Bitkisel Yağ Fiyatları



Bitkisel Yağ Fiyatları


Bitkisel Yağ Fiyatları İle İlgili Bilgileri Aşağıdaki Makaleden Bulabilirsiniz yada Web Sitemizi Ziyaret Ederek Daha Fazla Bilgi Sahibi Olabilirsiniz.


Bitkisel Yağ Fiyatları

Geçtiğimiz hafta emtialar genellikle yükselişler yaşarken ham petrol Fransa‘nın rafineri grevleri dolayısıyla ilave petrol ithal etmeye başlaması ve tropik fırtınanın güçlenerek Meksika petrol alanlarına doğru ilerlemesiyle birlikte yükseldi.

Brent ham petrolü Londra‘da haftayı $82,96 varil fiyatıyla kapatırken New York Nymex hafif petrol $81,96 fiyatından kapandı.

Tarımsal emtialarda ise geçen hafta karışık bir görünüm vardı. Tarımsal Araştırmalar Servisi AgriPro‘nun 25 Ekim tarihli piyasa raporuna göre özelikle Çarşamba günü Chicago vadeli işlemler borsası CME‘de soya kompleksi, düşen dolar ve ihracat rakamlarındaki artışla birdenbire yükseldi. Böylece soya fasulyesi son 14 ay, soya yağı son 2 yıl, küspe ise son 1 yıldaki en yüksek seviyelerine çıktı. 21 Ekim Perşembe günü gevşeyen fiyatlar Cuma günü yeniden sağlamlaştı. Hafta boyu soya yağı yakın kontratta ton başına $12 kadar, soya fasulyesi $5,5, küspe ise 50 cent yükselmiş oldu. Mısır geçen hafta ton başına 80 cent düşerken buğday $13 daha geriledi.

Palm yağlarında kısmi yükseliş devam etti

Palm yağları da geçen hafta üst üste 8. haftayı da kısmi artışla kapatarak yükselişini sürdürdü. Chicago soya yağı etkisinde yükselen palm yağlarında nakit piyasasında RBD Palm yağı Cuma akşamı $1.002, RBD Palm Olein ise $1.015 FOB Malezya limanları seviyesinde kote ediliyordu. Haftanın ilk seansında bugün Kuala Lumpur BMD borsasında ham palm yağı son 27 aydaki en yüksek seviyesine çıkarak 65 ringgit yükselişle, 3.070 ($996) seviyesinde seyrediyordu.

Kanola

Kanola kompleksinde de geçen hafta özellikle Avrupa‘da artışlar gözlendi. Uzun bir süredir görünmeyen Karadeniz limanları kanola teklifleri yeniden ortaya çıkarken fiyatlar $550 FOB seviyelerinden teklif edildi. Avrupa limanları teslim kanola yağı ise $50 haftalık artışla Cuma akşamı $1.205 FOB seviyesinden kote edildi.

Ayçiçeği Kompleksi

Ayçiçeği kompleksinde geçen hafta da özellikle Rusya kaynaklı taleple yükseliş sürdü. Geçen hafta boyu Türkiye teslim ayçiçeği tohumu teklifleri yeniden yok olurken ham ayçiçeği yağı geçen hafta da yükselişini sürdürdü. Cuma aksamı Karadeniz limanları teslim ham ayçiçeği yağı $35-40 haftalık artışla $1.225-1.230 seviyesinden teklif edildi.

Ukrayna

Ukrayna hükümetinin geçen hafta ilan ettiği ihracat kotaları sonrasında birçok tahıl ticaret firması ihracat satışlarını iptal etmeye başladı. Özellikle uzak doğu ülkelerine ihracat yapan Ukrayna firmaları konan kotaları mücbir sebep göstererek sözleşmeleri tek taraflı fesih arayışı içindeyken bazı ticaret firmaları da konan kotaların Gafta kuralları çerçevesinde mücbir sebep sayılamayacağını öne sürdüler.

Çin

Çin‘in ABD‘den soya fasulyesi ithalatı rekor seviyelere ulaşırken ülkede tavuk ve domuz eti talebinin gittikçe artmasının ithalatı hızlandırdığı bildirildi. Yılsonuna kadar Çin‘in soya ithalatının hız kesmeyeceğine işaret eden analistler bu durumun Chicago‘da soya kompleksini sağlam tutmaya devam edeceği görüşünü savundular.

Öte yandan Çin ulusal tahıl ve yağ enformasyon merkezi CNGOIC, geçen hafta Perşembe günü ülke soya fasulyesi üretiminin 15,2 milyon ton olarak gerçekleşeceğini açıkladı. 14,8 milyon ton olan bir önceki tahminini yukarı düzelten ajans Çin‘in içinde bulunduğumuz sezonda soya fasulyesi ithalatının da 54 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmininde bulundu. CNGOIC, Çin‘in 2010-11 sezonu soya yağı ithalatını 2 milyon ton olarak tahmin ederken palm yağı ithalatını 6,5 milyon ton, kanola yağı ithalatını 5,9 milyon ton, kanola tohumu ithalatını da 1,5 milyon ton olarak öngördü.

İç Piyasa

Geçen hafta Trakya‘da ayçiçeği hasatının ardından ham yağ talebi artmaya devam etti. Üst üste işlemlerle birlikte ham yağ fiyatı 2.050 TL‘nin üstüne çıkarken küspe gerilemesini sürdürdü. İthal çekirdek ve ham yağ tekliflerindeki cılızlık piyasaya fiyat artışı olarak yansırken yine talepli bir hafta geride bırakıldı.

Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açılan WEB Tarım Televizyonu yayına başladı. Internet üzerinden yayın yapan WEB Tarım TV‘nin çiftçi eğitimi amacıyla kurulduğu açıklanırken televizyonun 15 bin saatlik arşivi bulunduğu da bildirildi. Siteye http://www.tarimtv.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Fiyat Kotasyonları

22 Ekim Cuma akşamı görülen endikatif fiyatlar:

İthal:

- Ayçiçeği Tohumu - CIF Marmara - $ 620

- Kanola Tohumu - CIF Marmara - $ 575

- ABD Soya Fasulyesi - CIF TR - $ 525

- Güney Amerika Soya Fasulyesi - CIF TR - $ 522

- Karadeniz menseli Ham Ayçiçeği Yağı - CIF Marmara/Mersin - $ 1.265/$ 1.275

- Ham degam Soya Yağı - CIF TR - $ 1.140

- G. Amerika menseli Ham Mısırözü yağı - CIF TR $ 1.205

- AB menseli Ham Mısırözü yağı - CIF TR $ 1.235

- RBD Palm Yağı - CIF TR $ 1.067

- RBD Palm Olein - CIF TR $ 1.075

- RBD Palm Stearin- CIF TR $ 1.060

İç Piyasa:

- Ayçiçeği Tohumu - Trakya kamyon üstü - 1.010 TL (%41 yağlı)

- Ham Ayçiçeği Yağı - Trakya teslim - 2.050 TL

- Ham Kanola Yağı - Ege/Çukurova teslim - $1.260

- Ham Soya Yağı - Ege/Çukurova teslim - $ 1.250

- Nötr Pamuk Yağı - Çukurova teslim - 1.910 TL

- 28 protein Ayçiçeği küspesi - Trakya/Ege/Çukurova teslim - 335 TL/395 TL/415 TL

- Kanola küspesi - Ege/Çukurova teslim - $ 350

- Soya Küspesi - Ege/Çukurova teslim - $ 575

- Pamuk Küspesi Çukurova teslim - 520 TL

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp