fo mikroplan düşmanı temsil eder. Bunu haber alan akyuvarlar kumandanı, düşman indirmesini haber verir, “Sağ kolda 754, 359 numaralı hücre bölgesinde tifomikrobu!” diye haykınr. Bunu haber alan akyuvarlar seferber olup, taarruza geçerler. Neticede düşman mağlûp olup, 70 kiloluk insan, toplu iğnenin ucu kadar küçük akyuvarlar sayesinde sıhhate kavuşur, yine de şükretmezse artık ne demeli, bilmem ki...Verem mikrobu ve tetanos (kazıklı humma) mikrobu kamçılı veya kamçısız, çubuk şeklindeki bakterilerdir. Solucan vari bakteriler (bazılarında kirpiğimsi uzantılar vardır) salmonella ve sifıliz tiplerine ait embriyonları oluştururlar. Viren (virüsler) sadece parazit olarak bir misafir hücrede yaşarlar.

Bazı yutar hücreler ki "T" harfi ile kodlandırılır, bakterilere saldırır ve öldürürler.r.Akciğerler, solunum yolları (beyaz) ve kan damarları (kırmızı) olmak üzere dallı-budakh bir ağaç görünümüyle ıkı kısımdan ibarettir. Resimde her bronşun veya Trahea'nın akciğerlere bir ana bronş ile nasıl bağlandığını (plastik olarak) görüyoruz (ortada) Akciğerler içindeki bronşlar birer ağaç dalı şeklinde bronşçuklara ayrılır, onlarda en küçük hava yolları ve minik baloncukları (Alveoli)lere uzanırlar. Alveoli’lerle kılcal damarlar arasında kan-gaz alışverişini başladığı yer burasıdır.(on iki aylık oluncaya kadar) çiçek aşısı yaptırınız.* Okula başlarken ve çiçek salgını görüldüğünde tekrar aşı yaptırınız.* Hasta ile temas eden kimselerin de aşı olmalannda büyük fayda vardır.* Çiçek aşısı yapılan yerde bir yara oluşur. Yara kabuk bağlar ve iyileştikten sonra yerinde bir iz kalır. Yara iyileşmeden banyo yapılmamalıdır.* Çiçek hastalığına yakalanan kimse mutlaka doktora gösterilmeli, onun tavsiyelerine göre hareket edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp