Bebeklerde Dizanteri Tedavisi

Bebeklerde Dizanteri Tedavisi : Ağır bir bağırsak enfeksiyonu çeşididir. Kramp tarzında karın ağrısı, kanlı ve/veya mukuslu ishal, yüksek ateş, bulantı ve kusma yapar. İki çeşit dizanteri vardır: amipli dizanteri ve basilli dizanteri

Amipli dizanteri:

Entamoeba adlı bir parazit tarafından oluşturulur. Sularla bulaşır. Yaz aylarında salgınlar yapar. Parazit alındıktan 1-2 hafta sonra hastalık başlar. Dışkılama öncesinde kramp tarzında karın ağrısı olur ama dışkılamayla da ağrıda azalma ve rahatlama olmaz. Küçük bebeklerde hastalığın seyri daha ağırdır. Tanı dışkıdaki parazitin mikroskopla bakılarak görülmesi ile konur. Tek incelemede amip görülemeyebilir. Farklı saatlerdeki birkaç dışkıdan test yapmak gerekebilir. Tedavisi antiparazit ilaçları ile olur.

Basilli dizanteri:

(Şigelloz) Shigella adlı basilin ağız yoluyla alınması sonucu bulaşır. Sık, kanlı, mukuslu dışkı, karın ağrısı, yüksek ateş ve sıvı kaybı ile seyreden ağır bir hastalıktır. Shigella‘nın neden olduğu ateşli hastalık sırasında ateşli havaleler diğer ateşli hastalıklarda görülenlerden daha sıktır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte Shigella bakterisinin yaptığı bir nörotoksinden kaynaklandığı sanılmaktadır.Tedavisi antibiyotikler, bol sıvı ve istirahatla mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp